Σάββας Λιασής: Η Πολυκλινική Υγεία και τα πλάνα της ECM Partners για περισσότερες επενδύσεις στον τομέα

Διαθέτοντας ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, η ECM Partners έχει προβεί σε μια στρατηγική επέλαση με αρκετές σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στην Κύπρο και παρακολουθεί την αγορά για περισσότερες, αποκαλύπτει ο Σάββας Λιασής, πρόεδρος και συνιδρυτής της ECM Partners.

«Ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης ήταν πρόσφορος επειδή βρήκαμε μια πραγματική ευκαιρία», εξήγησε ο κ. Λιασής σε συνέντευξή του στο τεύχος Σεπτεμβρίου του περιοδικού GOLD, η οποία αναδημοσιεύθηκε στο CBN.

Η εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων εξασφάλισε μερίδιο ύψους 72% -που σύντομα θα γίνει 75%- στην Πολυκλινική Υγεία της Λεμεσού, ένα από τα παλαιότερα ιδιωτικά νοσοκομεία του νησιού.

Η ECM Partners απέκτησε επίσης το Londa Residences στη Λεμεσό και, για το μεγάλο έργο της μετατροπής του, συνεργάστηκε με τον διάσημο Παριζιάνο σχεδιαστή εσωτερικών χώρων, Thierry Lemaire, ο οποίος έχει στο χαρτοφυλάκιο του έργα, όπως τον σχεδιασμό του Les salons du Palais de l'Elysee και το γραφείο του Emmanuel Macron.

Η εταιρεία εξαγόρασε επίσης 16 βίλες στο Λατσί, της επαρχίας Πάφου. Τόσο η Londa Residences όσο και οι βίλες διαχειρίζονται από την Elements Capital Management, η οποία είναι θυγατρική και λειτουργικός εταίρος της ECM Partners και ανήκει στους Σάββα Λιασή και Ανδρέα Γεωργαλλή.

Πέραν τούτων, υπήρχαν και συζητήσεις της εταιρείας για την αγορά των Starbucks στην Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά η ιδέα ναυάγησε, καθώς δεν βρέθηκε λύση που να ικανοποιεί όλα τα μέρη.

Και αυτό, σύμφωνα με τον κ. Λιασή, ενώ επιδιώκουν να διερευνήσουν περισσότερες ευκαιρίες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στην Κύπρο.

«Είχαμε ένα σαφές επιχειρηματικό σχέδιο για να κάνουμε τη διαφορά», πρόσθεσε. Η δομή της ιδιοκτησίας (Πολυκλινική Υγεία) ήταν ένα μπερδεμένη, με περίπου 150 γιατρούς να κατέχουν από ένα μικρό κομμάτι της πίτας, κάτι που σήμαινε ότι δεν υπήρχε ενιαία υποστήριξη προς τη διοίκηση για να προχωρήσει στην εκτέλεση οποιασδήποτε σημαντικής αναβάθμισης.

«Το ξεκαθάρισμα της ιδιοκτησίας ήταν η μισή μάχη», σημείωσε ο κ. Λιασής, καθώς στη συνέχεια ο δρόμος προς την αναβάθμιση της επιχείρησης έγινε πολύ πιο ξεκάθαρος.

Ισχυρό χαρτοφυλάκιο

Μέσω των δραστηριοτήτων της, εντός και εκτός Κύπρου, η ECM Partners διαθέτει γύρω στο €1 δισ. υπό διαχείριση κεφάλαια και έχει επενδύσει σε 27 εταιρείες χαρτοφυλακίου και πέντε funds-το πέμπτο και τελευταίο επιδιώκει να συγκεντρώσει €250 εκατ., με το πρώτο κλείσιμο να έχει προγραμματιστεί για το πρώτο τρίμηνο του 2025.

Και δεν έχει χάσει χρήματα από τις επενδύσεις της, τονίζει ο κ. Λιασής. Παραμένοντας ευέλικτη και πιστή στις καταβολές της, η εταιρεία έχει αποφύγει τις μακροοικονομικές πιέσεις που έχουν επηρεάσει μέρος του κλάδου των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων τα τελευταία χρόνια.

Τα υψηλά επιτόκια, λέει ο ίδιος, πλήττουν τόσο τους μεγαλύτερους παίκτες που εργάζονται με περιουσιακά στοιχεία εκατοντάδων δισεκατομμυρίων όσο και τις μικρότερες εταιρείες.

