Οι πυλώνες της εθνικής στρατηγικής που θέλει να καταστήσει ελκυστικό προορισμό για κρουαζιέρες την Κύπρο
Μάριος Αδάμου 06:35 - 28 Αυγούστου 2024
Με όραμα η Κύπρος να καταστεί ένας ελκυστικός και προτιμώμενος προορισμός στην Ανατολική Μεσόγειο για τις κρουαζιέρες, η Κυβέρνηση πραγματοποιεί αυτό το διάστημα δημόσια διαβούλευση με ενδιαφερόμενους φορείς με σκοπό την υιοθέτηση Εθνικής Στρατηγικής για τον τουρισμό κρουαζιέρας, η οποία, με βάση τον προγραμματισμό, θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυκτα της 6ης Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με στοιχεία που αναρτήθηκαν στην πλατφόρμα δημοσίων διαβουλεύσεων «η-Διαβούλευση», αρχικά θα γίνει καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2025, ενώ η ανάπτυξη του σχεδίου δράσης αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου 2025.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, η κρουαζιέρα συνεχίζει να είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους και πιο ανθεκτικούς τομείς του τουρισμού, συμβάλλοντας σημαντικά στις τοπικές και εθνικές οικονομίες.
Με βάση, μάλιστα, την τελευταία ετήσια Έκθεση της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA), ο όγκος επιβατών το 2023 ανήλθε σε 31.5 εκατομμύρια, καταγράφοντας αύξηση 6% σε σύγκριση με το 2019, ενώ σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις από το 2024 μέχρι το 2027 θα σημειώνεται συνεχής αύξηση με τον αριθμό των επιβατών να φθάνει τα 40 εκατομμύρια.
Ως εκ τούτου κι αναγνωρίζοντας τις δυνατότητες και προοπτικές του τουρισμού κρουαζιέρας στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την προβολή του πολιτισμού στην Κύπρο, αλλά και τα πλεονεκτήματα και ιδιαιτερότητες της Κύπρου ως προορισμού, η Εθνική Στρατηγική για τον Τουρισμό Κρουαζιέρας, αποσκοπεί να θέσει το μακροπρόθεσμο πλαίσιο για μια βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου.
Το όραμα και ο στόχος
Βάσει των στοιχείων που αναρτήθηκαν στο «η-Διαβούλευση», όραμα είναι η Κύπρος να καταστεί ελκυστικός και προτιμώμενος προορισμός στην Ανατολική Μεσόγειο για τις κρουαζιέρες, ενώ αποστολή της Στρατηγικής θα είναι η ανάπτυξη/βελτιστοποίηση του απαραίτητου πλαισίου το οποίο θα διασφαλίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου της κρουαζιέρας στην Κύπρο.
Στόχος της Στρατηγικής, τονίζεται, είναι η ολιστική προσέγγιση του θέματος, αναλύοντας και καταγράφοντας (χαρτογράφηση) σε πρώτο στάδιο την υφιστάμενη κατάσταση πραγμάτων και αναπτύσσοντας στη συνέχεια σχέδιο δράσης με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.
Με τον τρόπο αυτό, επισημαίνεται, επιδιώκεται ο εντοπισμός ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων, ευκαιριών, αδυναμιών, κενών ή/και παραλείψεων, έτσι ώστε να επιτευχθεί η ανάπτυξη του βέλτιστου πλαισίου που διέπει τον τουρισμό κρουαζιέρας.
Μάλιστα και βάση τους στόχους που έχουν τεθεί, η παρακολούθηση της υλοποίησης της Στρατηγικής θα είναι συνεχής και θα γίνεται μέσω συγκεκριμένου μηχανισμού.
Στρατηγικοί πυλώνες
Όσον αφορά τους στρατηγικούς πυλώνες, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο, λαμβάνοντας υπόψη τη δομή και το πλαίσιο λειτουργίας του τουρισμού κρουαζιέρας, αλλά και τις ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν τον τομέα, οι ακόλουθοι στρατηγικοί πυλώνες έχουν προσδιοριστεί ως οι βασικοί άξονες στους οποίους θα βασιστεί η στρατηγική για τον τουρισμό κρουαζιέρας:
- Υποδομές
- Διαδικασίες-Υπηρεσίες
- Ανάπτυξη και Προώθηση Προϊόντος
- Θεσμική Δομή και Διακυβέρνηση
Σε ό,τι αφορά τον πρώτο πυλώνα, τονίζεται πως οι υποδομές γενικότερα, και ειδικότερα οι λιμενικές εγκαταστάσεις αποτελούν το σημαντικότερο παράγοντα σε ότι αφορά τον τουρισμό κρουαζιέρας.
