Γιάννης Καρούσος: Στόχος ο ΕΟΑ Αμμοχώστου να γίνει ο πιο παραγωγικός οργανισμός αδειοδότησης

Στοχεύουμε να μετατρέψουμε τον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) Αμμοχώστου, στον πιο παραγωγικό και αποδοτικό οργανισμό αδειοδότησης στην Κύπρο, ο οποίος θα καταγράφει το λιγότερο χρόνο αναμονής για την έκδοση πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών, δήλωσε ο Πρόεδρος του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Αμμοχώστου Γιάννης Καρούσος.

Σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ ο κ. Καρούσος ανέφερε ότι «οι προσδοκίες των πολιτών για τη μεταρρύθμιση είναι πολύ ψηλές και αποτελεί υποχρέωσή μας να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εφαρμόσουμε τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον καλύτερο βαθμό που μπορούμε, επιλύοντας τα προβλήματα τα οποία υπήρξαν στην αρχή της λειτουργίας των ΕΟΑ».

Σημείωσε πως με την ανάληψη των καθηκόντων του εντόπισε «μία σειρά από προβλήματα, που πηγάζουν κυρίως από την έλλειψη ουσιαστικής προετοιμασίας, που δυστυχώς δεν ήταν αυτή που θα έπρεπε να είχε γίνει, με αποτέλεσμα σήμερα να τρέχουμε θέματα που θα έπρεπε κανονικά να είχαν επιλυθεί από καιρό. Ωστόσο σηκώσαμε από την πρώτη μέρα τα μανίκια ψηλά και ξεκινήσαμε δουλειά για να επιλύσουμε τα οποιαδήποτε προβλήματα ή αδυναμίες υπήρχαν», ανέφερε.

Όπως είπε ο κ. Καρούσος, «κατά τη διάρκεια της περιόδου προετοιμασίας για τη λειτουργία του ΕΟΑ Αμμοχώστου, διαπιστώσαμε πως ο Οργανισμός αντιμετωπίστηκε ως να δημιουργούσαμε απλά ένα Συμβούλιο Αποχέτευσης /Υδατοπρομήθειας και δεν λήφθηκαν υπόψη η σημασία και ο όγκος εργασίας αλλά και οι υψηλές απαιτήσεις που θα δημιουργούσε η αδειοδότηση. Αυτή είναι και η κύρια αιτία για την οποία σήμερα αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στην προσπάθεια να προχωρήσουμε τα πράγματα μπροστά και να ικανοποιήσουμε τις υψηλές απαιτήσεις που υπάρχουν από τους πολίτες», σημείωσε.

Στόχος μας, συνέχισε, είναι να «δημιουργήσουμε έναν οργανισμό που θα εξυπηρετεί τους πολίτες και όχι οι πολίτες αυτόν. Σκοπεύουμε να μετατρέψουμε τον ΕΟΑ Αμμοχώστου, στον πιο παραγωγικό και αποδοτικό οργανισμό αδειοδότησης στην Κύπρο, ο οποίος, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους οργανισμούς στις υπόλοιπες επαρχίες, θα καταγράφει τον λιγότερο χρόνο αναμονής για την έκδοση πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών».

Με στόχο να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις, συνέχισε, «προωθήσαμε τροποποιήσεις που εμπίπτουν στο πνεύμα της φιλοσοφίας του τρίπτυχου, αλλαγές στην οργάνωση και λειτουργία - βελτίωση στην επικοινωνία με τους πολίτες - διαφάνεια. Οι αλλαγές αυτές αποσκοπούν στο να βάλουμε γερές βάσεις από την αρχή», είπε.

Αφού ανέφερε πως «στην επαρχία Αμμοχώστου υπάρχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα» εξήγησε ότι «επειδή στην περιφέρεια λειτουργούν μόνο δύο δημοτικές αρχές που προέκυψαν μετά τις συγχωνεύσεις με τις κοινότητες, με συνολικό πληθυσμό 55 χιλιάδες κατοίκους, υπάρχει η δυνατότητα ευκολότερης συνεννόησης και διεκπεραίωσης των εργασιών, που πιστεύω ότι θα επιτρέψουν στον ΕΟΑ Αμμοχώστου να ξεχωρίσει».

Όπως είπε ο Γιάννης Καρούσος, «έχουν προωθηθεί αλλαγές στο οργανόγραμμα και στη δομή του Οργανισμού, αφού θέλουμε περισσότερους στρατιώτες και λιγότερους στρατηγούς. Θέλουμε να δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις για τεχνικό προσωπικό και λειτουργούς εξυπηρέτησης, με λιγότερους διευθυντές και ανώτερα στελέχη».

