Θ. Σκυλακάκης: Η οικονομική βιωσιμότητα από πλευράς ρυθμιστικού πλαισίου το πρόβλημα για GSI

«Θέση της ελληνικής Κυβέρνησης είναι ότι το Great Sea Interconnector δεν αντιμετωπίζει κανένα θέμα οικονομικής σκοπιμότητας, από πλευράς ωφελειών που παρέχει, προπαντός στους Κυπρίους καταναλωτές». Αυτό τόνισε ο Έλληνας Υπουργός Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας σήμερα σε ραδιοφωνική εκπομπή.

Όπως σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης με βάση τα στοιχεία της μελέτης και του μοντέλου του ΑΔΜΗΕ και τα δημόσια διαθέσιμα στοιχεία για τη λειτουργία των δύο αγορών, οι διαφορές τιμών μεταξύ Ελλάδας Κύπρου είναι τόσο μεγάλες (ακριβότερη κατά 72 ευρώ η κυπριακή αγορά από την ελληνική το 2024), που σε όλα τα πιθανώς ρεαλιστικά σενάρια το καλώδιο έχει σημαντικά κέρδη από πλευράς Κυπρίων καταναλωτών.  «Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει οικονομική βιωσιμότητα του έργου από πλευράς ρυθμιστικού πλαισίου (να μπορεί, δηλαδή, να κάνει το έργο ο κατασκευαστής, ο ΑΔΜΗΕ, που ανήκει κατά 51% στον Έλληνα φορολογούμενο χωρίς να έχει ζημιά, κάτι που δεν επιτρέπεται και νομικά)», υποστήριξε ο Έλληνας Υπουργός Ενέργειας.

Παράλληλα, ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι η οικονομική βιωσιμότητα δεν έχει επιτευχθεί αν και αποτελεί υποχρέωση των ρυθμιστικών αρχών με βάση τους σχετικούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς, προπαντός μετά από την απόφαση της ΡΑΕΚ τον περασμένο Ιούλιο και παρά το γεγονός ότι παρήλθαν οι σχετικές συμβατικές προθεσμίες με τον κατασκευαστή του καλωδίου.

Δειτε Επισης

Πετρέλαιο: Στα 100 δολάρια στοιχηματίζουν οι αγορές πως θα φτάσει η τιμή
Ο Νίκος Βαρδουνιώτης νέος Marketing Manager της Intergaz
Οι 4+1 επενδυτές για τον GSI-Ποιοι θα συμμετάσχουν στο έργο και με ποιο ποσοστό
Το επικίνδυνο «παιχνίδι» του Νετανιάχου με τις τιμές του πετρελαίου και τις αμερικανικές εκλογές
Ρεκόρ διμήνου στο φυσικό αέριο-Η πρόβλεψη της Goldman Sachs για αργό πετρέλαιο
Goldman Sachs: Άλμα 20 δολαρίων στο πετρέλαιο εάν το Ισραήλ κόψει τις ροές του Ιράν
Φυσικό αέριο: Εντοπίστηκε «τεράστιο» κοίτασμα στην Καραϊβική Θάλασσα ανοικτά των ακτών της Κολομβίας
Η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ στην Κίνα άγγιξε το 40,7% τον Αύγουστο
Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αλλάζουν τα δεδομένα για το πετρέλαιο
Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ανεβάζει τις τιμές του πετρελαίου