Οι προοπτικές για τα ακίνητα: Ήπια ανάπτυξη, ευεργετικές ξένες επενδύσεις και «αδικημένοι» Κύπριοι αγοραστές

Σε πορεία ανάπτυξης παραμένει η αγορά ακινήτων, διατηρώντας τη δυναμική των τελευταίων ετών, αν και η ανοδική πορεία του τομέα μπορεί να έχει διπλή ανάγνωση.

Από τη μία, οι ξένες επενδύσεις και το αυξημένο ενδιαφέρον διεθνών εταιρειών για κάθοδο στην Κύπρο δημιουργούν ευοίωνες προοπτικές για το μέλλον, ενώ από την άλλη, η απόκτηση κατοικίας για τους Κύπριους αγοραστές παραμένει δύσκολη εξίσωση.

Σύμφωνα με έκθεση της Danos International Property Consultants and Valuers, τα επόμενα δύο χρόνια η κυπριακή αγορά ακινήτων αναμένεται να σημειώσει συγκρατημένη ανάπτυξη, καθώς τα υψηλά επιτόκια σταθεροποιούν τη ζήτηση.

Δυσβάστακτο κόστος για τους ντόπιους αγοραστές

Την ίδια ώρα, οι διαρκώς αυξανόμενες ξένες επενδύσεις ωθούμενες από τις περιφερειακές γεωπολιτικές εντάσεις, θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, αν και η αγορά θα βρεθεί αντιμέτωπη με προκλήσεις λόγω του αυξανόμενου κατασκευαστικού κόστους και των ρυθμιστικών αλλαγών.

Μάλιστα, η κατακόρυφη αύξηση του κόστους κατασκευής είχε περαιτέρω επιπτώσεις στις νέες αναπτύξεις, συμβάλλοντας στην ανοδική πορεία των τιμών στα ακίνητα.

Αυτή η δυναμική της κτηματαγοράς επηρεάζει με διαφορετικό τρόπο τους ενδιαφερόμενους αγοραστές, δημιουργώντας ουσιαστικά δύο κατηγορίες αγοραστών.

Αφενός, οι ντόπιοι αγοραστές αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην απόκτηση στέγης λόγω των υψηλών τιμών των ακινήτων και των υψηλών επιτοκίων για στεγαστικά δάνεια. Αφετέρου, η Κύπρος παραμένει ελκυστικός προορισμός για ξένους επενδυτές, προσφέροντας πολλά υποσχόμενες αποδόσεις στους επενδυτές.

Για τους developers, η υψηλή ζήτηση, ειδικά σε περιοχές όπως η Λεμεσός, η Πάφος και η Λάρνακα, παρουσιάζει προσοδοφόρες ευκαιρίες παρά την πρόκληση του αυξημένου κόστους κατασκευής.

Συνολικά, αυτό που απορρέει από την έκθεση του Ομίλου ΔΑΝΟΣ, είναι ότι οι συνθήκες της αγοράς ευνοούν τις ξένες επενδύσεις και την ανάπτυξη, ενώ οι εγχώριοι αγοραστές αντιμετωπίζουν αυξανόμενες δυσκολίες στην απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας.

Ψάχνουν για προσιτά ενοίκια

Στην έρευνα γίνεται ανάλυση των νέων δεδομένων και τάσεων στην αγορά ακινήτων. Ανάμεσά τους οι γεωπολιτικές εξελίξεις, με τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, αλλά και την συνεχιζόμενη πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία να έχουν αναπόφευκτα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα.

Ταυτόχρονα, οι κανονισμοί της Ε.Ε. για τη μετάβαση προς μια οικονομία ουδέτερη από άνθρακα, αυξάνουν το κόστος κατασκευής κτηρίων.

Σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους ζωής, η αύξηση των επιτοκίων οδήγησε επίσης τις οικογένειες και τα νοικοκυριά να επανεξετάσουν τους στόχους και τις προτεραιότητες, καθώς πλέον είναι εμφανής η αυξημένη ζήτηση για ενοίκια που είναι πιο προσιτά.

