Υφυπουργείο Καινοτομίας: Κυβερνοεπιθέσεις κατά 78% των κυπριακών επιχειρήσεων
InBusinessNews 14:33 - 30 Σεπτεμβρίου 2024
Έμφαση στην ανάγκη αναβάθμισης της Εθνικής Στρατηγικής Κυβερνοασφάλειας της Κύπρου δίνει το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής το οποίο παρουσίασε πρόσφατα τους τέσσερεις πυλώνες όπου πρέπει να δίδεται η προτεραιότητα.
Κατά τη διάρκεια του 4ου Cyber Security Conference, o Πάνος Παναγιώτου, εκπροσωπώντας τον Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, δρ. Νικόδημο Δαμιανού, προχώρησε σε ομιλία σχετικά με την κυβερνοασφάλεια, έναν τομέα που αποκτά ολοένα και περισσότερη σημασία στην ψηφιακή εποχή. Εστίασε στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που διαμορφώνει η ταχεία ψηφιοποίηση.
Προέβη σε μια αναδρομή στις πρώτες ημέρες της κυβερνοασφάλειας, όταν οι επαγγελματίες του τομέα ήταν ελάχιστοι. Σήμερα, όπως σημείωσε, η κοινότητα αυτή έχει επεκταθεί, και οι συμμετέχοντες στο συνέδριο είναι οι «φύλακες της ψηφιακής εποχής».
Αναφέρθηκε στην δραματική αύξηση του κόστους το διαδικτυακό έγκλημα, παγκοσμίως, που αναμένεται να φτάσει τα 10.5 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025. Το γεγονός αυτό δεν είναι απλώς ένας αριθμός, αλλά έχει πραγματικές συνέπειες για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Επισήμανε ότι οι απειλές στον κυβερνοχώρο δεν προέρχονται μόνο από μεμονωμένους χάκερ, αλλά συχνά από κράτη που επιδιώκουν γεωπολιτικούς στόχους.
Ο Παναγιώτου τόνισε ότι η Κύπρος δεν είναι ασφαλής από αυτές τις απειλές, καθώς πάνω από το 78% των κυπριακών επιχειρήσεων και το 57% των πολιτών έχουν βιώσει περιστατικά κυβερνοασφάλειας το προηγούμενο έτος.
Επιπλέον, υπογράμμισε τη σημασία της προληπτικής προσέγγισης στην κυβερνοασφάλεια, αναφερόμενος σε τέσσερις βασικούς στόχους της Εθνικής Στρατηγικής Κυβερνοασφάλειας. Η προστασία κρίσιμων υποδομών, η ενίσχυση της ικανότητας του προσωπικού μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, η υποστήριξη της καινοτομίας και η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι καίρια στοιχεία της στρατηγικής αυτής
Στο πλαίσιο αυτό, η Κύπρος έχει ήδη υλοποιήσει μηχανισμούς και πολιτικές για την πρόληψη και την αντεπίθεση σε κυβερνοεπιθέσεις. Η ίδρυση εθνικής ομάδας αντίδρασης σε περιστατικά (CSIRT) και του Εθνικού Κέντρου Συντονισμού Κυβερνοασφάλειας είναι απτές αποδείξεις της προόδου, σημείωσε.
Τόνισε ότι η κυβερνοασφάλεια είναι μια συλλογική ευθύνη, που απαιτεί τη συμμετοχή όλων: προγραμματιστές, πολιτικούς, διευθυντές επιχειρήσεων και ηγέτες του κλάδου.
Ο Πάνος Παναγιώτου συμμετείχε επίσης στο «Fireside Chat: The Strategic Evolution of CISO Role in Cybersecurity», μαζί με τον Παρασκευά Παναγή, όπου η συζήτηση επεκτάθηκε στην στρατηγική εξέλιξη του ρόλου του CISO στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, επισημαίνοντας την σημασία της ενδυνάμωσης των CISO για την ανθεκτικότητα των οργανισμών.