#PlantHealth4Life: Πώς η υγεία των φυτών μπορεί να έχει αντίκτυπο στην οικονομία μας

Η υγεία των φυτών δεν είναι μόνο ζωτικής σημασίας για το περιβάλλον και την επισιτιστική μας ασφάλεια, αλλά διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και στη διαμόρφωση της οικονομίας μας, καθώς επηρεάζει άμεσα διάφορους τομείς και βιομηχανικούς κλάδους, οδηγώντας τόσο σε θετικές και όσο και σε αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις.

Η διατήρηση υγιών φυτών είναι ζωτικής σημασίας για την αγροτική παραγωγικότητα και την παραγωγή τροφίμων. Στην πραγματικότητα, τα φυτά έχουν διττό αντίκτυπο στον επισιτιστικό εφοδιασμό - άμεσo, όταν καταναλώνουμε εμείς οι ίδιοι φυτά και έμμεσο, όταν χρησιμοποιούμε τα φυτά ως τροφή για εκτρεφόμενα ζώα.

Οι ασθένειες και τα παράσιτα των φυτών μπορούν να καταστρέψουν τις καλλιέργειες, οδηγώντας σε μειωμένες σοδειές και αυξημένο κόστος παραγωγής για τους αγρότες. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές στα τρόφιμα για τους καταναλωτές και ενδεχομένως να δημιουργήσει ελλείψεις τροφίμων, επηρεάζοντας το σύνολο της οικονομίας.

Η υγεία των φυτών είναι επίσης στενά συνδεδεμένη με το διεθνές εμπόριο. Τα χωροκατακτητικά παράσιτα και οι ασθένειες μπορεί να εισαχθούν μέσω της διασυνοριακής διακίνησης φυτών και φυτικών προϊόντων, διαταράσσοντας την εμπορική δραστηριότητα και προκαλώντας οικονομικές απώλειες.

Η προστασία της υγείας των φυτών μέσω αυστηρών κανονισμών για τις εισαγωγές και τις πιστοποιήσεις συμβάλλει στην προστασία της τοπικής γεωργίας και στην πρόληψη της εξάπλωσης επιβλαβών οργανισμών.

Παραδείγματα των εν λόγω πιστοποιήσεων περιλαμβάνουν το πιστοποιητικό φυτοϋγείας της ή το φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό, το οποίο πρέπει να συνοδεύει τα περισσότερα φυτά ή φυτικά προϊόντα που εισέρχονται στην ΕΕ (για τον πλήρη κατάλογο δείτε εδώ) ή το φυτοϋγειονομικό διαβατήριο, το οποίο θα πρέπει να συνοδεύει όλα τα φυτά που διακινούνται εντός της ΕΕ.

Η κακή υγεία των φυτών μπορεί να έχει ευρύτερο αντίκτυπο πέρα από τις άμεσες οικονομικές συνέπειες. Η παραμέληση της υγείας των φυτών σήμερα, μπορεί στο μέλλον να οδηγήσει σε:

● απώλεια της βιοποικιλότητας,

● υποβάθμιση του οικοσυστήματος,

● περιβαλλοντικές ανισορροπίες.

Η υγεία των φυτών σε ιστορικό πλαίσιο

Τι συμβαίνει όταν η υγεία των φυτών παραμελείται; Η ιστορία αναδεικνύει τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο της κακής διαχείρισης της υγείας των φυτών. Για παράδειγμα, ο λιμός της πατάτας στην Ιρλανδία, στα μέσα του 19ου αιώνα, προκλήθηκε από την ευρεία εξάπλωση του περονόσπορου πατάτας, που οδήγησε σε καταστροφική απώλεια των καλλιεργειών και τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές στη χώρα.

Οι πιο πρόσφατες επιδημίες φυτικών ασθενειών, μεταξύ άλλων, είναι το πρασίνισμα των εσπεριδοειδών, που επηρεάζει τα εσπεριδοειδή στις ΗΠΑ και χώρες της Ασίας, και την Xylella fastidiosa, ένα βακτηριακό φυτικό παθογόνο το οποίο από τη στιγμή που εμφανίστηκε στη Νότια Ιταλία το 2013, έχει σπείρει τον όλεθρο στους ελαιώνες, μολύνοντας και καταστρέφοντας 21 εκατομμύρια δέντρα μόνο στην περιοχή της Απουλίας, στην Ιταλία, ενώ έχουν αναφερθεί κρούσματα σε όλη τη νότια Ευρώπη. Αυτό το παθογόνο θα μπορούσε δυνητικά να προκαλέσει ετήσιες απώλειες παραγωγής έως και 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ εάν εξαπλωνόταν σε ολόκληρη την ΕΕ.