Η τεχνολογία, οι millennials και οι απαιτητικοί αγοραστές

Η Κύπρος, με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που συγκεντρώνει και τις ευκαιρίες που προσφέρει, αποτελεί ελκυστικό προορισμό για ένα νέο ξεκίνημα, επισημαίνεται στην έκθεση της Danos International Property Consultants and Valuers.

Η τεχνολογία έχει εξελιχθεί σε έναν πολύ σημαντικό παράγοντα της διαδικασίας απόκτησης ακινήτων, επιβάλλοντας την ανάγκη για υψηλότερα πρότυπα σε 2D / 3D εικονικές φωτογραφίες, βίντεο και ηλεκτρονικές περιηγήσεις.

Οι αγοραστές προτιμούν πλέον επισκέψεις στα ακίνητα με εικονική περιήγηση, συναντήσεις μέσω zoom για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις, εξατομικευμένα βίντεο που μπορούν να μοιραστούν με την οικογένεια και τους φίλους τους, καθώς και αναζήτηση υπηρεσιών και αγαπημένων τοποθεσιών μέσω Google Maps και Google Earth.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι Millennials (Gen Y) και Gen Z πρόκειται να αντιπροσωπεύουν το 70% των πελατών της αγοράς ακινήτων έως το 2025.

Η παροχή πολλών και σημαντικών υπηρεσιών και ανέσεων στους αγοραστές έχει καταστεί πλέον απαραίτητη. Γι’ αυτό τον λόγο, τονίζεται στην έκθεση, απαιτείται μια πιο ολιστική προσέγγιση στην αναζήτηση στέγης.

Οι έμπειροι αγοραστές/επενδυτές είναι πολύ απαιτητικοί κατά την αναζήτησή τους και δίνουν έμφαση στη λεπτομέρεια, προτιμώντας ακίνητα που είναι φιλικά προς το περιβάλλον και κοντά σε κοινότητες που δεσμεύονται να χρησιμοποιούν βιώσιμες πρακτικές και είναι φιλικές προς την οικογένεια και τα ζώα.

Εξάλλου, οι αγοραστές high end ακινήτων είναι πολύ πιο απαιτητικοί με έμπειρα brands του real estate, τα οποία προσφέρουν αυθεντικότητα και εμπιστοσύνη, εξατομικευμένες υπηρεσίες διαχείρισης, κορυφαίες διαδικτυακές εμπειρίες και άκρως επαγγελματική εξυπηρέτηση που ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις προσδοκίες τους.

Δειτε Επισης

Έτσι έλυσαν την σύνθετη εξίσωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης-Οι διασφαλίσεις που έλαβε η Κύπρος και τι προβλέπει η συμφωνία
Χωρίς κόστος για τους καταναλωτές η περίοδος κατασκευής του καλωδίου-Στο κράτος η επιβάρυνση των 125 εκατ.
Με σφραγίδα Υπουργικού Συμβουλίου μπήκε το νερό στ’ αυλάκι για το καλώδιο-«Ναι» Λευκωσίας στη συμφωνία
Πήρε έγκριση από Χρηματιστήριο Αθηνών η Τράπεζα Κύπρου-Πότε αρχίζει η διαπραγμάτευση των μετοχών της
ΕΤΕΚ: Ζητά εφαρμογή ολιστικής στρατηγικής για πολεοδομική αμνηστία-«Να κλείσει ο κύκλος της αναρχίας»
Το αναβαθμισμένο χαρτοφυλάκιο στην Κ.Δ. και οι πολιτικές που θα κληθεί να διαχειριστεί ο Κώστας Καδής
Μαρίνα Παραλιμνίου: Ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος του έτους η πρώτη φάση-Η πορεία υλοποίησης του έργου
Ξεκαθαρίζει το σκηνικό για την ηλεκτρική διασύνδεση-Συζητείται στο Υπουργικό η συμφωνία
80 χρόνια Όμιλος MSJ: Τα γερά θεμέλια του Μιχαλάκη Ιακωβίδη, οι στρατηγικές αποφάσεις και η ραγδαία ανάπτυξη
Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα στη λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ-Σχετίζονται με την κοινοπραξία Intellexa