Metochi: Προς πώληση πολυτελή διαμερίσματα σε τεμάχια του Κύκκου-Ξανά στο προσκήνιο η πολλαπλή ανάπτυξη

Εκ νέου στο προσκήνιο επανέρχεται η πολλαπλή ανάπτυξη, η οποία αναμένεται να δημιουργηθεί σε μεγάλο τεμάχιο της Ιεράς Μονής Κύκκου στην Έγκωμη.

Ανάμεσα στις προτεινόμενες επιμέρους αναπτύξεις που δύναται να δημιουργηθούν εντός του μεγάλου τεμαχίου συνολικής έκτασης 331.450 τ.μ., στην περιοχή του Κέντρου Υγείας Έγκωμης που θα διατηρήσει κανονικά τη λειτουργία του, είναι οικιστικό έργο, νοσοκομείο, πολυτελές ξενοδοχείο, εκπαιδευτικό κέντρο, χώροι αναψυχής και γραφεία.

Metochi Estate
Σε μία πρόσφατη εξέλιξη, έχουν τοποθετηθεί τις προηγούμενες εβδομάδες διαφημιστικές πινακίδες σε διάφορα σημεία της Έγκωμης, όπως απέναντι από την Υπεραγορά Αλφαμέγα Έγκωμης, πλησίον της προγραμματιζόμενης ανάπτυξης.

metochi3

Στο πολυτελές οικιστικό έργο συγκαταλέγονται επίσης πισίνες, πάρκα και χώροι πρασίνου.

metochi4

Όπως αναφέρεται, προς πώληση διατίθενται πολυτελείς κατοικίες και διαμερίσματα από την Metochi Estate, με στόχο τον επανακαθορισμό του prime living.

metochi2

Το υπό μελέτη έργο επιμελείται το αρχιτεκτονικό γραφείο Kyriakos Tsolakis Architects.

metochi5

Ευκαιρίες για προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση την γνωμάτευση του Τμήματος Περιβάλλοντος στις αρχές του 2023, το οποίο συνηγόρησε υπό όρους στην υλοποίηση της ανάπτυξης, το προτεινόμενο έργο, για το οποίο κατατέθηκε μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον, αφορά τον διαχωρισμό τεμαχίου, το οποίο εμπίπτει στον Δήμο Έγκωμης σε 12 οικόπεδα και την ετοιμασία ενός γενικού χωροταξικού σχεδίου (master plan) που καθορίζει την ανάπτυξη του χώρου αυτού.

Για την ενιαία ανάπτυξη του υπό μελέτη χώρου και σύμφωνα με τις πρόνοιες του Τοπικού Σχεδίου Λευκωσίας έχει ετοιμαστεί γενικό χωροταξικό σχέδιο, το οποίο θα καθορίσει την στρατηγική και την ιδεολογία ανάπτυξης που θα ακολουθήσουν οι επιμέρους αναπτύξεις που θα σχεδιαστούν και θα υλοποιηθούν σε μεταγενέστερο στάδιο.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες του Τοπικού Σχεδίου Λευκωσίας, η ενιαία ιδιοκτησία στη συμβολή των λεωφόρων Γρίβα Διγενή και Αγίου Προκοπίου εμβαδού περίπου 33,5 εκταρίων παρουσιάζει μοναδικές ευκαιρίες για ενιαία, ποιοτική και ολοκληρωμένη αξιοποίηση, καθώς και δημιουργία ενός έργου που θα προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις στη Λευκωσία και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Κάθε επενδυτής με επιμέρους ανάπτυξη

Όπως σημειώνεται στην περιβαλλοντική γνωμάτευση, η υλοποίηση του χωροταξικού σχεδίου αναμένεται να γίνει ανεξάρτητα και σταδιακά από διάφορους φορείς/επενδυτές σε βάση σχεδιασμού, κατασκευής, χρηματοδότησης και λειτουργίας, σύμφωνα με τις παραμέτρους του συνολικού χωροταξικού σχεδίου.

Δηλαδή, κάθε ενδιαφερόμενος επενδυτής θα είναι υπεύθυνος για τον σχεδιασμό και την κατασκευή της δικής του (επιμέρους) ανάπτυξης που θα αποτελέσει μέρος του προτεινόμενου χωροταξικού σχεδίου, λαμβάνοντας υπόψη τις παραμέτρους που προτείνονται.

