powered by

Στα €28,7 δισ. η ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα τον Αύγουστο-Ώθηση από την αύξηση των καταθέσεων

Στα €28,7 δισεκατομμύρια ήταν η ρευστότητα (η διαφορά μεταξύ δανείων και καταθέσεων) στο τραπεζικό σύστημα τον Αύγουστο ωθούμενη από την αύξηση των καταθέσεων σε συνδυασμό με τη μείωση του συνολικού υπολοίπου των δανείων.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε την Πέμπτη η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ), οι συνολικές καταθέσεις τον Αύγουστο κατέγραψαν καθαρή αύξηση (εξαιρουμένων των μεταβολών που προήλθαν από αναταξινομήσεις, συναλλαγματικές και άλλες αναπροσαρμογές) €288,5 εκ., σε σύγκριση με καθαρή αύξηση €164,7 εκ. τον Ιούλιο 2024.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των συνολικών καταθέσεων έφτασε στο 3,8%, σε σύγκριση με 2,9% τον Ιούλιο 2024.

Το υπόλοιπο των συνολικών καταθέσεων τον Αύγουστο 2024 έφθασε στα €53,6 δισ.

Οι καταθέσεις κατοίκων Κύπρου παρουσίασαν αύξηση €194,2 εκ. Ειδικότερα, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των μη χρηματοδοτικών εταιρειών αυξήθηκαν κατά €34,6 εκ. και €46,8 εκ. αντίστοιχα. Οι καταθέσεις των υπόλοιπων εγχώριων τομέων παρουσίασαν συνολικά αύξηση €112,8 εκ.

Μείωση €75 εκ. στα δάνεια

Τα συνολικά δάνεια τον Αύγουστο 2024 κατέγραψαν καθαρή μείωση €74,9 εκ., σε σύγκριση με καθαρή μείωση €7,2 εκ. τον Ιούλιο 2024.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των συνολικών δανείων έφτασε στο 1,7%, σε σύγκριση με 2,0% τον Ιούλιο 2024. Το υπόλοιπο των συνολικών δανείων τον Αύγουστο 2024 έφθασε στα €24,9 δισ.

Τα δάνεια κατοίκων Κύπρου παρουσίασαν μείωση €72,2 εκ. Πιο αναλυτικά, τα δάνεια προς νοικοκυριά και μη χρηματοδοτικές εταιρείες μειώθηκαν κατά €25,8 εκ. και €53,6 εκ. αντίστοιχα. Τα δάνεια των υπόλοιπων εγχώριων τομέων2 παρουσίασαν συνολικά αύξηση €7,2 εκ.

Σημειώνεται ότι οι υπόλοιποι εγχώριοι τομείς περιλαμβάνουν τους επενδυτικούς οργανισμούς, τους λοιπούς ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, τους επικουρικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και φορείς, τις θυγατρικές χρηματοοικονομικών οργανισμών και δανειστές χρημάτων, τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις και συνταξιοδοτικά ταμεία και την γενική κυβέρνηση.

Δειτε Επισης

Εκπαιδεύονται οι εκπαιδευτές για ενίσχυση της χρηματοοικονομικής παιδείας των ενηλίκων
Ικανοποίηση ΚΤΚ για την νέα έκθεση Moneyval για την Κύπρο-Τι καταδεικνύει η πρόοδος και η αναβάθμιση που έχει επιτευχθεί
Το πλαίσιο στρατηγικών πρωτοβουλιών της Eurobank για ενίσχυση της επιχειρηματικής διασύνδεσης με Ινδία
Στο Ανώτατο με αίτημα Γενικού Εισαγγελέα η τύχη έφεσης σε υπόθεση κουρέματος-Γιατί παραπέμφθηκε από το Εφετείο
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών-Εξαγόρασε 5,142,602 μετοχές για ακύρωση ύψους €30 εκατ.
Eurobank: Φέρνει την πρώτη agentic AI φωνητική πλατφόρμα για επιχειρήσεις στην Ευρώπη-Πρώτη παρουσίαση από Κύπρο
Στην ελίτ του Χρηματιστηρίου Αθηνών η Τρ. Κύπρου-Πολλαπλά οφέλη και μεγάλη δυναμική με την ένταξή της στον FTSE 25
Ανέβηκε στις €62.164 η αξία των ακάλυπτων επιταγών που εκδόθηκαν τον Μάιο
Τελική ευθεία για κουρεμένους με νέα πλατφόρμα επιβεβαίωσης αιτήσεων-Πώς υπολογίζεται η αποζημίωση
Επαναπροσδιορίζει την πρόσβαση στις επενδύσεις στην Κύπρο η Sophic-Ξεπερνά τα €100 εκατ. σε συνολικές αγορές