Big Tech: Πόσα δισεκατομμύρια ξοδεύουν για την τεχνητή νοημοσύνη

Οι Big Tech, οι εταιρείες κολοσσοί της τεχνολογίας, συνεχίζουν να επενδύουν τόσο σε δικές τους τεχνολογίες αλλά και σε προσπάθειες μικρότερων εταιρειών του κλάδου με την κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης να καλπάζει.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Microsoft που έχει επενδύσει το ποσό των 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην OpenAI, η Amazon έχει επενδύσει 4 δις δολάρια στη συνεργασία της με την Anthropic, της οποίας το chatbot Claude θεωρείται ευθέως ανταγωνιστικό του ChatGPT.

Η Google, η οποία επίσης θέλει να ανταγωνιστεί στην OpenAI και το ChatGPT, έχει επίσης επενδύσει 2 δισεκατομμύρια δολάρια στην Anthropic.

Την ίδια ώρα, η OpenAI με την σειρά της έχει επενδύσει και η ίδια σημαντικά ποσά σε νεοφυείς επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών που ασχολούνται με ανθρωποειδή ρομπότ FigureAI and 1X Technologies.

Επιπλέον, ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, έχει προσωπικά επενδύσει σε startups που σχετίζονται με την χρήση AI σε εφαρμογές υγείας, όπως η Thrive AI Health.

Επιπρόσθετα, η OpenAI έχει συνάψει συνεργασία και με την Apple ώστε να φέρει το ChatGPT σε ορισμένες από τις συσκευές της τελευταίας, αν και για τη συγκεκριμένη συμφωνία δεν έχουν ανακοινωθεί οι οικονομικοί όροι.

Είναι προφανές ότι οι εταιρείες επενδύουν συνεχώς στην τεχνητή νοημοσύνη, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μια συνολική επένδυση της τάξης του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ωστόσο, αν και οι Big Tech τις περισσότερες φορές γνωστοποιούν τις επενδύσεις τους σε νεοφυείς επιχειρήσεις, παραμένουν μάλλον φειδωλές στις ανακοινώσεις τους σχετικά με τις εσωτερικές επενδύσεις, από το επίπεδο της αγοράς ημιαγωγών έως την πρόσληψη στελεχών ή την κατασκευή data centers.

O Business Insider κατέγραψε το σύνολο των επενδύσεων από τις Big Tech στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Google

Η Google έχει πλέον αυτοπροσδιοριστεί ως μία καταρχήν AI εταιρεία και έχει λανσάρει πληθώρα νέων τεχνολογιών τους τελευταίους μήνες, αν και υπήρξαν και άλλα τα οποία ανακλήθηκαν λόγω ανακρίβειας στα αποτελέσματά τους.

Σε κάθε περίπτωση τα στελέχη της εταιρείας παρέμειναν εξαιρετικά μυστικοπαθή σχετικά με τα ποσά που δαπανά η εταιρεία στα διάφορα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης, κατά την ανακοίνωση των τελευταίων οικονομικών αποτελεσμάτων.

Σύμφωνα με τον Business Insider, τα στελέχη της Google δεν έχουν παρουσιάσει κανένα οικονομικό στοιχείο σχετικά με τις επενδύσεις AI της εταιρείας, αντίθετα δίνουν έμφαση στις φιλοδοξίες της εταιρείας ότι θα υπάρξει μακροπρόθεσμο κέρδος για την εταιρεία.

Προς το παρόν, αυτό που είναι γνωστό είναι ότι η Google έριξε 3 δισεκατομμύρια δολάρια στην κατασκευή και επέκταση των data centers της και άλλα 60 εκατομμύρια δολάρια για να εκπαιδεύσει την εφαρμογή Reddit σε λειτουργίες AI.

OpenAI

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα The Information, τα λειτουργικά κόστη της OpenAI ανέρχονται έως και τα 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια κατ’ έτος. Αυτό το ποσό ενδέχεται να είναι πάνω από τις οικονομικές δυνατότητες της startup δημιουργώντας ανησυχίες σχετικά με την δυνατότητα κερδοφορίας της εταιρείας – ειδικά από τη στιγμή που οι ανταγωνιστές της προσφέρουν δωρεάν εκδόσεις των δικών τους chatbots.

α κόστη της εταιρεία περιλαμβάνουν 4 δισεκατομμύρια για ενοικίαση server από τη Microsoft, 3 δισεκατομμύρια δολάρια για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης σε νέα δεδομένα και 1,5 εκατομμύρια δολάρια σε εργατικά κόστη, καταλήγει το The Information.

Meta Platforms

Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta Platforms, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, έχει δηλώσει ότι η εταιρεία σκοπεύει να αγοράσει 350.000 μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPU) της Nvidia έως το τέλος του 2024, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό GPU της εταιρείας σχεδόν στις 600.000. Αναλυτές εκτιμούν ότι η εταιρεία ενδέχεται να έχει δαπανήσει περίπου 18 δισεκατομμύρια δολάρια έως το τέλος του 2024.