Ακόμα, συνέχισε, «έχουμε εγκρίνει την εφαρμογή της τηλεργασίας, αφού αρκετά άτομα από το προσωπικό διαμένουν σε άλλες επαρχίες, ώστε να αυξήσουμε την παραγωγικότητα και να μειώσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που προκύπτει από τις οδικές μετακινήσεις. Εξίσου σημαντική για την αύξηση της παραγωγικότητας του προσωπικού, είναι και η καλλιέργεια μίας κουλτούρας που θα ξεφεύγει από στερεότυπες αντιλήψεις, δίνοντας περαιτέρω κίνητρο στους εργαζόμενους να παραμείνουν στον Οργανισμό».

Επίσης, εγκρίθηκε «ένα πρόγραμμα υπερωριών, με κατ’ αποκοπή ποσό ανά άδεια, προκειμένου να επισπεύσουμε τους χρόνους εξέτασης για εκκρεμούσες πολεοδομικές και οικοδομικές άδειες. Επίσης καθιερώνουμε τη διαφάνεια, που είναι και στους όρους λειτουργίας του Οργανισμού και έχουμε ήδη ξεκινήσει την ενημέρωση των πολιτών, μέσω της ιστοσελίδας του ΕΟΑ, για την κατάσταση δανείων, τους χρεώστες, τις απώλειες νερού και διάφορα άλλα, τα οποία θα δημοσιοποιήσουμε σύντομα και θα επικαιροποιούμε σε μηνιαία βάση».

Εκτιμούμε, σημείωσε ο Γιάννης Καρούσος, πως «για σκοπούς εδραίωσης εμπιστοσύνης, είναι απαραίτητο να υπάρχει λογοδοσία. Ταυτόχρονα λήφθηκαν αποφάσεις για βελτίωση της επικοινωνίας των λειτουργών με το κοινό, με τα email και τα τηλέφωνα τμημάτων και γραφείων λειτουργών του ΕΟΑ, να βρίσκονται δημοσιευμένα στην ιστοσελίδα, όπως και η ενημέρωση για τις ώρες εξυπηρέτησης του κοινού. Το επόμενο βήμα που θα κάνουμε είναι τα τηλεφωνικά ραντεβού», είπε.

Αδειοδότηση

Οσον αφορά το θέμα της αδειοδότησης ο κ. Καρούσος είπε πως «αυτό που θέλουμε είναι να χτίσουμε μια ενιαία αρχή αδειοδότησης, όπου ο τομέας πολεοδομίας και οι άδειες οικοδομής θα λειτουργούν ως ένα σώμα και όχι ξεχωριστά. Με αυτό τον τρόπο θα μειώσουμε τις διευθυντικές θέσεις και θα αυξήσουμε τις θέσεις τεχνικών, γεγονός που θα μας καταστήσει πιο ευέλικτους, αφού στόχος μας είναι οι δυο διαδικασίες της εξέτασης και αργότερα έκδοσης πολεοδομικής άδειας, να γίνονται από τον ίδιο λειτουργό».

Ανέφερε, επίσης, πως «αρκετή δουλειά που γίνεται σήμερα από την υπηρεσία αδειοδότησης θα πρέπει να διοχετεύεται από τον ΕΟΑ προς τους ιδιώτες. Εάν ενισχύσουμε τις ανάγκες μας σε ανθρώπινο δυναμικό, λειτουργήσουμε αποτελεσματικά το ψηφιακό σύστημα έκδοσης πολεοδομικών αδειών 'Ιππόδαμος' και αναθέσουμε μέρος της αδειοδότησης σε ιδιώτες μέσω του ΕΤΕΚ θα πετύχουμε πάρα πολλά», ανέφερε.

Σημαντικό ρόλο στις διαδικασίες, συνέχισε, «θα διαδραματίσει η τεχνολογία. Ζούμε στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και πρέπει να βρούμε τρόπους να την αξιοποιήσουμε και να περάσουμε τις ψηφιακές λειτουργίες στο DNA μας».

Απώλειες νερού και αντιμετώπιση του προβλήματος

Όπως είπε ο κ. Καρούσος «το ποσοστό του ατιμολόγητου νερού της επαρχίας, φτάνει στο 37%, ενώ σε κάποια μάλιστα δημοτικά διαμερίσματα ξεπερνά το 60%. Μιλάμε για περίπου 4,3 εκατομμύρια κυβικά ανά έτος, τα οποία έχουν ένα ετήσιο κόστος, γύρω στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ» είπε και εξήγησε πως «4,3 εκατομμύρια κυβικά, είναι περίπου 100 χιλιάδες οικιακές πισίνες ή το 65% της ποσότητας νερού στο φράχτη της Άχνας».

