Powered by

Το αναβαθμισμένο χαρτοφυλάκιο στην Κ.Δ. και οι πολιτικές που θα κληθεί να διαχειριστεί ο Κώστας Καδής

Σε μεγάλη επιτυχία συνίσταται για την Κυπριακή Δημοκρατία η ανάθεση του αναβαθμισμένου χαρτοφυλακίου για την Αλιεία και τους Ωκεανούς(Oceans and Fisheries) στον προτεινόμενο από την Κύπρο για το Κολλέγιο των Επιτρόπων, Κώστα Κάδη.

Η τοποθέτηση του κ. Καδή στη θέση του Επιτρόπου για θέματα Αλιείας και Ωκεανών ανακοινώθηκε σήμερα στο Στρασβούργο, με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να δηλώνει πως «βασίζομαι στην εμπειρία του για να βοηθήσει να χτίσουμε έναν ανθεκτικό, ανταγωνιστικό και βιώσιμο τομέα και να παρουσιάσει την πρώτη Ευρωπαϊκή Συμφωνία για τους Ωκεανούς».

Όπως υπέδειξαν μιλώντας στο InBusinessNews κυβερνητικές πηγές, η Κυπριακή Δημοκρατία αναλαμβάνει ένα αναβαθμισμένο χαρτοφυλάκιο με μεγάλη επίδραση στην οικονομία της Ε.Ε., καθότι πρόκειται για χαρτοφυλάκιο στην αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν σημαντικοί τομείς της ευρωπαϊκής οικονομίας, άπτεται πτυχών της «Πράσινης Μετάβασης» που αποτελεί προτεραιότητα για Ε.Ε., την ίδια ώρα που υπό την ευθύνη του βρίσκεται η διαχείριση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (ΕΤΘΑΥ).

Οι ίδιες πηγές υπέδειξαν περαιτέρω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έθεσε ως στόχο την ανάληψη χαρτοφυλακίου που δεν είχε μέχρι σήμερα αναλάβει και που να παρέχει δυνατότητες και προοπτικές λόγω ενδιαφέροντος με κράτη μέλη για στενή συνεργασία.

Ως γνωστό, ανάμεσα στα ζητήματα που τίθενται ως στόχοι σε επίπεδο Ε.Ε. είναι η ανάγκη ενίσχυσης της διαχείρισης της αλιείας στη Μεσόγειο, η ενεργειακή μετάβαση του αλιευτικού στόλου, αλλά και η διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού.

Το χαρτοφυλάκιο για την Αλιεία και τους Ωκεανούς είναι ένα από τα χαρτοφυλάκια με εξαιρετικό ενδιαφέρον για σειρά κρατών-μελών με έντονη αλιευτική δραστηριότητα και ισχυρή γαλάζια οικονομία (π.χ. Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Σκανδιναβοί κ.α.), ενώ μεγάλης σημασίας θεωρούνται και οι διαπραγματεύσεις που θα πραγματοποιηθούν με το Ηνωμένο Βασίλειο για τον καθορισμό των συνολικών επιτρεπόμενων αλιευμάτων για τα κοινά αποθέματα στον Ατλαντικό και τη Βόρεια Θάλασσα.

Συναφώς, ο νέος Επίτροπος θα πρέπει να διαχειριστεί τις ετήσιες διαβουλεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο εξ ονόματος της Ένωσης, οι οποίες αναμένεται να αρχίσουν τον Οκτώβριο.

Ειδικότερα, το χαρτοφυλάκιο της Αλιείας και των Ωκεανών που ανατέθηκε στον Κώστα Καδή είναι σημαντικό, αφού αφορά σημαντικές πολιτικές της Ένωσης που άπτονται της διατροφικής ασφάλειας, της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, και της οικονομικής βιωσιμότητας των κοινοτήτων και των παράκτιων περιοχών.

Πρόκειται για τομείς στους οποίους η Κύπρος διαχρονικά αποδίδει μεγάλη σημασία ως νησιωτικό κράτος μέλος της Μεσογείου.

Η αλιεία αποτελεί, εξάλλου, ένα τομέα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Ένωσης, στο πλαίσιο του οποίου τυγχάνουν ετήσιας διαπραγμάτευσης σημαντικά οικονομικά συμφέροντα όλων των παράκτιων κρατών μελών, περιλαμβανομένης και της Κύπρου. Με την ευημερία των ψαράδων της Ένωσης, αλλά και των παράκτιων κοινοτήτων, να αποτελεί βεβαίως ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας για όλες τις κυβερνήσεις της Ένωσης.

