Στ. Αγγελοδήμου: Το όραμα για το «Metochi Estate»-Μια μικρή πόλη μέσα στην πόλη, πόλος έλξης για επενδύσεις

Τα πλάνα του, αλλά και το όραμά του για το "Metochi Estate", τη μεγαλεπήβολη οικιστική ανάπτυξη, η οποία έρχεται να αλλάξει άρδην τα δεδομένα στον τομέα της πολυτελούς διαβίωσης στη Λευκωσία, αναλύει στο InBusinessNews ο γενικός διευθυντής της Fabretti Constructions, Στέλιος Αγγελοδήμου.

Ως επιχειρηματίας με εμπειρία πέραν των τεσσάρων δεκαετιών σε επιτυχημένα έργα στην Αυστραλία, επιστρέφει στην Κύπρο για να αλλάξει, όπως ο ίδιος υπογραμμίζει, εντελώς τη νοοτροπία αρχιτεκτονικής, προσφέροντας πολλαπλές διαφορετικές ανέσεις στον αγοραστή που δεν είχαν προσφερθεί ποτέ πριν στη Λευκωσία.

Στόχος της νέας οικιστικής ανάπτυξης, η οποία έρχεται στην Έγκωμη, είναι η υλοποίηση μιας «μικρής πόλης μέσα στην πόλη», με 280 πολυτελή διαμερίσματα, αλλά και μιας ανάπτυξης, η οποία θα αφήσει πίσω της την παλιά αρχιτεκτονική και θα δημιουργήσει ένα λαμπρό πόλο έλξης ντόπιων και ξένων επενδύσεων.

Όπως επισημαίνει ο κ. Αγγελοδήμου, οι κατασκευαστικές εργασίες θα αρχίσουν μετά την έναρξη των εργασιών διαχωρισμού των δρόμων, οι οποίες τοποθετούνται μέσα στον Σεπτέμβριο του 2024, με το πρώτο σκέλος της μεγάλης επένδυσης να ξεπερνά τα €100 εκατ.

Οι στόχοι της Fabretti Constructions για την κυπριακή αγορά αφορούν μακροπρόθεσμους προγραμματισμούς, ανάμεσά τους 1.340 φοιτητικές εστίες, οι οποίες θα αρχίσουν άμεσα να κατασκευάζονται, μόλις εξασφαλιστούν οι απαραίτητες άδειες, με στόχο την προσέλκυση ξένων φοιτητών.

Ταυτόχρονα, ο Στέλιος Αγγελοδήμου εξηγεί ότι η άνοδος των τιμών σε κάποια πόλη έχει άμεσες επιπτώσεις στους πάντες, καλώντας όλους τους εμπλεκόμενους σε συνεργασία για επίλυση του προβλήματος προκειμένου να διατηρηθούν οι τιμές χαμηλές και βιώσιμες για τον κάθε κάτοικο της πόλης.

Διαβάστε επίσης:

Ως γενικός διευθυντής της Fabretti Constructions Ltd μετράτε πάνω από τέσσερις δεκαετίες επιτυχημένης πορείας με πολυάριθμα έργα στην Αυστραλία. Περιγράψτε μας εν συντομία τους τομείς δραστηριοποίησης (τα είδη αναπτύξεων) και τα ορόσημα της πολυετούς σας δράσης;

Στην μακροχρόνια πορεία μας των οικοδομικών δραστηριοτήτων ασχοληθήκαμε με τους τομείς των εμπορικών και οικιστικών αναπτύξεων, καθώς και με τον τομέα των τουριστικών μονάδων (ξενοδοχείων), στο διαχωρισμό γης, αλλά και πολλές άλλες δραστηριότητες.

Πέρα από τις εμπορικές δραστηριότητες, το 1972 όταν φτάσαμε στην Αυστραλία δημιούργησα μαζί με την σύζυγο μου, Χρυσή Αγγελοδήμου μία πολύ μεγάλη βιομηχανία ραπτικής, την οποία χειριζότανε η σύζυγος μου για πάρα πολλά χρόνια.

Αξιοποιώντας τον χρόνο, ασχολήθηκα με τους Κύπριους μετανάστες που ήρθαν στην Αυστραλία μετά το 1974.

