ΕΤΕΚ: Οι εστίες του Πανεπιστημίου Κύπρου να προχωρήσουν άμεσα με αρχιτεκτονικό διαγωνισμό

Την ανάγκη όπως το έργο της υλοποίησης των εστιών του Πανεπιστημίου Κύπρου προχωρήσει άμεσα με την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, τονίζει το ΕΤΕΚ, σημειώνοντας πως «η μέθοδος με την οποία επιλέγονται οι μελετητές ή η μελέτη ενός έργου δεν επηρεάζει το κατασκευαστικό κόστος και δεν σχετίζεται με τη βιωσιμότητά του».

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, αναφορικά με πρόσφατα δημοσιεύματα για την καθυστέρηση στην υλοποίηση των εστιών του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΠΚ), το ΕΤΕΚ επιθυμεί να δηλώσει τα ακόλουθα:

  • Tο έργο της υλοποίησης των εστιών του ΠΚ θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα, με προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Το ΠΚ έχει διαχρονικά αποδείξει πως προάγει και τιμά τον θεσμό του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, με ορατά τα ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα της επιλογής της συγκεκριμένης διαδικασίας για την ανάπτυξη των εγκαταστάσεών του.
  • Η μέθοδος με την οποία επιλέγονται οι μελετητές ή η μελέτη ενός έργου δεν επηρεάζει το κατασκευαστικό κόστος και δεν σχετίζεται με τη βιωσιμότητά του. Αυτό είναι απαραίτητο να διασαφηνιστεί, διότι δημιουργεί μία σειρά εντυπώσεων που λειτουργούν εναντίον της αρχιτεκτονικής ποιότητας. Συνεπακόλουθα, τα έργα υλοποιούνται χωρίς όραμα για την αρχιτεκτονική τους και το σύνολο των αξιών που αντιπροσωπεύει.
  • Η διαδικασία εκπόνησης Μελέτης Βιωσιμότητας που προβλέπεται στη διαδικασία Αξιολόγησης Δημόσιων Επενδύσεων της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομικών στοχεύει στην τεκμηρίωση της καλής χρήσης των πόρων, βάσει και του κοινωνικού και περιβαλλοντικού αντίκτυπου κάθε επένδυσης. Για έργα, όπως αυτό των εστιών αλλά και για άλλα ακαδημαϊκά κτήρια του Πανεπιστημίου Κύπρου, με σημαντική κοινωνική και πολιτιστική διάσταση, θα πρέπει να συνυπολογιστεί η αξία τους σε αυτό το επίπεδο, η οποία μπορεί να είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί, ωστόσο αυτός δεν είναι λόγος για να αγνοείται.
  • Το έργο των εστιών αποτελεί απαίτηση της κοινωνίας και το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει δηλώσει έτοιμο να το προωθήσει άμεσα, με τη μέθοδο που έχει υλοποιήσει πληθώρα αξιόλογων έργων, και θα πρέπει να του δοθεί το ταχύτερο η ευχέρεια να το πράξει.

Η προώθηση της αρχιτεκτονικής αριστείας και η βέλτιστη υλοποίηση αρχιτεκτονικών έργων στην Κύπρο, τονίζει, αποτελεί κοινό στόχο του ΕΤΕΚ και του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το ΕΤΕΚ αντιμετωπίζει το ΠΚ ως πολύτιμο συνεργάτη σε ένα περιβάλλον όπου απαξιώνεται η αρχιτεκτονική, με την αλόγιστη χρήση της διαδικασίας «Μελέτη-Κατασκευή» σε σημαντικά δημόσια κτήρια στα οποία η αρχιτεκτονική ποιότητα και καινοτομία θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα.

Δειτε Επισης

K. Iωάννου: Φοιτητικά δωμάτια στο κέντρο της Λευκωσίας-Παραδίδονται τα πρώτα 13 τον Νοέμβριο
Χ. Προύντζος: Σπουδαίες επενδύσεις στο κέντρο άλλαξαν το πρόσωπο της Λευκωσίας-Επανέρχεται με φόρα και δύναμη
Κ. Γιωρκάτζης: Προσέλκυση επιχειρήσεων με πράσινα και προσβάσιμα έργα στη Λευκωσία
Δέσποινα Χρυσοχού: Έδρα των διαχρονικών επενδύσεων το κέντρο της Λευκωσίας
Γιώργος Χρυσοχός: Πέραν των 246 εκατ. ευρώ η επένδυση της Cyfield στη Λευκωσία μέχρι το 2026
Κτήρια προς ενοικίαση στο κέντρο της Λεμεσού ζητά το ΤΕΠΑΚ
Εκτόξευση αδειών οικοδομής τον Ιούνιο λόγω... ΕΟΑ-Ετήσια αύξηση 150%
Επενδυτική ευκαιρία με μεγάλο γωνιακό οικόπεδο στον Δήμο Λεμεσού από την Altamira Real Estate
Οι τάσεις στην αγορά ακινήτων της Λευκωσίας...Ποιο όροφο επιλέγουν οι αγοραστές διαμερισμάτων
Το οδικό δίκτυο και πού βρίσκεται η μαρίνα της Πάφου-Συνάντηση εμπειρογνωμόνων του ΕΒΕ με Τμήμα Περιβάλλοντος