Η επιβεβαίωση διαφωνιών, η αμηχανία και το νέο χρονικό ορόσημο για την ηλεκτρική διασύνδεση

Με την πολύωρη σύσκεψη της περασμένης Τρίτης στο Προεδρικό να επιβεβαιώνει την απόσταση που χωρίζει Λευκωσία και Αθήνα γύρω από το πλαίσιο υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου και Ελλάδας, χωρίς να επιτυγχάνεται η επίτευξη ουσιαστικής προόδου στην προσπάθεια κατάληξης σε κοινό έδαφος που θα επιτρέψει την υλοποίηση του έργου, η επόμενη μέρα βρίσκει τα εμπλεκόμενα μέρη σε κατάσταση περίπου «παγωμάρας» και αμηχανίας να περιορίζονται σε έκφραση προσδοκιών για έξοδο από το διαφαινόμενο αδιέξοδο και χωρίς να είναι σε θέση να προσδιορίσουν συγκεκριμένα με ποιο τρόπο επ’ ακριβώς θα μπορούσε αυτό να συμβεί.

Το γεγονός ότι η σύσκεψη του Προεδρικού πέτυχε αν μη τι άλλο να μην σηματοδοτήσει το τέλος, αλλά να δώσει φιλί ζωής στην όλη προσπάθεια, δεδομένης της απόφασης για συνέχιση των συζητήσεων τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνοκρατικό επίπεδο, είναι κάτι που άπαντες αποτιμούν και αναδεικνύουν με θετικό πρόσημο, υπό το πρίσμα της αντίκρισης των πραγμάτων στην λογική του μισογεμάτου και όχι μισοάδειου ποτηριού.

Ωστόσο, και παρόλο που ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου θέλησε μετά την προχθεσινή σύσκεψη να απορρίψει τα περί ύπαρξης χρονοδιαγραμμάτων και τελεσιγράφων που τίθενται από την ελλαδική πλευρά, υποδεικνύοντας ότι πρέπει να δοθεί λίγο χρόνος ακόμη, η πραγματικότητα είναι πως όλοι γνωρίζουν και αντιλαμβάνονται ότι η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να είναι ατέρμονη και πως ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσής της δεν δύναται να είναι μια διαδικασία ανοικτού τέλους.

Η Nexans και τα επόμενα βήματα

Άλλωστε, το γεγονός ότι η συζήτηση συνεχίζεται παρά την δυστοκία και την αποδεκτή πραγματικότητα πως πλειάδα κρίσιμων πτυχών του έργου παραμένουν στον αέρα ως σημεία διαφωνίας, οφείλεται εν πολλοίς και στο ότι η κατασκευάστρια εταιρεία του καλωδίου, η γαλλική Nexans, αποδέχθηκε την παραχώρηση πρόσθετης χρονικής πίστωσης, μεταθέτοντας για μέχρι και τις 19 Σεπτεμβρίου την διορία λήψης από τον ΑΔΜΗΕ της Πλήρους Ειδοποίησης Έναρξης Εργασιών (Full Notice to Proceed).

Πρόκειται για εξέλιξη που επί της ουσίας επιτρέπει-τουλάχιστον μέχρι τότε-, την συνέχιση των διαπραγματεύσεων Λευκωσίας-Αθηνών χωρίς να επικρέμεται επί του έργου η δαμόκλειος σπάθη του τερματισμού της κατασκευής του καλωδίου.

Υπενθυμίζεται πως η Nexans είχε αποστείλει περί τα τέλη του περασμένου Αυγούστου επιστολή στον ΑΔΜΗΕ, διά της οποίας έθετε την 2α Σεπτεμβρίου-ημερομηνία κατά την οποία προέκυψε εν τέλει η κατ’ αρχήν συμφωνία για την ανάκτηση του κόστους κατασκευής του έργου από τον φορέα υλοποίησης,-ως καταληκτική για την έκδοση του Full Notice to Proceed και προειδοποιούσε πως σε διαφορετική περίπτωση θα σταματούσε τις εργασίες κατασκευής του καλωδίου.

Υπό το πρίσμα της κατ’ αρχήν συμφωνίας που την ίδια ημέρα επιτεύχθηκε, ωστόσο, η γαλλική εταιρεία δεν προχώρησε στην υλοποίηση του τελεσιγράφου που έδωσε, αναμένοντας την έγκριση της συμφωνίας από το Υπουργικό Συμβούλιο και εν συνεχεία την διαφοροποίηση των αποφάσεων της ΡΑΕΚ, σε σχέση:

Πρώτο: Με την αρχική αρνητική τοποθέτησή της για έναρξη της αποπληρωμής του κόστους της ηλεκτρικής διασύνδεσης(σ.σ. ανάκτηση κόστους κατασκευής) από την 1η Ιανουαρίου 2025.

Δεύτερο: Για την επέκταση στα 17 αντί 12 χρόνια του συμφωνηθέντος στο 8,3% βαθμού απόδοσης.

Σημειώνεται πως η αρχική παράταση που εξασφαλίστηκε από την Nexans για υλοποίηση των πιο πάνω ήταν έως τις 6 Σεπτεμβρίου, με τα δεδομένα που διαμόρφωσε η προχθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό, να καθιστούν πλέον εκ των πραγμάτων την 19η Σεπτεμβρίου ως ένα νέο κρίσιμο και κομβικής σημασίας για την παραπέρα πορεία του έργου ορόσημο.

