Δημήτρης Ταξιτάρης: Η έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, οι αναταράξεις στις αγορές και η οικονομία της Κύπρου

Περιορισμένο αντίκτυπο σε ό,τι αφορά την οικονομία αναμένεται να έχει στην Κύπρο μια πιθανή κλιμάκωση της κρίσης στην Μέση Ανατολή, την ίδια ώρα που και οι αναταράξεις τις οποίες υφίστανται τις τελευταίες ημέρες οι παγκόσμιες αγορές μάλλον δεν θα πρέπει να δημιουργούν ανησυχίες για πιθανές επερχόμενες ακόμη μεγαλύτερες αρνητικότερες εξελίξεις.

Συγκεκριμένα, κληθείς από το InBusinessNews και το CBN να σχολιάσει το πώς η Κύπρος επηρεάζεται ή δύναται να επηρεαστεί από τα δύο παράλληλα εξελισσόμενα αυτά γεγονότα, ο διευθύνοντας σύμβουλος της MAP S. Platis, Δημήτρης Ταξιτάρης, εξήγησε αρχικά ότι οι αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές κατά τις τελευταίες ημέρες, προκλήθηκαν από την αυξημένη αστάθεια που δημιούργησαν οι νέες ανησυχίες για ύφεση στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για ανησυχίες οι οποίες προήλθαν ως απότοκο της δημοσιοποίησης των οικονομικών δεικτών των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα-και των συνεπακόλουθων επιπτώσεων στην παγκόσμια οικονομία-, αλλά και υπό τον φόβο για κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, η οποία θα συμπαρασύρει περισσότερες χώρες στη διαμάχη.

Στους πιο πάνω λόγους εξάλλου, ο κ. Ταξιτάρης πρόσθεσε και το γεγονός ότι ορισμένες τιμές μετοχών, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών τεχνολογίας, αυξήθηκαν πολύ γρήγορα τους τελευταίους μήνες ανεβαίνοντας σε πολύ υψηλά σημεία.

Όπως υπέδειξε επί τούτου, οι εν λόγω μετοχές έφθασαν σε επίπεδα που αντανακλούσαν πολλές θετικές εξελίξεις, χωρίς να υπολογίζουν τους σχετικούς κινδύνους υλοποίησης των εν λόγω εξελίξεων.

Αμφίβολο αν θα είναι ουσιαστική η πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ

Ο Δημήτρης Ταξιτάρης εμφανίστηκε καθησυχαστικός, σημειώνοντας πως αν και η πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ έχει πράγματι αυξηθεί, εξακολουθεί να είναι αμφίβολο αν θα είναι και ουσιαστική, καθώς-όπως επισήμανε-υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να στηρίξει την οικονομία και τις κεφαλαιαγορές, μέσω μείωσης των επιτοκίων, στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

«Η στήριξη των κεφαλαιαγορών μπορεί να δοθεί και από τα ισχυρά θεμελιώδη εταιρικά μεγέθη, σε συνδυασμό με την μεγάλη ρευστότητα η οποία, προς το παρόν παραμένει στο περιθώριο», ανέφερε.

Το σενάριο για την Μέση Ανατολή

Όσον αφορά την έκρυθμη γεωπολιτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο διευθύνων σύμβουλος της MAP S.Platis επισήμανε ότι οι εντάσεις και οι κίνδυνοι έχουν, πράγματι, αυξηθεί και έχουν αναδυθεί πολλά σενάρια, τα οποία αυξάνουν την αβεβαιότητα.

«Ελλείψει άλλων στοιχείων και βασιζόμενοι σε πολλές υποθέσεις, το βασικό μας σενάριο προβλέπει ότι η σύγκρουση θα επικεντρωθεί κυρίως στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ, στο οποίο επιχειρεί η Χεζμπολάχ από τον νότιο Λίβανο, με την περιορισμένη εμπλοκή του Ιράν, κυρίως μέσω πληρεξουσίων του», πρόσθεσε.

Όσον αφορά την Κύπρο, και σε περίπτωση που όντως επικρατήσει το βασικό σενάριο, τότε οι όποιες επιπτώσεις για τη χώρα μας, αν υπάρξουν, θα είναι πολύ περιορισμένες, σύμφωνα με τον κ. Ταξιτάρη.

«Η οικονομία φαίνεται να τα πηγαίνει σχετικά καλά και η Κεντρική Τράπεζα προβλέπει ανάπτυξη 3% για το 2024, ενώ ο πληθωρισμός φαίνεται να περιορίζεται και η ανεργία αναμένεται στο 5,7%», σημείωσε καταληκτικά.

Δειτε Επισης

Στην Κύπρο αποστολή της ΕΤΕπ με επικεφαλής τον Κυριάκο Κακουρή-Οι συμφωνίες δανείου που θα υπογραφούν
Εισαγωγή γραμματίων δημοσίου, 13 εβδομάδων και αξίας €25 εκ. στο ΧΑΚ
Το έργο του την επόμενη πενταετία και τι ζητά από τον Κώστα Καδή η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Αμελητέα κέρδη κατέγραψε την Τρίτη το ΧΑΚ
Στα μέσα Οκτωβρίου προς ψήφιση τα νομοσχέδια για πάταξη αδήλωτης εργασίας
Κώστας Καδής: Η Κύπρος παίρνει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο που έχει ένα τεράστιο πεδίο δράσης
Το αναβαθμισμένο χαρτοφυλάκιο στην Κ.Δ. και οι πολιτικές που θα κληθεί να διαχειριστεί ο Κώστας Καδής
Επίτροπος για θέματα Αλιείας και Ωκεανών ο Κώστας Καδής-«Εξαιρετική τιμή, αλλά και τεράστια ευθύνη»
Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα στη λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ-Σχετίζονται με την κοινοπραξία Intellexa
Προκαταρκτική έγκριση €152 εκατ. από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης-Πράσινο σε 37 από τα 38 ορόσημα