Υπηρεσίες, κατασκευές και μεταποίηση έσπρωξαν προς τα πάνω το οικονομικό κλίμα τον Αύγουστο
InBusinessNews 18:08 - 27 Αυγούστου 2024
Τον Αύγουστο 2024, το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε, σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ), του Πανεπιστημίου Κύπρου, με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να αυξάνεται κατά 1,5 μονάδες σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2024.
Η αύξηση του ΔΟΣ ήταν αποτέλεσμα της ενδυνάμωσης του επιχειρηματικού κλίματος στους τομείς των υπηρεσιών, των κατασκευών και της μεταποίησης.
Σύμφωνα με το ΚΟΕ, η άνοδος του κλίματος στον τομέα των υπηρεσιών τον Αύγουστο προήλθε κυρίως από τις βελτιωμένες απαντήσεις των επιχειρήσεων για τον κύκλο εργασιών του τελευταίου και του επόμενου τριμήνου. Στον τομέα των κατασκευών, το κλίμα ενισχύθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα λόγω των ευνοϊκότερων απαντήσεων για τα υπό εξέλιξη έργα και των θετικότερων εκτιμήσεων για την απασχόληση.
Η ενδυνάμωση του κλίματος στη μεταποίηση οφείλεται κυρίως στην καλυτέρευση των προσδοκιών για την παραγωγή του επόμενου τριμήνου, ενώ η μικρή υποχώρηση του κλίματος στο λιανικό εμπόριο τον Αύγουστο ήταν αποτέλεσμα της επιδείνωσης της τρέχουσας κατάστασης και των χαμηλότερων εκτιμήσεων για τις πωλήσεις του επόμενου τριμήνου.
Τον Αύγουστο, οι επιχειρήσεις αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προσδοκίες τους για τον κύκλο εργασιών του επόμενου τριμήνου, ενώ μείωσαν τις εκτιμήσεις τους για την απασχόληση, διατηρώντας τις όμως αρκετά θετικές. Οι προσδοκίες για τις τιμές πώλησης του επόμενου τριμήνου υποχώρησαν περαιτέρω τον Αύγουστο.
Σε επίπεδο υποτομέων των υπηρεσιών, το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώθηκε στις χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες, ενώ παρέμεινε ισχυρό στις επαγγελματικές υπηρεσίες. Το κλίμα εξακολουθεί να βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο στις δραστηριότητες παροχής καταλύματος και υπηρεσίες εστίασης. Στις υπόλοιπες υπηρεσίες, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη ενδυναμώθηκε τον Αύγουστο.
Στο λιανικό εμπόριο, το επιχειρηματικό κλίμα υποχώρησε λόγω επιδείνωσης της τρέχουσας κατάστασης και των προσδοκιών. Τον Αύγουστο, οι απαντήσεις για τις πωλήσεις του τελευταίου τριμήνου, καθώς επίσης και οι αξιολογήσεις για τα τρέχοντα αποθέματα χειροτέρευσαν, επιβαρύνοντας το κλίμα.
Συγκριτικά με τον Ιούλιο, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για το επόμενο τρίμηνο αναφορικά με τις πωλήσεις και τις παραγγελίες σε προμηθευτές ήταν λιγότερο αισιόδοξες. Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των εργαζομένων κυμάνθηκαν στα θετικά, αν και χαμηλά, επίπεδα των προηγούμενων μηνών. Οι προσδοκίες για τις τιμές πώλησης του επόμενου τριμήνου αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω τον Αύγουστο.
Στον τομέα των κατασκευών, το επιχειρηματικό κλίμα ενισχύθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα λόγω περαιτέρω βελτίωσης της τρέχουσας κατάστασης και των προσδοκιών. Τον Αύγουστο, οι απαντήσεις για τα υπό εξέλιξη έργα βελτιώθηκαν ξανά και οι αξιολογήσεις για την πρόσφατη οικοδομική δραστηριότητα παρέμειναν θετικές, αν και χαμηλότερες από αυτές των προηγούμενων δύο μηνών.
