Το «πείραμα» της Σιγκαπούρης-Πού οδηγεί τις κινεζικές εταιρείες

Στην προσπάθειά τους να επεκταθούν διεθνώς, πολλές κινεζικές καταναλωτικές μάρκες στρέφουν την προσοχή τους στη Σιγκαπούρη. Η περιοχή, που ενώνει ασιατικούς και δυτικούς πολιτισμούς, θεωρείται ιδανική για την αποτελεσματική δοκιμή νέων στρατηγικών.

Μόνο τον Αύγουστο, η κινεζική μάρκα τσαγιού Chagee άνοιξε τρία νέα καταστήματα στη Σιγκαπούρη, ενώ η Pop Mart, μια γνωστή εταιρεία συλλεκτικών παιχνιδιών από το Πεκίνο, ολοκλήρωσε τη δεύτερη ετήσια έκθεση παιχνιδιών της στην περιοχή με τη συμμετοχή περισσότερων από 50 καλλιτεχνών.

Η στρατηγική των κινεζικών εταιρειών επικεντρώνεται, πλέον, στη Νοτιοανατολική Ασία μέσω της Σιγκαπούρης. Σύμφωνα με τον Xiaofeng Wang, κύριο αναλυτή της Forrester, η Σιγκαπούρη θεωρείται στρατηγικό σημείο για τις κινεζικές εταιρείες που επιδιώκουν να επεκταθούν διεθνώς.

«Η Σιγκαπούρη είναι το μέρος, που η Ανατολή συναντά τη Δύση, σωστά; Οπότε για όσες κινεζικές εταιρείες, σχεδιάζουν να επεκταθούν στο εξωτερικό, νομίζω ότι η Σιγκαπούρη είναι η τέλεια λύση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Pop Mart εξετάζει το ενδεχόμενο να ιδρύσει διεθνή έδρα στη Σιγκαπούρη, με στόχο να χρησιμοποιήσει την πόλη ως πειραματική βάση για την επέκταση στη Νοτιοανατολική Ασία. Όπως δήλωσε ο Jeremy Lee της Pop Mart International, η περιοχή προσφέρει μια ιδανική δοκιμαστική πλατφόρμα για να εκτιμήσει η εταιρεία, αν οι ιδέες της εφαρμόζονται.

Η Pop Mart πουλά τα προϊόντα της σε 30 χώρες μέσω διαδικτυακών ή φυσικών καταστημάτων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της. Οι πωλήσεις της στο εξωτερικό κατά το πρώτο εξάμηνο αυξήθηκαν κατά 260% σε ετήσια βάση σε 1,35 δισ. γουάν (189,90 εκατ. δολάρια). Το γεγονός αυτό οδήγησε στην αύξηση των συνολικών πωλήσεων τουλάχιστον κατά 60%, παρά την επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας.

Αγκαλιάζοντας την ταυτότητα της Κίνας

Οι κινεζικές μάρκες, όπως η Chagee, «αγκαλιάζουν» πλέον, την κινεζική τους ταυτότητα και χρησιμοποιούν την πολιτιστική τους κληρονομιά για να ξεχωρίσουν στις διεθνείς αγορές.

«Μετά από δεκαετίες που απλώς κατασκεύαζαν δυτικά προϊόντα, οι κινεζικές εταιρείες λανσάρουν όλο και περισσότερο τα δικά τους εμπορικά σήματα. Η νέα γενιά κινεζικών εμπορικών σημάτων είναι διαφορετική – δεν προσπαθούν να κρύψουν την «κινεζική τους ταυτότητα», δήλωσε ο Wang της Forrester.

Η Chagee, για παράδειγμα, έχει ενσωματώσει στοιχεία της παραδοσιακής κινέζικης όπερας στο όνομά της και στοχεύει στην επέκταση σε οκτώ χώρες, με έμφαση στη Σιγκαπούρη.

«Στα επόμενα 5 χρόνια, η Chagee θα εστιάσει τις προσπάθειές της για επέκταση σε οκτώ χώρες, στη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία, την Ταϊλάνδη, την Ινδονησία, το Βιετνάμ, τις Φιλιππίνες, την Ιαπωνία και την Κορέα, με προτεραιότητα τα κράτη της ΝΑ Ευρώπης», δήλωσε ο Lu στο CNBC.

Η Chagee ίδρυσε την έδρα της στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού στη Σιγκαπούρη το 2023 και επεκτείνει την ομάδα της στη Νοτιοανατολική Ασία, αν και η εταιρεία δεν μοιράστηκε με πόσους ανθρώπους.

Προκλήσεις και εμπόδια

Ενώ κάποιες κινεζικές εταιρείες, όπως η Hidden Wooo, ανθίζουν, άλλες αντιμετωπίζουν προκλήσεις λόγω πολιτιστικών διαφορών. Η Dodo Sugar, για παράδειγμα, αναφέρει, ότι είναι δύσκολο να μεταφέρει τις πολιτιστικές αξίες των προϊόντων της σε διεθνές κοινό.

Οι επιχειρήσεις πρέπει επίσης να προσαρμοστούν σε νέες στρατηγικές μάρκετινγκ, όπως η χρήση πλατφορμών όπως το TikTok, ενώ απομακρύνονται από το WeChat. Παρά τις προκλήσεις, η επέκταση σε αγορές όπως η Σιγκαπούρη δείχνει να είναι μια στρατηγική με αυξανόμενη σημασία για τις κινεζικές εταιρείες.

Ο Wang της Forrester πιστεύει ότι καθώς η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας επιβραδύνεται, ο ρυθμός της παγκόσμιας επέκτασης των κινεζικών εταιρειών θα αυξηθεί αναπόφευκτα, με γνώμονα την ανάγκη αναζήτησης υψηλότερης ανάπτυξης και κερδών στις υπερπόντιες αγορές.

Δειτε Επισης

Το «πείραμα» της Σιγκαπούρης-Πού οδηγεί τις κινεζικές εταιρείες
Διαβεβαιώσεις Παπαναστασίου για συνεχή στήριξη στον οινοποιητικό τομέα-Ξεκίνησε η 63η Γιορτή του Κρασιού
Κερδοφορία για Mall of Cyprus και Mall of Engomi
Στη Διεθνή Έκθεση Προϊόντων Γεωγραφικών Ενδείξεων στην Κίνα η Κύπρος-Βραβεύτηκαν κουμανδαρία και χαλλούμι
Toyota Κύπρου: Επένδυση στην καινοτομία και εκπαίδευση των τεχνικών της
Τρέχουν και δεν φτάνουν για κατάργηση μηδενικού ΦΠΑ οι υπεραγορές-«Δεν γίνονται όλα με το πάτημα ενός κουμπιού»
Tα νέα κεντρικά γραφεία της Σκλαβενίτης Κύπρου-Τετραώροφο κτίριο έκτασης 2.000 τ.μ. στη Λεμεσό
Νίκος Σαρρής: Νέα άλματα για την Εύρηκα, στρατηγικές συνεργασίες και εδραίωση στην ανατολική Ευρώπη
Ιταλία: Ζητά να επανεξεταστεί άμεσα η κατάργηση των κινητήρων εσωτερικής καύσης στην Ε.Ε.
Κέρδη €3,5 εκ. το πρώτο εξάμηνο για την ΚΕΟ-Αυξημένος κατά 11,9% ο κύκλος εργασιών