Αγοράζοντας με 2-3 άλλους φίλους μία ποδοσφαιρική ομάδα δημιουργήσαμε τον «Παγκύπριο», ο οποίος σήμερα διαθέτει πέραν των 700 νέων που κάνουν προπόνηση στα τέσσερα συνθετικά γήπεδα του club που είναι και τα μοναδικά σε όλη την Αυστραλία.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο «Παγκύπριος» τα τελευταία 10-12 χρόνια κερδίζει το premier league σε όλη την Αυστραλία.

Εξάλλου, το 1989, δημιουργήσαμε την αντιπροσωπεία της Τράπεζας Κύπρου και το 1999 την μετατρέψαμε σε retail banking, στην οποία ήμουν ο μόνος Κύπριος director για 17 χρόνια. Ακολούθως, προχωρήσαμε σε πώλησή της προκειμένου να στείλουμε τα λεφτά στην Τράπεζα Κύπρου στην Κύπρο για οικονομική στήριξη.

Το 1989 μέχρι το 2021 κατά διαστήματα και κατά απαίτηση της Κυπριακής Κοινότητας ήμουν ο Πρόεδρος των Κυπρίων τους οποίους στήριξα με όλες μου τις δυνάμεις, σε όλους τους τομείς, ενώ επίσης ήμασταν παρόντες όλοι μαζί σε όλες τις εκδηλώσεις για όλα τα εθνικά θέματα, κυρίως το εθνικό μας θέμα προτεραιότητας.

Είμαι πολύ περήφανος που διετέλεσα από την αρχή σαν αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Μελετών και Έρευνας, όπου έχουμε καταγράψει την ιστορία του απόδημου Ελληνισμού ανά το παγκόσμιο με τον Professor Πρόεδρο μας, Τάσο Τάμη και πάντοτε με την άψογη συνεργασία του Γεώργιου Μπαμπινιώτη, τέως Υπουργού Παιδείας και Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αυτά είναι από τα λίγα που έχω προσφέρει κατά την διάρκεια της παραμονής μου στην Αυστραλία κατά τα τελευταία 50 χρόνια.

Με τις τεράστιες εμπειρίες μου ευελπιστώ να προσφέρω ό,τι το καλύτερο για την πατρίδα μου.

Μια μικρή πόλη μέσα στην πόλη-Μια όαση στην πρωτεύουσα

METOXI main

Πώς πήρατε την απόφαση να προχωρήσετε στη μεγάλη επένδυση "Metochi Estate", σε μία άκρως δημοφιλή περιοχή της Λευκωσίας; Ποιοι οι στόχοι σας, ποιο κενό εντοπίσατε στην αγορά και τι αναμένετε ότι θα προσφέρει η συγκεκριμένη πολυτελής ανάπτυξη;

Οι τεράστιες εμπειρίες και δραστηριότητες στον χώρο του εμπορίου μέσα στα τελευταία 15 χρόνια ενεργούς δράσης δημιουργώντας μεγάλες μονάδες για ενοικιάσεις και πωλήσεις για διεθνείς εταιρείες, και όχι μόνο, μας ενέπνευσαν να σχεδιάσουμε και να δημιουργήσουμε πολυτελείς χώρους διαβίωσης, όπου ο κάθε ένοικος να είναι περήφανος στον χώρο όπου ζει και να αισθάνεται απόλυτη ασφάλεια και άνεση στο περιβάλλον του, σε τοποθεσίες όπως η «μικρή καλύτερη πόλη της Ευρώπης», όπως την κατονομάζουν οι Ευρωπαίοι.

Οι εμπειρίες μας τα τελευταία 48 χρόνια στον χώρο των επενδύσεων, μας επιβεβαιώνουν ότι δεν έχεις καμία άλλη επιλογή παρά να επιλέξεις την πιο εκλεκτή τοποθεσία διαβίωσης, με την καλύτερη ποιότητα, τις πιο καλές ανέσεις, στην πιο σωστή τιμή.

METOXI 9

Ο στόχος μου είναι να αλλάξω εντελώς τη νοοτροπία αρχιτεκτονικής, προσφέροντας πολλαπλές διαφορετικές ανέσεις στον αγοραστή που δεν είχαν προσφερθεί ποτέ πριν στη Λευκωσία.

