Powered by

Στο μικροσκόπιο της Βουλής οι γενικές αυξήσεις 1,5% στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα

Συζητείται τη Δευτέρα επί της αρχής στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών το νομοσχέδιο που προνοεί την παραχώρηση γενικών αυξήσεων 1,5% τους μισθούς του υπαλλήλων και συνταξιούχων του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο του 2024, με τον δημοσιονομικό αντίκτυπο να έχει εκτιμηθεί  στα €52,7 εκατ. για τα έτη 2024 και 2025.

Η παραχώρηση γενικής αύξησης συμφωνήθηκε στις 18 Ιουλίου 2024, μέσω Συμφωνίας Πλαίσιο η οποία υπεγράφη από τον Υπουργό Οικονομικών και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ και ΠΕΟ και στη συνέχεια, σύμφωνα με τα συνδικαλιστικά θέσμια, επικυρώθηκε στις 18 Ιουλίου, 2024 στην Μικτή Επιτροπή Προσωπικού συμφωνία με την ΠΑΣΥΔΥ για την παραχώρηση γενικής αύξησης στους μισθούς και στις συντάξεις των δημόσιων υπαλλήλων. 

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η αύξηση αυτή αναμένεται να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό κατά περίπου €9,1 εκατομμύρια για το τελευταίο τρίμηνο του 2024, και 30,9 εκατομμύρια ευρώ για το 2025. Αντίστοιχα, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένων των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης, η δαπάνη εκτιμάται στα €2,9 εκατομμύρια ευρώ για το  τελευταίο τρίμηνο του 2024 και 9,8 εκατομμύρια ευρώ για το 2025. Ως εκ τούτου, το συνολικό κόστος της αύξησης για το 2024 και το 2025 ανέρχεται στα €52,7 εκατομμύρια.

Κατά την ανακοίνωση της συμφωνίας, το ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι η τελευταία παραχώρηση γενικών αυξήσεων στον βασικό μισθό των κρατικών υπαλλήλων έγινε την 1η Ιανουαρίου του 2009 και έκτοτε, λόγω της παγκόσμιας και εγχώριας οικονομικής κρίσης οι γενικές αυξήσεις ήταν μηδενικές, ενώ υπήρξαν αποκοπές και παγοποίηση της παραχώρησης ετήσιων προσαυξήσεων και ΑΤΑ.

Επεσήμανε, ακόμη, ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι (δημοσιονομικό ισοζύγιο και δημόσιο χρέος), όπως έχουν περιληφθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας του 2024, δεν διαφοροποιούνται και ούτε επηρεάζονται από την υλοποίηση της συμφωνίας αυτής.

Δειτε Επισης

Οι προτάσεις του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας για το συνταξιοδοτικό-Έκκληση για αλλαγή
Περιβαλλοντικά ζητήματα αγροτικού τομέα στη συνάντηση Επ. Αγροτικών Πληρωμών-Επ. Περιβάλλοντος
Τράπεζα Κύπρου: Επανεκλογή Αράπογλου στην προεδρία και Grobler στην αντιπροεδρία-Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου
Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ινδίας-Ελλάδας-Κύπρου: Νέα εποχή στους εμπορικούς, επενδυτικούς και οικονομικούς δεσμούς
Ανοίγει η Μακαρίου...Οι νέες ρυθμίσεις με την πλειοψηφική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκωσίας
17α IN Business Awards: Δείτε πλάνα από την εντυπωσιακή τελετή απονομής των 17ων IN Business Awards(video)
17α IN Business Awards: Απένειμε βραβεία, εξήρε την προσφορά του επιχειρείν ο πολιτικός κόσμος (vid)
Π. Νικολάου: Ανοιχτή σε μη οργανικές ευκαιρίες που μπορεί να επιταχύνουν την οργανική ανάπτυξη η Τρ. Κύπρου
Τ. Αράπογλου: Αύξηση ποσοστού διανομής κερδών στους μετόχους, προγράμματα επιβράβευσης του προσωπικού
Αναγνώριση σκληρής δουλειάς, θυσιών και κόπων...Τι δήλωσαν οι βραβευθέντες των 17ων IN Business Awards (vid)