Powered by

Στο μικροσκόπιο της Βουλής οι γενικές αυξήσεις 1,5% στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα

Συζητείται τη Δευτέρα επί της αρχής στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών το νομοσχέδιο που προνοεί την παραχώρηση γενικών αυξήσεων 1,5% τους μισθούς του υπαλλήλων και συνταξιούχων του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο του 2024, με τον δημοσιονομικό αντίκτυπο να έχει εκτιμηθεί  στα €52,7 εκατ. για τα έτη 2024 και 2025.

Η παραχώρηση γενικής αύξησης συμφωνήθηκε στις 18 Ιουλίου 2024, μέσω Συμφωνίας Πλαίσιο η οποία υπεγράφη από τον Υπουργό Οικονομικών και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ και ΠΕΟ και στη συνέχεια, σύμφωνα με τα συνδικαλιστικά θέσμια, επικυρώθηκε στις 18 Ιουλίου, 2024 στην Μικτή Επιτροπή Προσωπικού συμφωνία με την ΠΑΣΥΔΥ για την παραχώρηση γενικής αύξησης στους μισθούς και στις συντάξεις των δημόσιων υπαλλήλων. 

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η αύξηση αυτή αναμένεται να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό κατά περίπου €9,1 εκατομμύρια για το τελευταίο τρίμηνο του 2024, και 30,9 εκατομμύρια ευρώ για το 2025. Αντίστοιχα, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένων των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης, η δαπάνη εκτιμάται στα €2,9 εκατομμύρια ευρώ για το  τελευταίο τρίμηνο του 2024 και 9,8 εκατομμύρια ευρώ για το 2025. Ως εκ τούτου, το συνολικό κόστος της αύξησης για το 2024 και το 2025 ανέρχεται στα €52,7 εκατομμύρια.

Κατά την ανακοίνωση της συμφωνίας, το ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι η τελευταία παραχώρηση γενικών αυξήσεων στον βασικό μισθό των κρατικών υπαλλήλων έγινε την 1η Ιανουαρίου του 2009 και έκτοτε, λόγω της παγκόσμιας και εγχώριας οικονομικής κρίσης οι γενικές αυξήσεις ήταν μηδενικές, ενώ υπήρξαν αποκοπές και παγοποίηση της παραχώρησης ετήσιων προσαυξήσεων και ΑΤΑ.

Επεσήμανε, ακόμη, ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι (δημοσιονομικό ισοζύγιο και δημόσιο χρέος), όπως έχουν περιληφθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας του 2024, δεν διαφοροποιούνται και ούτε επηρεάζονται από την υλοποίηση της συμφωνίας αυτής.

Δειτε Επισης

Έγκριση προϋπολογισμού ΚΦΙΚΒ και τροπολογία για καλύτερη αξιοποίηση κονδυλίων
Μικρή άνοδος την Πέμπτη στο ΧΑΚ
Πρώτη ετήσια συνάντηση...Η έρευνα, η καινοτομία και η γνώση στη διάθεση του αγροτικού τομέα
Τι περιμένουν οι φορείς της οικονομίας από την φορολογική μεταρρύθμιση και οι ανησυχίες για την πράσινη φορολογία
Πέμπτη πιο ψηλή στην Ε.Ε. η κατά κεφαλή παραγωγή αστικών αποβλήτων στην Κύπρο
Πρωταθλήτρια Ευρώπης στη μείωση της ανεργίας των νέων η Κύπρος τη διετία 2023-2024
«Έχουμε μια ισχυρή οικονομία και είμαστε υπεύθυνοι στα οικονομικά-Αισιόδοξος από το ενδιαφέρον για επενδύσεις»
Απάντησε για το ύψος του αφορολόγητου ο Πρόεδρος-«Ούτε μεσοβέζικα ούτε θολά…Πολύ περισσότερο από €24.500»
Ευχάριστα νέα από Χριστοδουλίδη-Μειώνεται στο 9% ο ΦΠΑ στην τιμή του ηλεκτρισμού για οικιακή κατανάλωση
Ο δεύτερος χρόνος διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη-Τα 5+2 μεγάλα επιτεύγματα και οι πολιτικές για οικονομία και επιχειρείν