Επέλαση στον κόσμο των μεσιτών

Ο Σάββας Λιασής, ο οποίος είναι και παραγωγός ταινιών, μπήκε στον έντονα ανταγωνιστικό κόσμο της χρηματιστηριακής αγοράς, πρώτα στην Κύπρο και στη συνέχεια στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τη μεγάλη του επιτυχία να έρχεται όταν ίδρυσε την Easybroker International Ltd στο Λονδίνο, της οποίας διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος. Ήταν μία από τις πρώτες ανεξάρτητες εταιρείες που προσέφεραν άμεση πρόσβαση σε αγοραστές, σε 40 και πλέον αγορές.

Η ECM Partners

Η ECM Partners ιδρύθηκε το 1990 στη Σλοβενία και αρχικά ονομαζόταν NFD. Λειτουργούσε ως διαχειριστής κεφαλαίων και εξελίχθηκε σε περιφερειακή δύναμη, με πελατειακή βάση λιανικής περίπου 22.000 πελατών.

Η χρονική συγκυρία ήταν σημαντική: Ήταν αμέσως μετά την κατάρρευση του ανατολικού σοβιετικού μπλοκ, όταν οι κυβερνήσεις μοίραζαν εσπευσμένα στο κοινό μετοχές ιδιοκτησίας σε βασικές επιχειρήσεις - ένα είδος ταχύρρυθμου μαθήματος στον καπιταλισμό για τα πρώην κομμουνιστικά κράτη.

Γύρω στο 2013, ο Σάββας Λιασής, μαζί με τους Skoberne και Rajbar (CEO και CIO αντίστοιχα), είδαν ότι η NFD πιεζόταν.

«Ήταν μέρος ενός μεγαλύτερου ομίλου που αντιμετώπιζε κινδύνους και αυτό το περιουσιακό στοιχείο αποκόπηκε και πουλήθηκε ως μη βασικό περιουσιακό στοιχείο», εξήγησε ο ίδιος.

Έτσι, αφού αγόρασαν την NFD, οι τρεις τους αναδιάρθρωσαν τις δραστηριότητές της, ανέβασαν τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία από €70 εκατ. στα €100 εκατ. και πούλησαν τον κλάδο λιανικής, διατηρώντας την εταιρεία διαχείρισης, η οποία τελικά εξελίχθηκε στην ECM Partners.

«Αποφεύγουμε τη ναυτιλία, τις πράσινες αναπτύξεις και την αγορά και πώληση γης, καθώς σε αυτούς τους τομείς δεν μπορείς να δημιουργήσεις μεγάλη αξία», σημείωσε.

  • Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην έκδοση Σεπτεμβρίου του περιοδικού GOLD. Κάντε κλικ εδώ για να την δείτε αυτούσια σε έντυπη μορφή και εδώ για να δείτε το άρθρο στο CBN.

Δειτε Επισης

Junior Achievement Κύπρου: Φοιτητική επιχειρηματικότητα-Έναρξη αιτήσεων για τα προγράμματα
DP World Limassol: Ολοήμερη, διαδραστική εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας
H Energame και το CIM-Cyprus Business School απονέμουν πλήρεις υποτροφίες σε μελλοντικούς ηγέτες
Σπουδαία συμπεράσματα και χρήσιμη καθοδήγηση για ορθή επικοινωνία ευρωπαϊκών έργων
Έγινε 64 χρονών η ΟΕΒ-«Συνεχίζουμε δυναμικά, υπεύθυνα και αισιόδοξα»
ΙδΕΚ: Ανοίγει τις πύλες του και υπόσχεται μια αξέχαστη εμπειρία το European Researcher’s Night
Έρευνα αποκαλύπτει τις διαδικτυακές αγοραστικές συνήθειες του Κύπριου καταναλωτή
Inspire 2024: Καινοτομία, δημιουργικότητα και αμέτρητες δυνατότητες στο ειδικά διαμορφωμένο για μαθητές «The Gen A Stage»
American Medical Center: Επέκταση εγκαταστάσεων στη Λευκωσία, υπό ανέγερση το AMC Limassol
Σάββας Λιασής: Η Πολυκλινική Υγεία και τα πλάνα της ECM Partners για περισσότερες επενδύσεις στον τομέα