Σε πολιτικό επίπεδο, έκδηλη είναι η αμηχανία που μετά και την όχι και τόσο θετική έκβαση της σύσκεψης του Προεδρικού φαίνεται να επικρατεί, η οποία μάλιστα αποτυπώθηκε αρκούντως ευκρινώς και στα πρόσωπα, τόσο του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Παπαναστασίου όσο και του Ελλαδίτη ομολόγου του Θεόδωρου Σκυλακάκη κατά την αποχώρησή τους.

Για την Λευκωσία, μολονότι η γεωπολιτική αξία του έργου είναι δεδομένη και επ' ουδενί λόγο δεν υποβαθμίζεται, την ίδια ώρα ιεραρχείται ως υψίστης σημασίας η διασφάλιση ότι δεν θα εξελιχθεί κατά τρόπο ανάλογο παρόμοιων έργων τα οποία ξεκίνησαν κατά το πρόσφατο παρελθόν με μεγαλές προσδοκίες, αλλά κατέληξαν να βρίσκονται σήμερα σε τέλμα και να αποτελούν αντικείμενο ερευνών για πιθανές ευθύνες, καθώς και στις αίθουσες των δικαστηρίων με αντίδικους την Κυπριακή Δημοκρατία και τους επιλεχθέντες ανάδοχους.

Δεν θα ήθελε με τίποτα δηλαδή η Κυβέρνηση να βρεθεί μελλοντικά εκτεθιμένη έναντι της κοινής γνώμης για ενδεχόμενες αστοχίες που πιθανόν να προκύψουν με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται για τους πολίτες και τα δημόσια οικονομικά, εξ' ου και αξιώνει φορτικά διασφαλίσεις με κεντρικό άξονα περιστροφής ότι δεν θα επωμιστεί οποιοδήποτε πρόσθετο κόστος στην πορεία προκύψει, όπως και ότι δεν θα είναι η Κ.Δ. που θα κληθεί να πληρώσει το τίμημα ενός ενδεχόμενου άδοξου τέλους της πορείας υλοποίησης του έργου.

Πεπεισμένος πάντως από την άλλη, ότι το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης θα προχωρήσει και ότι δεν υφίσταται κίνδυνος ματαίωσής του, εμφανίστηκε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο κ. Γεραπετρίτης, σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις, έσπευσε να καθησυχάσει την έντονη ανησυχία της Λευκωσίας αναφορικά με το τι μέλει γενέσθαι σε περίπτωση κατά την οποία το εγχείρημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης διακοπεί λόγω εξωγενών παραγόντων(σ.σ. βλέπε Τουρκία), τονίζοντας πως το καλώδιο θα περνά μέσα από χωρικά ύδατα Ελλάδας και Κύπρου, καθώς και μέσα σε διεθνή ύδατα ελληνικής ΑΟΖ.

«Η πόντιση καλωδίων προστατεύεται απολύτως, αυτού του τύπου η ηλεκτρική καλωδίωση είναι αναγκαία, ώστε να παρέχονται ουσιαστικές υπηρεσίες στους πολίτες. Είναι απολύτως προστατευμένη από το διεθνές δίκαιο», υπέδειξε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Δειτε Επισης

Χωρίς κόστος για τους καταναλωτές η περίοδος κατασκευής του καλωδίου-Στο κράτος η επιβάρυνση των 125 εκατ.
Μ. Μανουσάκης: Απαραίτητες οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις-Δίκαιος διαμοιρασμός οφέλους και κόστους μεταξύ κρατών
Μέχρι τις 14 Οκτωβρίου οι αιτήσεις για το Σχέδιο Χορηγιών για Κυκλική Οικονομία στις ΜμΕ
Παράταση μέχρι 30/9 για αιτήσεις ενεργειακής αναβάθμισης μεγάλων επιχειρήσεων-€17 εκατ. το Σχέδιο Χορηγιών
Με σφραγίδα Υπουργικού Συμβουλίου μπήκε το νερό στ’ αυλάκι για το καλώδιο-«Ναι» Λευκωσίας στη συμφωνία
Πήρε έγκριση από Χρηματιστήριο Αθηνών η Τράπεζα Κύπρου-Πότε αρχίζει η διαπραγμάτευση των μετοχών της
Το αναβαθμισμένο χαρτοφυλάκιο στην Κ.Δ. και οι πολιτικές που θα κληθεί να διαχειριστεί ο Κώστας Καδής
Ξεκαθαρίζει το σκηνικό για την ηλεκτρική διασύνδεση-Συζητείται στο Υπουργικό η συμφωνία
80 χρόνια Όμιλος MSJ: Τα γερά θεμέλια του Μιχαλάκη Ιακωβίδη, οι στρατηγικές αποφάσεις και η ραγδαία ανάπτυξη
Γιώργος Χρυσοχός: Η νέα εποχή της Λευκωσίας, το όραμα της Cyfield και τα εμβληματικά έργα της εταιρείας στο κέντρο