Powered by

ΣΤΕΚ: Ισχυρό ανάχωμα ο τουρισμός...Να εργαστούμε για ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος

Ο ΣΤΕΚ χαιρετίζει τον επίσημο εορτασμό της 45ης Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, που φιλοξενείται φέτος για πρώτη φορά στην Τιφλίδα, πρωτεύουσα της Γεωργίας, με κεντρικό θέμα «Τουρισμός και Ειρήνη», υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO).

Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού είναι ένας διεθνής εορτασμός που αναδεικνύει τη σημασία του τουρισμού και την κοινωνική, πολιτιστική, πολιτική και οικονομική του αξία. Η ημέρα είναι αφιερωμένη στην προώθηση του υπεύθυνου και βιώσιμου τουρισμού, στην προώθηση της παγκόσμιας κατανόησης και στην εκτίμηση της πολιτιστικής κληρονομιάς που φέρνει ο τουρισμός στον κόσμο.

Ο στόχος του βιώσιμου τουρισμού θα πρέπει να είναι ο οδοδείκτης μας για τα επόμενα χρόνια μέσα και από την προώθηση του πλούσιου πολιτισμού μας, στοιχεία απαραίτητα για να προχωρήσουμε μπροστά και να ικανοποιήσουμε τις νέες τάσεις στο παγκόσμιο τουριστικό γίγνεσθαι.

Για την Κύπρο, το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού σημαίνει πολλά. Ως μια χώρα μοιρασμένη, ως ένα νησί που υπήρξε πρωτοποριακός προορισμός αποτελώντας πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες πριν από την τουρκική εισβολή του 1974, γνωρίζουμε τι σημαίνει να παλεύεις να διαχειριστείς το τουριστικό προϊόν της χώρας σου σε τόσο δύσκολες εποχές, να μαζεύεις τα συντρίμμια μιας καταστροφής και να καταφέρνεις έπειτα από μεγάλη προσπάθεια να το ξαναχτίσεις.

Σήμερα σε μια εποχή με συνεχείς συγκρούσεις και πολέμους, το φετινό μήνυμα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Ως Κύπρος έχουμε πρόσφατα εισπράξει τις αρνητικές επιπτώσεις των πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή και έχουμε αποδείξει ότι ο τουρισμός παραμένει ισχυρό ανάχωμα και ο κλάδος που παρόλες τις κρίσεις ανακάμπτει και στηρίζει τον τόπο και τους ανθρώπους του.

Ας μη ξεχνάμε ότι ο τουρισμός φέρνει κοντά τους ανθρώπους. Ας αναλογιστούμε όλοι τη βαθιά σύνδεση μεταξύ τουρισμού και ειρήνης και την ίδια στιγμή ας εργαστούμε για ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος καθώς μόνο μέσω του ποιοτικού τουρισμού μπορούν να αυξηθούν πραγματικά τα οφέλη για το σύνολο της κυπριακής κοινωνίας.

Σε ανακοίνωση του, ο Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε: «Ο βιώσιμος τουρισμός μπορεί να μεταμορφώσει τις κοινότητες - δημιουργώντας θέσεις εργασίας, προωθώντας την ένταξη και ενισχύοντας τις τοπικές οικονομίες. Εκτιμώντας και διατηρώντας την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά, μπορεί να συμβάλει στη μείωση των εντάσεων και να καλλιεργήσει την ειρηνική συνύπαρξη.

Ο τουρισμός μπορεί επίσης να προωθήσει την οικονομική αλληλεξάρτηση μεταξύ των γειτόνων, ενθαρρύνοντας τη συνεργασία και την ειρηνική ανάπτυξη. Κάθε ταξιδιώτης μπορεί να γίνει πρεσβευτής, εμπλεκόμενος με σεβασμό με τους τοπικούς πληθυσμούς, αναγνωρίζοντας την ποικιλομορφία και την κοινή μας ανθρωπιά, καθώς και τις αξίες που μας ενώνουν όλους».

Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού γιορτάζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UN Tourism) από το 1980, στις 27 Σεπτεμβρίου κάθε έτους.

Στόχος είναι να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα για την κοινωνική, πολιτιστική, πολιτική και οικονομική αξία του τουρισμού όπως επίσης και τη συμβολή του τομέα στην επίτευξη των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης.

Δειτε Επισης

ΠΑΣΥΔΙΞΕ: Η σημασία του τουρισμού ως πυλώνα για προώθηση της ειρήνης-Σημαντικός ο ρόλος της Κύπρου
ΣΤΕΚ: Ισχυρό ανάχωμα ο τουρισμός...Να εργαστούμε για ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος
Η συμφωνία Κύπρου και Ελλάδας για την ηλεκτρική διασύνδεση-Ρητή αναφορά για πρόθεση μετοχικής συμμετοχής της Κ.Δ.
I-STARS: Καίριος ο ρόλος του τουρισμού στην προώθηση της ειρήνης και της βιωσιμότητας
Οι 19 επιχειρηματίες που πριν από 64 χρόνια οραματίστηκαν και ίδρυσαν την ΟΕΒ-Η πορεία μέσα στον χρόνο
Τρέχουν και δεν φτάνουν για κατάργηση μηδενικού ΦΠΑ οι υπεραγορές-«Δεν γίνονται όλα με το πάτημα ενός κουμπιού»
Γιώργος Τοφινής: Η επιτυχημένη πορεία του NissiBlu Beach Resort και τα σχέδια για περισσότερα ξενοδοχεία
Με πόσα εκατ. θα επιβαρυνθούν τα ταμεία του κράτους από τις αυξήσεις 1,5% σε μισθούς και συντάξεις στο δημόσιο
Hermes Airports: Δεσμευμένα στην προώθηση του τουρισμού τα αεροδρόμια της Κύπρου-Στόχος η συνεχής βελτίωση
Απογειώνεται με πολυδιάστατα οφέλη η αεροπορική συνδεσιμότητα της Κύπρου με την Κίνα-Η νέα συμφωνία