Flight Mode brought to you by

Καθίσματα αεροδρομίων: Πώς οι σχεδιαστές ανταποκρίνονται στις αναβαθμισμένες ανάγκες

Τα αεροδρόμια αποτελούν συχνά χώρους πολύωρης αναμονής για τους επιβάτες.

Προτεραιότητα λοιπόν αποτελεί η επιλογή των σωστών καθισμάτων. Στη βάση παροχής όλο και πιο ενισχυμένης θετικής επιβατικής εμπειρίας, προχωρούν σε αλλαγή και επανασχεδιασμό στα τυποποιημένα καθίσματα τους, δίνοντας προτεραιότητα στις νέες ανάγκες, στην άνεση και την ικανοποίηση των επιβατών.

Οι επιλογές καθισμάτων επηρεάζονται πλέον από τα δημογραφικά στοιχεία των επιβατών όπως επάγγελμα, οικογενειακή κατάσταση , ηλικία, αλλά και τον τύπο του χώρου εντός του αεροδρομίου. Για παράδειγμα σχεδιάζονται διαφορετικά καθίσματα για τις πύλες επιβίβασης και άλλα, συνήθως πιο άνετα για τους εμπορικούς χώρους. Σημαντικό στην επιλογή είναι ότι αναδεικνύεται η ανάγκη εξισορρόπησης του αριθμού των καθισμάτων, με τη συνολική εμπειρία των επιβατών. Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι αναγκαία η επίτευξη  ισορροπίας για όλα.

Διάφορα είδη καθισμάτων και επίπλων που εξυπηρετούν διαφορετικές ανάγκες επιβατών, αποτελούν μέρος όσων προσφέρουν τα αεροδρόμια, έχοντας να επιλέξουν σε μια ευρεία γκάμα καθισμάτων. Δεδομένου ότι αρκετοί επιβάτες εργάζονται, ενώ βρίσκονται στο αεροδρόμιο, δημιουργούνται πλέον διαμορφωμένες θέσεις για εργασία  με πρίζες για φόρτιση κινητών και φορητών υπολογιστών , ενώ για τις οικογένειες επιλέγουν να δημιουργήσουν χώρους με έπιπλα που εξυπηρετούν παιδιά.

Επίσης, πλέον ενσωματώνουν στους σχεδιασμούς των χώρων τους, ράφια ή επιλογές, ώστε οι επιβάτες να τοποθετούν τις χειραποσκευές τους, ενώ προστίθενται άνετα καθίσματα, όπως πολυθρόνες, καθώς αρκετοί επιλέγουν πτήσεις ανταπόκρισης, περνώντας αρκετές ώρες στα αεροδρόμια.

Παράλληλα υψηλά στις προτιμήσεις των αερολιμένων βρίσκονται καθίσματα που καθαρίζονται εύκολα, είναι ανθεκτικά και έχουν μέρη που μπορούν να αντικατασταθούν, λόγω του μεγάλου αριθμού ατόμων που διακινούνται στους χώρους τους, συμβάλλοντας σε χαμηλότερο μακροπρόθεσμο κόστος.

Σημαντική για την επιλογή είναι επίσης η ενσωμάτωση του Sense of Place- μια γενικότερη τάση στα αεροδρόμια, όπου τα σχέδια ποικίλλουν ανάλογα με την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται το αεροδρόμιο, λαμβάνοντας υπόψη τον πολιτισμό της χώρας, δημογραφικά στοιχεία των επιβατών, ενώ ακόμα και τον τύπο των πτήσεων- μακρινών ή κοντινών αποστάσεων.

Ταυτόχρονα είναι ξεκάθαρη η αυξανόμενη έμφαση στη βιωσιμότητα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ανακυκλωμένων υλικών και της εξέτασης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της παραγωγής και μεταφοράς των καθισμάτων.

Τα καλά σχεδιασμένα καθίσματα ενθαρρύνουν τους επιβάτες να παραμένουν περισσότερο χρόνο στους τερματικούς σταθμούς, ενώ ενισχύουν τη θετική ταξιδιωτική εμπειρία που είναι πλέον πάγιος στόχος όλων όσων δραστηριοποιούνται στον τομέα της αεροπλοΐας. Για τη συνέχεια αναμένεται μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα, συμπερίληψη και βιωσιμότητα στα καθίσματα των τερματικών σταθμών, με πιθανές καινοτομίες που περιλαμβάνουν ρυθμιζόμενα καθίσματα και σχέδια που εξυπηρετούν διαφορετικές ανάγκες.

Περισσότερα για τις νέες τάσεις άνεσης –και όχι μόνο- στα αεροδρόμια εδώ:

aeroplanokathismata2

aeroplanokathismata3

Δειτε Επισης

Γιάννης Χάρπας: Η ξεχωριστή εμπειρία που προσφέρει το αεροδρόμιο Πάφου (βίντεο)
On air διασκέδαση και δημιουργικότητα για παιδιά...10+ τρόποι να ψυχαγωγήσετε το παιδί σας στο αεροπλάνο
Πώς λειτουργεί ο κλιματισμός στο αεροπλάνο-Η ανανέωση, το φιλτράρισμα και η σταθεροποίηση του αέρα καμπίνας
Καθίσματα αεροδρομίων: Πώς οι σχεδιαστές ανταποκρίνονται στις αναβαθμισμένες ανάγκες
Ματιά στο νέο και πολυαναμενόμενο Airbus Α321XLR
Τουρισμός: Πώς η ανάπτυξή του μπορεί να ωφελήσει ντόπιους και επισκέπτες
Ποια είναι η Air Serbia με παρουσία στην Κύπρο, πραγματοποιώντας πτήσεις Λάρνακα-Βελιγράδι
Άντης Φράγκος: Το τεχνικό της Hermes επί ποδός-Όσα «τρέχει» για να...πετούν τα κυπριακά αεροδρόμια (vid)
Ποια είναι η Air Baltic που συνδέει την Κύπρο με την Βαλτική και η δυνατότητα που θα δίνει σύντομα στους επιβατές της
Solotravel: Κορυφαία τάση στα ταξίδια το 2024