Επίσης, να δημιουργηθούν κτίρια με πράσινη αρχιτεκτονική και με τεχνοτροπίες κατασκευής, οι οποίες δεν θα απαιτούν συντήρηση στους εξωτερικούς χώρους και θα παρέχουν ορατότητα και μια όαση στο κέντρο της ανάπτυξης.

Όλα τα οχήματα θα είναι σε υπόγειους χώρους, ώστε να μην επηρεάζονται από ήλιο και βροχή για την άνεση των κατοίκων.

Στόχος μου είναι να αλλάξω εντελώς τη νοοτροπία αρχιτεκτονικής, προσφέροντας πολλαπλές διαφορετικές ανέσεις στον αγοραστή που δεν είχαν προσφερθεί ποτέ πριν στη Λευκωσία

Οι κάτοικοι δεν θα χρειάζεται να φεύγουν από τον χώρο διαμονής τους εφόσον στον χώρο τους θα υπάρχουν υπηρεσίες όπως κομμωτήριο, ινστιτούτο αισθητικής, καφετέρια, pilates, γυμναστήριο, pet grooming, καθαριστήριο, πλυντήριο αυτοκινήτων, σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αίθουσα συνεδριάσεων, board room, concierge, car security system, car number plate security system, roof top στο 10ο πάτωμα με δύο κουζίνες, εστιατόριο, ανοικτό χώρο με lounge, καθίσματα στην βεράντα και χώρο δεξιώσεων.

METOXI 1

Περαιτέρω, αυτή είναι η αρχή υλοποίησης της «μικρής πόλης μέσα στην πόλη» των 280 πιο πολυτελών διαμερισμάτων της Λευκωσίας. Έτσι θέλουμε να δούμε την πόλη μας να αναπτύσσεται τώρα και στο μέλλον.

Η πολυτελής ανάπτυξη θα αφήσει πίσω της την παλιά αρχιτεκτονική και θα δημιουργήσει ένα λαμπρό πόλο έλξης επενδύσεων από τοπικούς και ξένους επενδυτές, ώστε να δούμε την Λευκωσία του αύριο-μαζί με την άψογη συνεργασία του πρώην και του νυν Δημάρχου μας-που όλοι μαζί ονειρευόμαστε.

METOXI 2

Αυτός ο χώρος που θα δημιουργηθεί θα είναι μια όαση για τον ξένο επενδυτή, για τον επιστήμονα, τον επιχειρηματία, τον ιατρό, τον εργαζόμενο στην Λευκωσία.

Πέραν των προσδοκιών το αγοραστικό ενδιαφέρον-Πότε αρχίζουν οι εργασίες

Ποιο είναι το μέχρι στιγμής αγοραστικό ενδιαφέρον για το Metochi Estate; Σε ποιους απευθύνεται, ποιο το εκτιμώμενο κόστος επένδυσης, πότε αναμένετε ότι θα αρχίσουν οι εργασίες και πότε θα ολοκληρωθεί το έργο;

Καταρχάς, το αγοραστικό ενδιαφέρον έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες μας, κάτι το οποίο μας επιβεβαιώνει ότι ο κόσμος θεωρεί ότι πρόκειται για ένα εκλεκτό χώρο να ζήσει κάποιος στο μέλλον και είναι κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Μέχρι τώρα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, κατά 90% από Κύπριους επενδυτές.

Ευελπιστούμε ότι οι εργασίες θα αρχίσουν άμεσα μετά την έναρξη των εργασιών διαχωρισμού των δρόμων, οι οποίες με βάση την επικοινωνία μας με τους διάφορους φορείς, αναμένεται να αρχίσουν μέσα στον Σεπτέμβριο του 2024.

METOXI 6

Το πρώτο σκέλος της επένδυσης ανέρχεται σε πέραν των 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Μετά την έναρξη εργασιών, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 24 μήνες, δηλαδή περί τα τέλη του 2026.