Αναλυτής της JP Morgan ανέφερε ότι τα κόστη της εταιρείας τροφοδοτούνται από τις δαπάνες που σχετίοζονται από την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ ενδέχεται να αγγίξουν τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025 σύμφωνα με εκτίμηση της Quartz.

Apple

Κατά την ενημέρωση για τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου, ο οικονομικός διευθυντής της Apple Λούκα Μαέστρι είχε δηλώσει ότι η εταιρεία έχει δαπανήσει περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία πέντε χρόνια σε προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης, όπως αναφέρει το MarketWatch, ωστόσο δεν διευκρινίστηκαν το ποσοστό του ποσού αυτού που διοχετεύθηκε στην τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Μαέστρι δήλωσε επίσης ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να επενδύει σε συγκεκριμένες περιοχές και θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τρίτα μέρη σε άλλες. «Προφανώς εργαζόμαστε σκληρά στην καινοτομία σε κάθε επίπεδο και το κάνουμε για πολλά, πολλά χρόνια», αναφέρει ο οικονομικός διευθυντής της Apple.

Microsoft

Έγγραφα που διέρρευσαν νωρίτερα μέσα στη χρονιά αποκάλυψαν ότι η Microsoft σχεδιάζει να αποκτήσει έως και 1,8 εκατομμύρια επεξεργαστές AI έως το τέλος του έτους ώστε να αναβαθμίσει τις δυνατότητες των data center της.

Επιπλέον, η εταιρεία έχει διακηρύξει, κατά την ενημέρωση των οικονομικών αποτελεσμάτων τον περασμένο Απρίλιο, ότι θα συνεχίσει να επενδύει στην AI και στις cloud υπηρεσίες. Η οικονομική δειυθύνττρια της Microsoft, Έιμι Χουντ, δήλωσε ότι οι κεφαλαιουχικές δαπάνες θα αυξηθούν «υλικά».

Amazon

Η Amazon εργάζεται σε ένα AI chatbot ώστε να ανταγωνιστεί ευθέως το ChatGPT της OpenAI. Η πρόταση της Amazon ονομάζεται Metis και γίνεται προσπάθεια να αναπτυχθεί με ημιαγωγούς τεχνητής νοημοσύνης της ίδιας της εταιρεάις ώστε να ανταγωνιστεί την Nvidia.

Επιπλέον, η εταιρεία σχεδιάζει να δαπανήσει σχεδόν 150 δισεκατομμύρια δολάρια εντός της επόμενης δεκαπενταετίας για τα data centers της, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ακόμη, η Amazon σχεδιάζει να επενδύσει έως και 230 εκατομμύρια δολάρια σε νεοφυείς επιχειρήσεις για την ανάπτυξη εφαρμογών που θα βασίζονται στη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη.

Περίπου 80 εκατομμύρια δολάρια από την επένδυση θα χρηματοδοτήσουν το δεύτερο πρόγραμμα AWS Generative AI Accelerator της Amazon. Το πρόγραμμα θα τοποθετήσει την Amazon ως μια υπηρεσία cloud για νεοφυείς επιχειρήσεις που κατασκευάζουν προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης.

Πολλές από τις νέες επενδύσεις έχουν τη μορφή υπολογιστικών πιστώσεων για την υποδομή AWS, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να μεταφερθεί σε άλλους παρόχους υπηρεσιών cloud, όπως η Google και η Microsoft.

Δειτε Επισης

Μια στις τρεις μεγάλες επιχειρήσεις χρησιμοποίησε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης το 2024-Έρευνα Στατιστικής
Σταυριάνα Κοφτερός: Η επόμενη μέρα για την καινοτομία στην Κύπρο, η υποστήριξη της Ε.Ε. και το μέλλον του EIC
SoftwareOne και Ralliton ενώνουν δυνάμεις για ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων σε Κύπρο και Μάλτα
Ανταλλαγή τεχνογνωσίας Κύπρου και Ελλάδας στην παροχή ψηφιακών υπηρεσιών-Τι συζήτησαν Δαμιανού και Παπαστεργίου
Epic: Nέο smartphone και πλάνο 5G unlimited με συνολικό όφελος έως €620
EMBIO Diagnostics: Ολοκλήρωσε νέο γύρο χρηματοδότησης ύψους €2,5 εκατ. και επενδύει στη διεθνή ανάπτυξη
Η payabl. ενισχύει τη στήριξή της προς τον TechIsland ως δωρητής
Η συνδρομή της AWS στα success stories των πελατών της και η απήχηση του cloud στις επιχειρήσεις της Κύπρου
Οι συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας που επιλέγουν οι Κύπριοι-Έρευνα του ΓΕΡΗΕΤ
Ο όρος «ψηφιακή πολιτότητα» και η «Σύνοδος για την Συμμετοχική Ψηφιακή Πολιτότητα»