Το πρόβλημα αυτό, συνέχισε, αντιμετωπίζεται «με τον εντοπισμό και την καταγραφή των απωλειών και κλοπών και την επιστράτευση της τεχνολογίας, μέσω της εγκατάστασης έξυπνων μετρητών. Θεωρώ αδιανόητο το γεγονός ότι η αρχική έγκριση που δόθηκε για την χρηματοδότηση της εγκατάστασης έξυπνων μετρητών αποσύρθηκε», είπε, και πρόσθεσε πως «δεν μπορώ να αποδεχτώ μία τέτοια απόφαση που αποστερεί από την επαρχία Αμμοχώστου κονδύλια τα οποία προορίζονταν για έργα στην επαρχία, την ίδια ώρα που σε άλλες επαρχίες έχουν προχωρήσει σε ανάλογα έργα. Αυτή η αδικία πρέπει να λάβει τέλος», ανέφερε.

Είπε ακόμα ότι θα ενημερώσει για το θέμα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα ζητήσει «επαναφορά της χρηματοδότησης που θα καλύψει το κόστος εγκατάστασης έξυπνων μετρητών. Το θεωρώ εγκληματικό, ενώ γνωρίζουμε πως μπορούμε να μηδενίσουμε τις απώλειες σε νερό με τους έξυπνους μετρητές, η εγκατάσταση των οποίων θα φέρει μαζί της τεράστια περιβαλλοντικά, υδατικά και οικονομικά οφέλη, να ακυρώνουμε τέτοιες αποφάσεις που στο τέλος της ημέρας θα εξοικονομήσουν πόρους», σημείωσε.

Μετεξέλιξη των ΕΟΑ

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον θεωρεί ότι θα υπάρξει μετεξέλιξη των ΕΟΑ, ο Γιάννης Καρούσος είπε πως «οι Επαρχιακοί Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης έχουν να διαδραματίσουν και έναν θεσμικό ρόλο. Προσωπικά θα αναδείξω αυτό τον ρόλο για το καλό της επαρχίας μου, θα διεκδικήσω και θα συνεργαστώ, πάντα δημιουργώντας συνέργειες με τους εκλελεγμένους Δημάρχους, προκειμένου να εδραιώσουμε συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να προωθήσουμε προς υλοποίηση, έργα ανάπτυξης στην επαρχία».

Εχουμε ήδη συντονίσει «τις ενέργειες μας και με κοινή μας επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητούμε τη συμπερίληψη της επαρχίας Αμμοχώστου στη διοργάνωση της Κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης το 2026 και αναμένουμε συνάντηση με την αρμόδια Υφυπουργό. Θεωρώ ότι οι ΕΟΑ θα πρέπει να ενισχύονται σταδιακά με επιπλέον αρμοδιότητες που σήμερα ανήκουν στο κεντρικό κράτος, όπως είναι η διαχείριση κρίσεων, ο σχεδιασμός και κατασκευή έργων περιφερειακής σημασίας, τα ζητήματα των ναυαγοσωστών και άλλα που έχουν περισσότερο τοπικό χαρακτήρα», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Αλέξης Βαφεάδης: Μια από τις πιο σημαντικές που έχει το κράτος η σύμβαση με την Hermes-Η σημασία της συμφωνίας
Deal Κυβέρνησης με Hermes για τα αεροδρόμια απογειώνει ως διεθνή ταξιδιωτικό κόμβο την Κύπρο-Η συμφωνία που επιτεύχθηκε
Συγκινεί ο Μάριος Τσιακκής…«Έφθασε η ώρα της αποχώρησής μου, σας ευχαριστώ από καρδιάς»
Έφυγε από την ζωή ο Ευστάθιος Ευσταθίου…Εκ των κορυφαίων νομικών και επί σειρά ετών μάχιμος πολιτικός(vid)
Αυτά είναι τα 19 σχέδια για ανέργους και εργαζομένους που θα «τρέξει» η ΑνΑΔ το 2025-Όλες οι πληροφορίες
Γιώργος Παπαναστασίου: Καλά νέα για το έργο αν ισχύει η συμμετόχη της Meridiam στον GSI-Προχωρά κανονικά η Κ.Δ.
H πληθώρα και το άλμα των κενών θέσεων εργασίας-Οι κλάδοι με τις περισσότερες
Τζώρτζια Κωνσταντίνου-Παναγιώτου: Ανησυχώ για τον τομέα της δικαιοσύνης και των διοικητικών υπηρεσιών
Φτάνει στο peak της χρονιάς η κίνηση στις υπεραγορές-Οι προσφορές «σώζουν» το αυξημένο κόστος
Σε εικονική λειτουργία με εικονικούς πελάτες το e-kalathi...Ο τρόπος λειτουργίας και εφαρμογής της πλατφόρμας