Ποιες διαφορές διαπιστώνετε μεταξύ Κύπρου και Αυστραλίας όσον αφορά τις απαιτούμενες διαδικασίες για προώθηση και δημιουργία μίας επένδυσης/ανάπτυξης; Θεωρείτε ότι η Κύπρος μπορεί να αντλήσει παραδείγματα από την Αυστραλία;

Αν όλοι μας συντονιστούμε και βελτιστοποιήσουμε όλους τους κύκλους εργασιών, από τις αδειοδοτήσεις μέχρι την άμεση ανταπόκριση των τοπικών αρχών για να μειωθεί η γραφειοκρατία, τότε πιστεύω ότι η Κύπρος θα ήτανε το καλύτερο μέρος στον κόσμο να επενδύσει κάποιος έχοντας τα καλύτερα αγαθά του κόσμου, την ηλιοφάνεια, την φιλοξενία, την διγλωσσία, την προτίμηση ξένων εταιρειών που δρουν και έχουν εγκατασταθεί στην χώρα μας.

METOXI 3

Υπάρχουν πάμπολλα παραδείγματα που έχουν προταθεί και συζητηθεί από δικής μου προσωπικής εμπειρίας από την Αυστραλία για προώθηση και υλοποίηση δράσεων που δεν απαιτούν κανένα κόστος και επέμενα και θα επιμένω, όπως για παράδειγμα ο τίτλος ιδιοκτησίας θα πρέπει να εκδίδεται αυτόματα και να απαγορεύεται σε οποιοδήποτε να κατοικήσει σε διαμέρισμα χωρίς τίτλο ιδιοκτησίας όπως συμβαίνει στην Αυστραλία.

Δεν μπορώ να διανοηθώ γιατί δεν μπορεί να υλοποιηθεί αυτό το σύστημα, το οποίο θα μπορούσε να προσφέρει δισεκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του Κράτους, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τις πολλαπλές ανάγκες των τοπικών αρχών και του κάθε πολίτη.

Μετά την έναρξη εργασιών, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 24 μήνες, δηλαδή περί τα τέλη του 2026

Στα σκαριά 1.340 φοιτητικές εστίες

Ποιοι οι στόχοι/πλάνα σας για την κυπριακή αγορά και ποιες προοπτικές διαβλέπετε;

Οι στόχοι μου για την κυπριακή αγορά αφορούν μακροπρόθεσμους προγραμματισμούς και αυτό σχεδιάζει να υλοποιήσει η εταιρεία μας στο μέλλον.

Για παράδειγμα, για δεκαετίες μιλάμε και συζητάμε με τα αρμόδια πρόσωπα ότι το εκπαιδευτικό σύστημα στην Κύπρο έπρεπε να ήταν ο πόλος έλξης ξένου συναλλάγματος και ενδιαφέροντος από όλες τις μη αγγλόφωνες και ασιατικές χώρες.

Ευτυχώς, δικαιώνομαι με όλες τις προτάσεις του παρελθόντος και η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει ότι η Λευκωσία είναι ένας από τους καλύτερους προορισμούς για εκπαίδευση. Το ξένο συνάλλαγμα από την παιδεία έπρεπε να είναι πιο ψηλό από το συνάλλαγμα του τουρισμού.

METOXI 7

Επειδή πιστεύω σε αυτό, εμείς προωθούμε αυτή την στιγμή 1.340 φοιτητικές εστίες, οι οποίες θα αρχίσουν άμεσα να κατασκευάζονται, μόλις μας δοθούν οι απαραίτητες άδειες, για να στεγάσουν Γάλλους, Σκανδιναβούς, Ευρωπαίους και Ασιάτες φοιτητές.

Με την ολοκλήρωση του νέου μουσείου της Λευκωσίας, θα έχουμε ίσως ένα από τα καλύτερα μουσεία αρχαιότητας και πολιτισμού.

Με την υλοποίηση του έργου, πέρα πάσης αμφιβολίας η πόλη μας θα ελκύει, κατά την δική μου ταπεινή άποψη, έναν στους δύο τουρίστες που θα φθάνουν στην Κύπρο και εάν επαληθευτώ τότε η υπέροχη μας πόλη θα έχει πέρα των δυόμιση με τρία εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο.

METOXI 10

Προωθούμε 1.340 φοιτητικές εστίες, οι οποίες θα αρχίσουν άμεσα να κατασκευάζονται, μόλις μας δοθούν οι απαραίτητες άδειες

Ο χρόνος εκτοξεύει το κόστος-Μείωση τιμών προς όφελος όλων

Ποια προβλήματα ταλανίζουν τον κατασκευαστικό τομέα και την κυπριακή αγορά ακινήτων, ποιες οι προκλήσεις και ποιες οι εισηγήσεις σας;
Τα μεγαλύτερα προβλήματα που ταλανίζουν τον κατασκευαστικό τομέα και ο χειρότερος εχθρός είναι ο χρόνος. Ο χρόνος είναι αυτός που δημιουργεί τεράστια έξοδα στον κατασκευαστή δίχως κανένα δικαιολογημένο λόγο.

