Πετρέλαιο: Πτώση 3% στις τιμές του αργού λόγω οικονομικής αβεβαιότητας-Στα $77 το brent

Με νέα πτώση σχεδόν 3% στις τιμές έκλεισε η εβδομάδα για το αργό πετρέλαιο την Παρασκευή (2/8), αφού μια ακόμα αδύναμη έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ προκάλεσε νέους φόβους ότι μια ύφεση μπορεί να βρίσκεται προ των πυλών. Φόβοι που ήρθαν να προστεθούν σε αυτούς της παγκόσμιας αγοράς με τα χρηματιστήρια να χτυπάνε απανωτά κόκκινα εντείνοντας τις ανησυχίες για εύθραυστες οικονομίες παρά τα κατά καιρούς ενθαρρυντικά στοιχεία.

Αποτέλεσμα την Παρασκευή το συμβόλαιο για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate Σεπτεμβρίου υποχώρησε κατά 2,79 δολάρια ή 3,66%, για να διαμορφωθεί στα 76,81 δολάρια το βαρέλι.

Το συμβόλαιο για τον παγκόσμιο δείκτη αναφοράς Brent για τον Οκτώβριο υποχώρησε κατά 2,71 δολάρια ή 3,41%, για να διαμορφωθεί στα 76,81 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του αργού βρέθηκαν σε πίεση όλη την εβδομάδα με αποτέλεσμα το WTI να σημειώνει συνολικά πτώση 4,7%, ενώ το Brent έχει υποχωρήσει κατά 5,3% παρά την κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Τα νέα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ ανέφεραν επιπλέον 114.000 θέσεις εργασίας τον Ιούλιο, πολύ λιγότερες από τις 185.000 που ανέμεναν οι οικονομολόγοι και το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 4,3% δείχνοντας ότι η ανάπτυξη χωλαίνει δημιουργώντας μεγάλες ανησυχίες στους επενδυτές.

«Η αδύναμη οικονομική ανάπτυξη στις μεγάλες οικονομίες θα μπορούσε να καταπνίξει τη ζήτηση πετρελαίου παρά τις αυξημένες εντάσεις στη Μέση Ανατολή που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις προμήθειες», δήλωσε στο cnbc η αναλύτρια της Panmure Liberum Ashley Kelty.

Την ίδια στιγμή και τα οικονομικά στοιχεία από τον κορυφαίο εισαγωγέα πετρελαίου την Κίνα και μια έρευνα που έδειξε ασθενέστερη μεταποιητική δραστηριότητα σε όλη την Ασία, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες αύξησαν τον κίνδυνο μιας υποτονικής παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης που θα επιβαρύνει την κατανάλωση πετρελαίου.

Η πτώση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Κίνα ανέστειλε επίσης τις τιμές της ενέργειας, ενισχύοντας τις ανησυχίες για τη μελλοντική ζήτηση, αφού τα στοιχεία του Ιουνίου έδειξαν ότι οι εισαγωγές και η δραστηριότητα των διυλιστηρίων στην Κίνα ήταν χαμηλότερες από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου στην Ασία τον Ιούλιο υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, αποδυναμωμένες από την αδύναμη ζήτηση στην Κίνα και την Ινδία, όπως έδειξαν τα στοιχεία της LSEG Oil Research.

Εν τω μεταξύ, η συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ την Πέμπτη (1/8) διατήρησε αμετάβλητη την πολιτική της ομάδας για την παραγωγή πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου για την έναρξη της απεμπλοκής ενός επιπέδου περικοπών παραγωγής από τον Οκτώβριο.

Οι επενδυτές πετρελαίου παρακολουθούν επίσης τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, όπου η δολοφονία ανώτερων ηγετών των προσκείμενων στο Ιράν μαχητικών ομάδων Χαμάς και Χεζμπολάχ αναζωπύρωσε τους φόβους ότι η περιοχή θα μπορούσε να βρίσκεται στα πρόθυρα ολοκληρωτικού πολέμου, απειλώντας να διαταράξει τον εφοδιασμό.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ στον Λίβανο δήλωσε ότι η σύγκρουσή της με το Ισραήλ έχει εισέλθει σε νέα φάση και δεσμεύτηκε να απαντήσει μετά τον θάνατο του κορυφαίου στρατιωτικού διοικητή της σε ισραηλινό πλήγμα.

Δειτε Επισης

Πετρέλαιο: Τα δύο «αγκάθια» που φέρνουν σε θέση άμυνας τον OPEC
Τέσσερις προτάσεις Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την ενέργεια
Προς ηλεκτρική διασύνδεση με το σωστό περιεχόμενο... Κορύφωση διεργασιών για να κλειδώσει η συμφωνία
Tο πήραν πάνω τους Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης και πάνε για deal για την ηλεκτρική διασύνδεση
GSI: Ανακοίνωσε πρόοδο, σε διαρκή επαφή με Μητσοτάκη ο Χριστοδουλίδης-«Kάποιοι σκέφτονται τις εκλογές»
Μπουστάρισμα από Ισραήλ στην ηλεκτρική διασύνδεση-«Κορυφαία προτεραιότητα»
Χωρίς εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα η Κύπρος-Η προθεσμία Ιουνίου και η έκκληση από Κάντρι Σίμσον
Sarapis Energy: Ετοιμάζει φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 3,427 MW στην επαρχία Πάφου
Η επιβεβαίωση διαφωνιών, η αμηχανία και το νέο χρονικό ορόσημο για την ηλεκτρική διασύνδεση
Στρεβλώσεις στην εμπορία καυσίμων βλέπει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών-Ποια είναι η απόκλιση