Πήραν πίσω την εκδήλωση διαμαρτυρίας της 3ης Οκτωβρίου οι αγελαδοτρόφοι-Γιατί την ακύρωσαν

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγελαδοτρόφων αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρία της, όπως αναβληθεί η προγραμματισμένη εκδήλωση διαμαρτυρίας που είχε προγραμματιστεί για τις 3 Οκτωβρίου, 2024 έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Προεδρικό Μέγαρο, αφού έχει διευθετηθεί συνάντηση στις 13:00 την ίδια μέρα με τον Αναπληρωτή Αντιπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο.

Κατά τη συνάντηση, αναφέρει η Συντονιστική Επιτροπή σε ανακοίνωσή της, θα γίνει ανάπτυξη των θέσεων και εισηγήσεων των αγελαδοτρόφων και θα παραδοθεί Υπόμνημα προς την Γενική Διεύθυνση Γεωργίας σχετικά με την παραγωγή χαλλουμιού στις ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές.

Ενόψει της συνάντησης αυτής και της αναμονής για επίσημη τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεωρούμε σοφό όπως μη πραγματοποιηθεί η εκδήλωση διαμαρτυρίας στο παρόν στάδιο για αποφυγή ταλαιπωρίας του κοινού και προσδοκώντας ότι θα υπάρξει άμεση ανταπόκριση, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Επίσης  οι Αγελαδοτρόφοι, επαναλαμβάνουν ότι ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κυπριακή Δημοκρατία ίση μεταχείριση του τομέα της γαλακτοβιομηχανίας στις ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές. Εφόσον ο στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ενισχύσεις προς τα κατεχόμενα είναι η επίλυση του Κυπριακού, θα πρέπει να εφαρμόζονται και στις δύο πλευρές γενικά για την παραγωγή χαλλουμιού ακριβώς οι ίδιες προϋποθέσεις και κριτήρια μέχρι την εξεύρεση οριστικής λύσης και την επανένωση της Κύπρου, προσθέτουν.

Σήμερα, επίσημα ή ανεπίσημα, τόσο από την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση επιτρέπεται στους παραγωγούς χαλλουμιού των κατεχομένων, να εμπορεύονται χαλλούμια χωρίς περιορισμούς στη χρήση αιγινού και πρόβειου γάλακτος σε τρίτες χώρες, συνεχίζουν οι αγελαδοτρόφοι.

Επιπλέον παρατηρούν ότι σε αντίθεση με τους παραγωγούς στα κατεχόμενα, στους παραγωγούς των ελεύθερων περιοχών επιβάλλεται η αυστηρή τήρηση ποσοστώσεων στο μείγμα γάλακτος που χρησιμοποιείται για όλη την παραγωγή χαλλουμιού ασχέτως προορισμού (Ευρωπαϊκή Ένωση και Τρίτες Χώρες) καθώς και όλα τα κριτήρια ΠΟΠ, γεγονός που αυξάνει το κόστος παραγωγής και δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Επίσης διατυπώνουν τη θέση ότι ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 591/2021, που κατοχυρώνει το χαλλούμι ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), εγκρίθηκε για να εφαρμόζεται για όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων των κατεχόμενων περιοχών.

Τέλος συμπληρώνουν ότι το 75% των εξαγωγών χαλλουμιού από τις ελεύθερες περιοχές προορίζεται για τρίτες χώρες.

Δειτε Επισης

Πήραν πίσω την εκδήλωση διαμαρτυρίας της 3ης Οκτωβρίου οι αγελαδοτρόφοι-Γιατί την ακύρωσαν
Σώτος Ιακωβίδης και Χρύση Ιακωβίδου στην καμέρα του IN Business TV για τα 80 χρόνια του ομίλου MSJ (video)
Το «πείραμα» της Σιγκαπούρης-Πού οδηγεί τις κινεζικές εταιρείες
Αυτοκινητοβιομηχανίες: Η Ευρώπη αντιμέτωπη με την «τέλεια καταιγίδα»
Διαβεβαιώσεις Παπαναστασίου για συνεχή στήριξη στον οινοποιητικό τομέα-Ξεκίνησε η 63η Γιορτή του Κρασιού
Κερδοφορία για Mall of Cyprus και Mall of Engomi
Στη Διεθνή Έκθεση Προϊόντων Γεωγραφικών Ενδείξεων στην Κίνα η Κύπρος-Βραβεύτηκαν κουμανδαρία και χαλλούμι
Toyota Κύπρου: Επένδυση στην καινοτομία και εκπαίδευση των τεχνικών της
Τρέχουν και δεν φτάνουν για κατάργηση μηδενικού ΦΠΑ οι υπεραγορές-«Δεν γίνονται όλα με το πάτημα ενός κουμπιού»
Tα νέα κεντρικά γραφεία της Σκλαβενίτης Κύπρου-Τετραώροφο κτίριο έκτασης 2.000 τ.μ. στη Λεμεσό