Αυτά τα τεράστια έξοδα οφείλονται στους δανεισμούς, τόκους, διάφορα fees σε τοπικές αρχές, σε συμβούλους και αυτά είναι που κατ’ επέκταση εκτινάσσουν τις τιμές στα ύψη.

METOXI 8

Οι ανατιμήσεις και η άνοδος των τιμών σε κάποια πόλη επηρεάζει τόσο πολύ τους πάντες που πρέπει κάποια στιγμή να συνεργαστούμε εμείς οι εμπλεκόμενοι για το πώς θα λύσουμε αυτό το πρόβλημα, πώς θα κρατήσουμε τις τιμές χαμηλές και βιώσιμες για τον κάθε κάτοικο της πόλης μας.

Να επιτύχουμε μείωση πληθωρισμού, όπως μου ζητήσατε να σας πω την γνώμη μου προηγουμένως, με απλές εισηγήσεις.

Για παράδειγμα, μια άδεια οικοδομής από ένα ιδιωτικό building surveyor μπορεί να εκδοθεί μέσα σε δύο μέρες και να αρχίσουν οι εργασίες. Έτσι, μπορούμε να κρατήσουμε τα κόστη χαμηλά για όλο τον κόσμο. Απλά και μόνο με την υλοποίηση κάποιων βασικών αρχών μπορούμε να γίνουμε μία πόλη παράδειγμα.

METOXI 4

METOXI 5
  • Η Fabretti Constructions

Η Fabretti Constructions, με έδρα την Κύπρο, είναι μια διακεκριμένη κατασκευαστική εταιρεία με περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες εμπειρίας στον κλάδο.

Υπό την οραματική ηγεσία του ιδρυτή Στέλιου Αγγελοδήμου, η εταιρεία διαθέτει εκτεταμένη εμπειρία, διαγράφοντας μια διακεκριμένη πορεία που περιλαμβάνει πολυάριθμα έργα στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

  • Κυριάκου Μάτση & Σπύρου Κυπριανού 2, 1082 Λευκωσία, κτίριο Γαλαταριώτη, ισόγειο, Τηλ: 70000611

Για περισσότερες πληροφορίες: www.fabretti.com.cy | www.metochi-estate.com

Δειτε Επισης

Γιορτάζει δέκα χρόνια λειτουργίας η Μαρίνα Λεμεσού-Μοναδικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες
ΕΤΕΚ: Ζητά εφαρμογή ολιστικής στρατηγικής για πολεοδομική αμνηστία-«Να κλείσει ο κύκλος της αναρχίας»
Μαρίνα Παραλιμνίου: Ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος του έτους η πρώτη φάση-Η πορεία υλοποίησης του έργου
Γιώργος Χρυσοχός: Η νέα εποχή της Λευκωσίας, το όραμα της Cyfield και τα εμβληματικά έργα της εταιρείας στο κέντρο
Κ. Γιωρκάτζης: Τι πρέπει να γίνει για βελτίωση των διαδικασιών αδειοδότησης από ΕΟΑ
Οι δύο νέες γραφειακές αναπτύξεις της bbf: στη Λευκωσία-Εδραιώνεται στον τομέα των εμπορικών ακινήτων(pics)
Τάσος Καζίνος: Η εξαγορά του Labs Tower και γιατί αποφάσισε να επεκταθεί στην Κύπρο η Trastor-Τα μελλοντικά πλάνα
Τίτλοι ιδιοκτησίας έναντι καθορισμένου χρηματικού αντιτίμου-Πράσινο Υπουργικού στο σχέδιο πολεοδομικής αμνηστίας
Στα €70 εκατ. το κατασκευαστικό κόστος των νέων φοιτητικών εστιών του Παν. Κύπρου
Ανακαλύψτε οκτώ μοναδικές ευκαιρίες για διαμερίσματα στη Λευκωσία που δεν πρέπει να χάσετε