Οι προτάσεις για τις χρήσεις γης έγιναν λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες δεσμεύεις σε χρήσεις γης του τεμαχίου (π.χ. το υφιστάμενο Κέντρο Υγείας), τους συντελεστές που αναφέρονται στο Τοπικό Σχέδιο Λευκωσίας αναφορικά με τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης, αλλά και τις επιθυμίες του κύριου του έργου που διαχειρίζεται το τεμάχιο εκ μέρους της Ιεράς Μονής Κύκκου, η οποία είναι ο κύριος ιδιοκτήτης του υπό μελέτη τεμαχίου.

Στον προτεινόμενο γενικό χωροταξικό σχεδιασμό περιλαμβάνονται οι πιο κάτω κύριες χρήσεις:

  • Οικιστική χρήση
  • Τουριστική χρήση
  • Εμπορική χρήση
  • Χρήση αναψυχής
  • Γραφειακή χρήση
  • Εκπαίδευση
  • Ιατρική χρήση
  • Δημόσιο πράσινο και κοινοτικός εξοπλισμός και η περιμετρική φύτευση του χώρου ανάπτυξης.

Συνεχίζει τη λειτουργία του το Κέντρο Υγείας
Τονίζεται ότι το υφιστάμενο τεμάχιο, με συνολικό εμβαδόν 331.450 τ.μ. διαθέτει πρόσβαση μέσω εγγεγραμμένου δρόμου. Εντός του τεμαχίου, υφίστανται τέσσερις βοηθητικοί χώροι και ένα εξωτερικό κτήριο, τα οποία αφορούν ένα κατάστημα-φυτώριο, μία αποθήκη κρασιών, μία αποθήκη λιπασμάτων και το Κέντρο Υγείας Έγκωμης.

Επίσης μέρος του χώρου χρησιμοποιείται για σκοπούς στάθμευσης, ενώ εντός του τεμαχίου εντοπίζονται επίσης μικρά καταλύματα που βρίσκονται σε υποβαθμισμένη κατάσταση. Όπως επισημαίνεται, εκτός από τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Υγείας, τα υπόλοιπα καταλύματα και κτήρια θα κατεδαφιστούν.

Η περιοχή μελέτης αποτελείται στην πλειονότητα από καλλιέργειες σιτηρών, περιορισμένο αριθμό καλλιεργειών καρποφόρων δέντρων, μικρές υποδομές και χωμάτινους δρόμους.

Το κύριο χαρακτηριστικό της περιοχής είναι οι ξηρικές καλλιέργειες (μη αρδευόμενη καλλιεργήσιμη γη) που παρεμβάλλονται με ελαιόδεντρα και κυπαρίσσια κυρίως στις παρυφές των αγροτεμαχίων.

Επιπρόσθετα, εντός της περιοχής μελέτης βρίσκονται υφιστάμενες υποδομές και ανθρωπογενείς δραστηριότητες, όπως το Κέντρο Υγείας, ασφαλτόστρωτοι και μη χώροι στάθμευσης οχημάτων, φυτώριο και αρδεύσιμη καλλιεργήσιμη γη (πορτοκαλεώνες κλπ.).

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Ξεκίνησε το «e-κοφίνι»-Πού μπορείτε να το βρείτε και το πώς να το αξιοποιήσετε
Ψήφος εμπιστοσύνης από Fitch... Υψηλότερα και διαφοροποιημένα έσοδα για Ελληνική από την εξαγορά της CNP
Της τελευταίας στιγμής για τα πασχαλινά τους ψώνια οι Κύπριοι-Πότε η κορύφωση της κίνησης στις υπεραγορές
CBN Young Dragon Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων
Αλλαγής σκυτάλης στα ηνία της Cablenet-Νέος CEO ο Ιωάννης Μαυρίδης
Απορρίφθηκε η νέα πρόταση της Chevron για ανάπτυξη του «Αφροδίτη»-Κρίθηκε ανεπαρκής
Έπεσαν οι υπογραφές για τη συμφωνία-ορόσημο στις ΑΠΕ μεταξύ Microsoft και Brookfield
ConsulTech: Ενώνει δυνάμεις με την αμερικανική TKI με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων
Αδικεί επενδυτές και όσους έχουν προτεραιότητα στήριξης η πρόταση για φορολόγηση υπερκερδών τραπεζών