Πώς προχωρά η ένταξη της Κύπρου στο Visa Waiver Program των ΗΠΑ-«Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο»
Μάριος Αδάμου 06:30 - 30 Αυγούστου 2024
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι συζητήσεις και διαβουλεύσεις μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και ΗΠΑ, με στόχο την ένταξη της Κύπρου στο Visa Waiver Program, μέσω του οποίου οι Κύπριοι υπήκοοι θα μπορούν να ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες για επαγγελματικούς λόγους ή για τουρισμό και να διαμένουν στη χώρα χωρίς βίζα έως και 90 ημέρες.
Μάλιστα, ενημερωμένη πηγή εξέφρασε στο InBusinessNews αισιοδοξία ότι ο στόχος που έχει τεθεί, μετά και την ψήφιση της σχετικής συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ από τη Βουλή για κατάργηση των θεωρήσεων αρχές του 2025, είναι εφικτός.
Όπως εξήγησε, αυτή τη στιγμή συνεχίζονται οι συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών και το τελευταίο διάστημα γίνονται πολύ τακτικές συναντήσεις και τηλεδιασκέψεις, σημειώνοντας ότι «είμαστε σε πολύ καλό δρόμο».
«Πολύ σύντομα αναμένεται να υπάρξει κατάληξη στο θέμα», εκτίμησε, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, πως «πρέπει να σημειωθεί ότι η ένταξη της Κύπρου στο πρόγραμμα θα εξαρτηθεί, μεταξύ άλλων, και από το ποσοστό απόρριψης των αιτήσεων για παροχή βίζας».
- Διαβάστε εδώ: Ναι από Βουλή στη συμφωνία-προϋπόθεση για ένταξη στο Visa Waiver Programme των ΗΠΑ-Απείχε το ΑΚΕΛ
«Το ποσοστό βγαίνει ετήσια από τις αρχές της Αμερικής και αναφέρεται στον αριθμό των αιτήσεων Κύπριων πολιτών που απορρίφθηκαν από οποιαδήποτε χώρα και αν βρίσκονται», επεσήμανε, σημειώνοντας ότι για το 2024 το ποσοστό θα ανακοινωθεί τον Ιανουάριο του 2025.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, για να ολοκληρωθεί η ένταξη της Κύπρου στο Visa Waiver Program των ΗΠΑ, θα πρέπει το ποσοστό απόρριψης των αιτήσεων για παροχή βίζας να είναι κάτω από το 3%.
«Με βάση ανεπίσημα στοιχεία, για τα οποία έχουμε γνώση, το ποσοστό μέχρι στιγμής κυμαίνεται κάτω από το 3% και ως εκ τούτου, εκτιμούμε, πως ο στόχος κατάργησης των θεωρήσεων αρχές του 2025 είναι εφικτός», κατέληξε.
Σημειώνεται πως, η Κύπρος είναι μία από τις μόλις τρεις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί με τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, που δεν συμμετέχουν μέχρι στιγμής στο πρόγραμμα, με την Κυβέρνηση να ιεραρχεί ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της την συμμετοχή της χώρας μας στο VWP, καθότι κάτι τέτοιο θα προσδώσει πολυεπίπεδα κοινωνικοοικονομικά, αλλά και πολιτικά οφέλη.
Τι προνοεί η συμφωνία Κύπρου-ΗΠΑ
Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Ιουλίου η Ολομέλεια της Βουλής με 22 ψήφους υπέρ, 1 κατά και 9 αποχές υπερψήφισε την κύρωση της συμφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για συνεργασία σχετικά με τη χρήση ταξιδιωτικών πληροφοριών, η οποία υπογράφηκε στις 17 Ιουνίου στην Ουάσιγκτον.
Όπως είχε γράψει και σε προηγούμενο ρεπορτάζ του το InBusinessNews, η εν λόγω συμφωνία θεσπίζει το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ για την αξιολόγηση, επανεξέταση και ανταλλαγή ταξιδιωτικών πληροφοριών, καθώς και για την ανάπτυξη αξιολογήσεων κινδύνων για την ταυτοποίηση συγκεκριμένων προσώπων που ταξιδεύουν διεθνώς και τα οποία ενδεχομένως να αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας οποιουδήποτε εκ των συμβαλλόμενων μερών.
- Διαβάστε επίσης: Αυτούσια η συμφωνία με ΗΠΑ που φέρνει την κατάργηση της βίζας ακόμη πιο κοντά-Κυρώνεται από την Βουλή
Επίσης, η συμφωνία μεταξύ Κύπρου-ΗΠΑ περιλαμβάνει διαβίβαση ταξιδιωτικών πληροφοριών μεταξύ τους στον βαθμό που επιτρέπεται από τις υπάρχουσες συνθήκες και ισχύουσες πολιτικές.
Οι πληροφορίες αυτές θα είναι εμπιστευτικές και δύναται να χρησιμοποιηθούν μόνο για συγκεκριμένους σκοπούς, και συγκεκριμένα για την παροχή αρωγής για ταυτοποίηση άγνωστων κινδύνων ασφάλειας ή απειλών, για την ανίχνευση/εντοπισμό διεθνικών εγκληματικών δικτύων και δραστηριοτήτων και άλλων απειλών κατά της ασφάλειας των συνόρων ή/και για ταυτοποίηση προσώπων, τα οποία ενδεχομένως να αποτελούν απειλή για την ασφάλεια των δύο κρατών.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι ΗΠΑ θα παραχωρήσουν δωρεάν στη Κυπριακή Δημοκρατία το λογισμικό σύστημα/πλατφόρμα ATSG για τη συλλογή και ανάλυση των στοιχείων των επιβατών.