Οι υποδομές υποδοχής κρουαζιερόπλοιων και επιβατών, η κυκλοφοριακή υποδομή περιοχών υποδοχής πλοίων και επιβατών και οι υποδομές προσέγγισης σε σημεία ενδιαφέροντος, προστίθεται, είναι κομβικής σημασίας στοιχεία που εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών.
Συνεπώς, τονίζεται, η καταγραφή των λιμένων και μαρίνων στην Κύπρο, καθώς και οι δυνατότητες τους σε θέματα υποδομών σε πρώτο στάδιο και στη συνέχεια η εξέταση των προοπτικών ανάπτυξης νέων ή βελτίωσης υφιστάμενων υποδομών, θα καταδείξει, μεταξύ άλλων, τους κύριους λιμένες αφετηρίας/προορισμού, αλλά και τους τομείς του τουρισμού κρουαζιέρας, στους οποίους δύναται να γίνει η στόχευση.
Διαδικασίες και υπηρεσίες
Αναφορικά με τον δεύτερο πυλώνα, υπογραμμίζεται πως το πλαίσιο των διαδικασιών που διέπει την άφιξη και αναχώρηση των επιβατών των κρουαζιερόπλοιων, καθώς και γενικότερα οι παρεχόμενες υπηρεσίες, είναι εξίσου σημαντικά στοιχεία τα οποία αναμένεται ότι θα συμβάλουν καθοριστικά στην προσέλκυση του τουρισμού κρουαζιέρας.
Ως εκ τούτου, αναφέρεται περαιτέρω, η ανάλυση των διαδικασιών επιβίβασης και αποβίβασης επιβατών, των μέτρων ασφάλειας, της εξυπηρέτησης ειδικότερα κατά την αποβίβαση, των τρόπων και μέσων μετακίνησης των επιβατών, και των υπηρεσιών μετά την αποβίβαση των επιβατών στις οποίες εμπλέκονται τοπικές αρχές και άλλοι φορείς, θα αποτελέσει τη βάση έτσι ώστε να επιτευχθεί η ανάπτυξη του βέλτιστου πλαισίου παρεχόμενων υπηρεσιών.
Ανάπτυξη προϊόντος
Σε σχέση με τον τρίτο πυλώνα, υποδεικνύεται ότι η συνεχής και στοχευμένη προβολή και προώθηση του τουρισμού κρουαζιέρας στην Κύπρο, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μια ολοκληρωμένης πολιτικής έτσι ώστε το πλαίσιο που διέπει τον τουρισμό κρουαζιέρας στην Κύπρο να επικοινωνηθεί με βέλτιστο και αποδοτικό τρόπο.
Ως εκ τούτου, τονίζεται, ο σχεδιασμός μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής προώθησης, η οποία θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη υλικού προβολής, τη δημιουργία δικτύου και τη χρήση των σύγχρονων μέσων διαφήμισης, θα στοχεύει μεταξύ άλλων, στην ενημέρωση και επικοινωνία για τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, την παροχή κινήτρων και την ανάπτυξη συνεργιών και ενίσχυσης της συνεργασίας με τις εταιρείες κρουαζιέρας.
Σύσταση Επιτροπής Ανάπτυξης Τουρισμού Κρουαζιέρας
Όσον αφορά, δε, τον τέταρτο πυλώνα, σύμφωνα με το έγγραφο της δημόσιας διαβούλευσης, για την παρακολούθηση και υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τον τουρισμό κρουαζιέρας στην Κύπρο, θα συσταθεί Επιτροπή Ανάπτυξης του Τουρισμού Κρουαζιέρας, η οποία θα καταρτίσει συγκεκριμένο Σχέδιο Δράσης με συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες.
Την Επιτροπή Ανάπτυξης του Τουρισμού Κρουαζιέρας θα απαρτίζουν εκπρόσωποι από την Προεδρία της ΚΔ, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, το υφυπουργείο Τουρισμού και το υφυπουργείο Ναυτιλίας, ενώ η Επιτροπή Ανάπτυξης του Τουρισμού Κρουαζιέρας δύναται να συγκαλεί Ad Hoc ομάδες εργασίας, με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων, μεταξύ άλλων και της ναυτιλιακής βιομηχανίας, για την καλύτερη και ταχύτερη εξέταση ειδικών θεμάτων.
Σημειώνεται πως, το γενικό συντονισμό της Επιτροπής θα έχει το υφυπουργείο Ναυτιλίας, εκπρόσωπος του οποίου θα έχει την ευθύνη ενημέρωσης της Διυπουργικής Επιτροπής που θα θεσπιστεί για το θέμα αυτό και θα είναι αρμόδια για τη λήψη πολιτικών αποφάσεων.