Πρόκειται επίσης για ένα τομέα στο πλαίσιο του οποίου υπάρχει συνεχής διάλογος της Ε.Ε. με όλα τα παράκτια γειτονικά κράτη της Ένωσης, περιλαμβανομένων των Κρατών της Μέσης Ανατολής, Κρατών όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και της Τουρκίας.

Στο πλαίσιο αυτών των διαπραγματεύσεων η Κύπρος πάντοτε υπογραμμίζει τη σημασία διασφάλισης των ισότιμων όρων ανταγωνισμού των κρατών μελών της Ένωσης με τις τρίτες χώρες, αλλά και καταπολέμησης της παράνομης, άναρχης και λαθραίας αλιείας.

Πιο συγκεκριμένα, οι πολιτικές που θα κληθεί να διαχειριστεί ο κ. Καδής, περιλαμβάνουν:

  • Την εφαρμογή της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.
  • Τη διασφάλιση της βιώσιμης χρήσης των ωκεάνιων πόρων και της ευημερίας των παράκτιων κοινοτήτων και του αλιευτικού τομέα με στόχο την υγιή και παραγωγική διαχείριση των ωκεανών του κόσμου προς όφελος των σημερινών και των μελλοντικών γενεών.
  • Την προώθηση των θαλάσσιων πολιτικών και μιας βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας προωθώντας την ανάπτυξη, θέσεις εργασίας βοηθώντας την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας με την υπεύθυνη χρήση των θαλάσσιων πόρων.
  • Την προώθηση της διακυβέρνησης των ωκεανών σε διεθνές επίπεδο. Την καταπολέμηση της Παράνομης Άναρχης και Λαθραίας Αλιείας.
  • Την επισιτιστική ασφάλεια της ΕΕ.
  • Την προώθηση πολιτικών για καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης, συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών, και την προώθηση καθαρότερων θαλασσών στην ΕΕ και παγκοσμίως.
  • Θα κληθεί να διαχειριστεί το σημαντικό θέμα καταμερισμού «Fishing Quotas».

Εξάλλου, η ίδια η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θεωρεί εξαιρετικής σημασίας το χαρτοφυλάκιο, θέτοντας και τον άξονα της οικονομικής πτυχής («Γαλάζια Οικονομία») και της διασφάλισης του τομέα, στο επίκεντρο των στόχων, μέσα από την προώθηση ενός Ευρωπαϊκού Ωκεάνιου Συμφώνου (European Oceans Pact)

Το Ευρωπαϊκό Ωκεάνιο Σύμφωνο θα δώσει ώθηση στη Γαλάζια Οικονομία και θα διασφαλίσει την χρηστή διακυβέρνηση και τη βιωσιμότητα των ωκεανών σε όλες τις διαστάσεις.

Δειτε Επισης

Οι προδιαγραφές του εργοστασίου παραγωγής χαλλουμιού της «Όλυμπος» στην Κύπρο-Επένδυση €70 εκατ.
Μήνυμα Παναγιώτου στη Διάσκεψη του OIV-Αξιοποίηση διεθνών συνεργειών για ανταγωνιστικό αμπελοοινικό τομέα
Προς επέκταση το γραμμικό πάρκο στον Πεδιαίο-Θα φθάσει μέχρι την περιοχή Αγίου Ανδρέα
Στην έκδοση με τις 1000+μεγαλύτερες εταιρείες της Κύπρου-Largest employers
Δημόσιο: Πόσο αυξήθηκαν οι δαπάνες προσωπικού από το 2013 και πώς κατανέμονται ανά Υπουργείο
Στέφανος Πιερίδης: Ο κύκλος εργασιών και το σοβαρότερο πρόβλημα για τις πλείστες κατασκευαστικές εταιρείες
Κ. Ιωάννου: Τα στεγαστικά σχέδια και οι πολιτικές για συγκράτηση και προσέλκυση νέου πληθυσμού στην ύπαιθρο
ΣΟΔΑΠ: Τέλος η παραλαβή σταφυλιών εσοδείας 2024-Μικρή η φετινή παραγωγή
Γιάννης Παναγιώτου: Η έκταση του προβλήματος της αδήλωτης εργασίας και ο στόχος για εκσυγχρονισμό της ΑΤΑ
«Πραγματικά πιστεύω ότι έχουμε μοναδικά προϊόντα... Να αναβαθμίσουμε τον πρωτογενή τομέα στη χώρα μας»