Οι εν λόγω ασθένειες έχουν επηρεάσει τον γεωργικό κλάδο, οδηγώντας σε μειωμένες συγκομιδές, απώλειες θέσεων εργασίας και αυξημένο κόστος παραγωγής.

Μην φέρνετε φυτά ή φυτικά προϊόντα όταν ταξιδεύετε στην ΕΕ

Όταν επιστρέφετε από ένα ταξίδι σε τρίτη χώρα, είναι σημαντικό να μην φέρνετε μαζί σας φυτά, λουλούδια, σπόρους, φρούτα ή λαχανικά. Αυτά τα είδη ενδέχεται να φέρουν, εν αγνοία σας, φυτικά παράσιτα ή ασθένειες τα οποία μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τα φυτά στην ΕΕ. Βοηθήστε μας να προστατεύσουμε το γεωργικό και φυσικό περιβάλλον αφήνοντας αυτά τα είδη εκεί όπου ανήκουν.

Σε μια εποχή όπου η ανησυχία για το περιβάλλον και τα εύθραυστα οικοσυστήματά του ολοένα και αυξάνεται, η προστασία της βιοποικιλότητας και των φυσικών πόρων, είναι καίριας σημασίας για ολόκληρο τον πλανήτη.

Η προώθηση βιώσιμων πρακτικών οι οποίες ενθαρρύνουν τους ανθρώπους, τις κοινότητες και τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για τη διατήρηση και την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος για τις μελλοντικές γενιές, είναι επιτακτική. Η καλλιέργεια του αισθήματος ευθύνης μπορεί να εμπνεύσει θετικές αλλαγές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί για τη διατήρηση του περιβάλλοντος, προωθώντας και εφαρμόζοντας στρατηγικές διατήρησης της φύσης για τη διαφύλαξη της πλούσιας βιοποικιλότητας. Επιπλέον, έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, όπως η ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία και η στρατηγική για τη βιοποικιλότητα του 2030. Οι πρωτοβουλίες αυτές επικεντρώνονται στη μετάβαση σε μια βιώσιμη, ουδέτερη ως προς τον άνθρακα οικονομία, διασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία και την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων.

#PlantHealth4Life

Η ενημέρωση γίνεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής εκστρατείας PlantHealth4Life στην οποία συμμετέχει και η Κύπρος. Οι ενέργειες κάθε Ευρωπαίου πολίτη έχουν καθοριστική σημασία για τη διατήρηση της υγείας των φυτών. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της εκστρατείας #PlantHealth4Life και ανακαλύψτε με ποιους τρόπους μπορείτε να προστατεύσετε την υγεία των φυτών.

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Σεπτεμβρίου του περιοδικού GOLD: Γυναίκες στον τομέα της τεχνολογίας
Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου και Europa UOMO Κύπρου στην μάχη κατά του καρκίνου του προστάτη
Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο: Νέα σχολική χρονιά για το Πρόγραμμα «Υιοθεσία Πλοίου»
Το φεστιβάλ νεολαίας «Up To YOU(th)» του ΟΝΕΚ επιστρέφει για 8η χρονιά
Απολογισμός ΕΑΣ 2020-2023: Από το όραμα στην υλοποίηση
pr: partners: Υποδέχθηκε τη νέα σεζόν με εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης
ΙδΕΚ: Χρηματοδότηση επτά επιχειρήσεων στο πλαίσιο του «DISRUPT»-Στα 23 εκατ. το συνολικό της ύψος
Ινστιτούτο Κύπρου: Η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα
The Gamechangers Stage: Οι πρωτοπόροι που αλλάζουν το τοπίο των επιχειρήσεων
«Cyprus Gen Z-career insights»: Συνεργασία RSM Cyprus και ΤΕΠΑΚ σε πανεπιστημιακή έρευνα