Powered by

Τάσος Γιασεμίδης: Πώς μπορεί να επηρεαστεί η Κύπρος από την αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές και την κρίση στη Μέση Ανατολή

Στην ανησυχία για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και ιδιαίτερα των ΗΠΑ οφείλεται κυρίως η αναταραχή και ο πανικός στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές υπέδειξε ο Τάσος Γιασεμίδης, οικονομολόγος και διοικητικός σύμβουλος της KPMG Κύπρου, σχολιάζοντας τις πρόσφατες παγκόσμιες εξελίξεις σε πολλές από τις χρηματοπιστωτικές αγορές του κόσμου και τον πιθανό αντίκτυπό τους στην οικονομία της Κύπρου, για την οποία εξήγησε ότι θα μπορούσε, επίσης, να επηρεαστεί.

Ειδικότερα, σε δηλώσεις του στο CBN σχετικά με τις χθεσινές, μεγάλες, απώλειες στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ο κ. Γιασεμίδης δήλωσε ότι «η χθεσινή αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές οφείλεται κυρίως στον φόβο για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και πιο συγκεκριμένα των ΗΠΑ, στις οποίες τα στατιστικά στοιχεία που ανακοινώνονται δείχνουν επιβράδυνση».

«Επίσης, αρνητικά έχουν επηρεάσει η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας να αυξήσει τα επιτόκια και το κλείσιμο θέσεων των "carry trades". Δηλαδή, το δανεισμό χρημάτων με χαμηλό επιτόκιο από τους επενδυτές για να τα επενδύσουν σε μια αγορά με υψηλότερες αποδόσεις» πρόσθεσε.

Όπως σημείωσε ο κ. Γιασεμίδης, «οι αναλύσεις που δείχνουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να βρίσκεται στα όρια της ύφεσης ενέτειναν τις συζητήσεις για επιτάχυνση των αποφάσεων της FED για μείωση των επιτοκίων. Αυτό πιθανότατα θα επηρεάσει και τις αποφάσεις των άλλων Κεντρικών Τραπεζών».

Όσον αφορά την οικονομία της Κύπρου, εξήγησε ότι, επηρεάζεται από την εξωτερική πολιτική και οικονομική κατάσταση, «ιδιαίτερα σε χώρες που είτε είναι γειτονικές είτε με τις οποίες υπάρχουν σημαντικοί οικονομικοί δεσμοί».

«Παρόλο που η οικονομία μας επέδειξε ανθεκτικότητα κατά το περασμένο έτος, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις», ανέφερε ο κ. Γιασεμίδης, υπογραμμίζοντας ότι «οποιαδήποτε κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα με την εμπλοκή του Ιράν, θα επηρεάσει τομείς της οικονομίας όπως ο τουρισμός και η αγορά ακινήτων. Οι επενδυτές ενδέχεται να αναβάλουν τις αποφάσεις τους, αφού το πιθανότερο είναι ότι δεν θα προχωρήσουν σε μια περίοδο αναταραχής».

Καταληκτικά, προειδοποίησε ότι: «Το γεγονός ότι μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, όπως η Γερμανία, αντιμετωπίζουν δυσκολίες μπορεί να επηρεάσει όλες τις οικονομίες της ΕΕ και ιδίως εκείνες που διατηρούν στενούς οικονομικούς δεσμούς.

Η επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ είναι επίσης σημαντική, καθώς η αγορά αναμένει ότι σύντομα θα υπάρξουν σταδιακές μειώσεις των επιτοκίων, οι οποίες θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα».

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Δεν είναι απλώς ευημερία των αριθμών οι αναβαθμίσεις-Υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική
Κεραυνός για αναβάθμιση από DBRS-Επιβεβαιώνεται η ορθολογική οικονομική πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση
Αναβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου από DBRS σε «Α»-Διατηρεί σε θετική την προοπτική
Οι κενές θέσεις εργασίας που καταγράφονται σε κάθε κλάδο-Σχεδόν 1.000 θέσεις αύξηση σε έναν χρόνο
Μιχάλης Αντωνίου: Το κύριο αίτημα της ΟΕΒ στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης-Υπόμνημα με 25 σημεία
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχίες για όλους μας οι πράσινες φορολογίες-Ισοζυγισμένη η φορολογική μεταρρύθμιση
Με εβδομαδιαία άνοδο 4,5% έκλεισε το ΧΑΚ
Με τον υψηλότερο δείκτη λειψυδρίας στην E.E. η Κύπρος το 2022-Στο 71% και πόλυ πιο πάνω από το όριο
Προσπάθειες για νέα παράταση στην εφαρμογή των πράσινων φορολογιών, φορολογική μεταρρύθμιση το 2026
Συμφώνησαν σε στενότερη συνεργασία για ενίσχυση παραγωγικότητας στο δημόσιο Παναγιώτου-ΠΑΣΥΔΥ