Το παγκόσμιο sell off στα χρηματιστήρια παρέσυρε τις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου

Τα εμπορεύματα, όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τα μέταλλα και τα γεωργικά προϊόντα, ακολούθησαν τη Δευτέρα (5/8) την «βουτιά» των χρηματιστηρίων, παγκοσμίως, καθώς οι φόβοι για ύφεση στις ΗΠΑ υποδαύλισαν τις ανησυχίες για τη ζήτηση, αν και οι απώλειες ποικίλλουν ευρέως.

Τα εμπορεύματα είχαν ήδη δεχθεί πλήγμα τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω της υποτονικής ανάπτυξης στην Κίνα, με το αργό πετρέλαιο να υποχωρεί περίπου 5% την περασμένη εβδομάδα, τον χαλκό να σημειώνει χαμηλό τεσσάρων μηνών στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου και το καλαμπόκι να βρίσκεται πλησίον του χαμηλότερου επιπέδου του από το 2020.

«Τα εμπορεύματα έχουν δεχθεί πιέσεις καθ' όλη τη διάρκεια του τελευταίου μήνα», δήλωσε ο αναλυτής της Saxo Bank Ole Hansen.

Το αργό πετρέλαιο υποχώρησε περίπου 1% τη Δευτέρα, λιγότερο από τις απώλειες των βασικών χρηματιστηρίων, καθώς οι φόβοι για ύφεση στις ΗΠΑ και οι πιθανές επιπτώσεις στη ζήτηση πετρελαίου μετριάστηκαν κάπως από τη στήριξη των τιμών, λόγω της αύξησης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

«Η γεωπολιτική, για παράδειγμα η ανησυχία για διαταραχή του εφοδιασμού στη Μέση Ανατολή και η αυξανόμενη πεποίθηση ότι ο ΟΠΕΚ δεν θα αποσύρει τις εθελοντικές περικοπές (στην παραγωγή), παρέχει σχετική στήριξη στο πετρέλαιο σε αντίθεση με τις μετοχές», δήλωσε στο Reuters ο αναλυτής της PVM Tamas Varga.

Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για μια σοβαρή κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή μετά την υπόσχεση του Ιράν και των συμμάχων του Χαμάς και Χεζμπολάχ να προβούν σε αντίποινα κατά του Ισραήλ για τις δολοφονίες την περασμένη εβδομάδα του ηγέτη της Χαμάς και ενός κορυφαίου στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ.

Ωστόσο, παρά την πτώση, το πετρέλαιο εξακολουθεί να υπο-αποδίδει σε σχέση με πολλά μεγάλα χρηματιστήρια το 2024. Από την αρχή του έτους, ο Nasdaq 100 έχει αυξηθεί σχεδόν 8% και ο βρετανικός δείκτης FTSE πάνω από 3%, ενώ το αργό τύπου Μπρεντ έχει αυξηθεί μόλις 0,5%.

Οι τιμές του χαλκού υποχώρησαν πάνω από 3%, σε χαμηλά 4-1/2 μηνών, καθώς η επιδείνωση των προοπτικών ζήτησης στην Κίνα και στις Ηνωμένες Πολιτείες, τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, οδήγησε σε πωλήσεις του μετάλλου που χρησιμοποιείται στην ενέργεια και τις κατασκευές. Ο χρυσός σημείωνε πτώση της τάξης του 2%.

«Ο χρυσός τα πάει καλύτερα από άλλα μέταλλα, όταν οι επενδυτές ανησυχούν για ύφεση. Αλλά θα δεχθεί επίσης πιέσεις επειδή οι επενδυτές προχωρούν σε πωλήσεις για να καλύψουν τα περιθώρια κέρδους τους, σε άλλες αγορές», δήλωσε ο αναλυτής της Liberum Tom Price.

Πτώση σημείωσαν επίσης τα ευρωπαϊκά συμβόλαια φυσικού αερίου, ηλεκτρικής ενέργειας και άνθρακα.

Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο, αναφοράς, συμβόλαια Σεπτεμβρίου, υποχωρούσε περίπου 4%, υπό την πίεση των πωλήσεων πανικού που επικράτησαν παγκοσμίως, καθώς και άλλων παραγόντων, σύμφωνα με έναν αναλυτή.

Η μεγάλη παραγωγή της Νορβηγίας, που αποτελεί τη μεγαλύτερη παραγωγό LNG, και η εποχικά χαμηλή ζήτηση, λόγω του θερμότερου καιρού, συγκαταλέγονται στους παράγοντες που συγκρατούν τις τιμές του φυσικού αερίου, αν και οι ανησυχίες για διαταραχή στην προσφορά από τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή παρέχουν μια στήριξη στις τιμές.

«Οι τιμές σταθεροποιούνται κάπως από τους φόβους για βραχυπρόθεσμες διαταραχές της προσφοράς σε σχέση με πιθανά αντίποινα της Χεζμπολάχ και του Ιράν στο Ισραήλ», δήλωσε ο αναλυτής της Rystad Energy Christoph Halser.

Οι τιμές για εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ΕΕ, παράδοσης Δεκεμβρίου, μειώθηκαν κατά σχεδόν 3,5%, «λόγω των φόβων ότι η οικονομική ύφεση θα περιορίσει τη δραστηριότητα», σύμφωνα με τον Henry Lush, αναλυτή άνθρακα της ΕΕ στη συμβουλευτική εταιρεία Veyt.

Στις γεωργικές αγορές, τα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων του σιταριού, του καλαμποκιού, της σόγιας και της ζάχαρης, ανέκτησαν κάποιες από τις αρχικές τους απώλειες. Με εξαίρεση το σιτάρι, το οποίο σημειώνει πτώση περίπου 1%, τα άλλα προϊόντα διαπραγματεύονταν ελαφρώς υψηλότερα.

Δειτε Επισης

Πετρέλαιο: Τα δύο «αγκάθια» που φέρνουν σε θέση άμυνας τον OPEC
Τέσσερις προτάσεις Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την ενέργεια
Προς ηλεκτρική διασύνδεση με το σωστό περιεχόμενο... Κορύφωση διεργασιών για να κλειδώσει η συμφωνία
Tο πήραν πάνω τους Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης και πάνε για deal για την ηλεκτρική διασύνδεση
GSI: Ανακοίνωσε πρόοδο, σε διαρκή επαφή με Μητσοτάκη ο Χριστοδουλίδης-«Kάποιοι σκέφτονται τις εκλογές»
Μπουστάρισμα από Ισραήλ στην ηλεκτρική διασύνδεση-«Κορυφαία προτεραιότητα»
Χωρίς εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα η Κύπρος-Η προθεσμία Ιουνίου και η έκκληση από Κάντρι Σίμσον
Sarapis Energy: Ετοιμάζει φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 3,427 MW στην επαρχία Πάφου
Η επιβεβαίωση διαφωνιών, η αμηχανία και το νέο χρονικό ορόσημο για την ηλεκτρική διασύνδεση
Στρεβλώσεις στην εμπορία καυσίμων βλέπει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών-Ποια είναι η απόκλιση