Οι επιχειρήσεις τον Αύγουστο συνέχισαν να είναι αισιόδοξες ως προς τον αριθμό των εργαζομένων τους κατά το επόμενο τρίμηνο, αναθεωρώντας για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τις εκτιμήσεις τους προς τα πάνω. Οι προσδοκίες για τις τιμές πώλησης κινήθηκαν πτωτικά για τρίτο συνεχόμενο μήνα.
Στη μεταποίηση, το επιχειρηματικό κλίμα κατέγραψε άνοδο λόγω βελτίωσης των προσδοκιών. Τον Αύγουστο, οι απαντήσεις των επιχειρήσεων για την παραγωγή του τελευταίου τριμήνου επιδεινώθηκαν και οι αξιολογήσεις για τις τρέχουσες παραγγελίες συνέχισαν να παρουσιάζουν πτωτική τάση. Αντίθετα, οι καθοδικές πιέσεις στα επίπεδα των αποθεμάτων τελικών προϊόντων ενδυναμώθηκαν τον Αύγουστο, υποβοηθώντας το κλίμα.
Οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την παραγωγή του επόμενου τριμήνου αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω, ενώ οι προσδοκίες για την απασχόληση παρέμειναν σταθερές στα θετικά επίπεδα Ιουνίου και Ιουλίου.
Μετά από τέσσερις μήνες πτωτικής πορείας, οι προσδοκίες για τις τιμές πώλησης αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω τον Αύγουστο, με τη διακύμανση των προσδοκιών στη μεταποίηση να καταγράφεται αυξημένη σε σχέση με τους άλλους τομείς. Ωστόσο, οι προσδοκίες για τις τιμές πώλησης στη μεταποίηση παραμένουν χαμηλότερες συγκριτικά με αυτές στους άλλους τομείς.
Από την άλλη, τον Αύγουστο, το καταναλωτικό κλίμα υποχώρησε περαιτέρω λόγω επιδείνωσης σε όλες τις συνιστώσες του, δηλαδή στις αξιολογήσεις της πρόσφατης οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών, στις εκτιμήσεις για τη μελλοντική κατάσταση των νοικοκυριών και της χώρας, και στις προθέσεις για μεγάλες αγορές.
Έπειτα από τρεις μήνες σταδιακής βελτίωσης, οι αξιολογήσεις των καταναλωτών για την πρόσφατη οικονομική τους κατάσταση επιδεινώθηκαν τον Αύγουστο. Οι απαντήσεις των καταναλωτών για την πρόσφατη οικονομική κατάσταση της χώρας παρέμειναν κοντά στα αρνητικά επίπεδα Ιουλίου. Τον Αύγουστο, οι καταναλωτές αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προσδοκίες τους για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση τόσο των νοικοκυριών τους όσο και της χώρας γενικότερα.
Ταυτόχρονα, οι καταναλωτές εμφανίστηκαν περισσότερο απαισιόδοξοι ως προς τις μελλοντικές συνθήκες στην αγορά εργασίας, καθώς αυξήθηκε το ποσοστό αυτών που αναμένουν άνοδο της ανεργίας.
Επιπλέον, τον Αύγουστο, οι αντιλήψεις των καταναλωτών για την πορεία των τιμών κατά τους τελευταίους 12 μήνες αποτύπωσαν αυξητικές τάσεις, φτάνοντας στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 10 μηνών. Παράλληλα, οι προσδοκίες για την πορεία των τιμών κατά τους επόμενους 12 μήνες αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω, ανακόπτοντας την καθοδική πορεία των προηγούμενων τριών μηνών.
Οι προθέσεις των καταναλωτών να προβούν σε δαπάνες για μεγάλες αγορές αποδυναμώθηκαν, ενώ το ενδεχόμενο αποταμίευσης ενισχύθηκε περαιτέρω.
Το ΚΟΕ σημειώνει ότι η ενίσχυση της οικονομικής εμπιστοσύνης τον Αύγουστο συνοδεύεται από αυξημένη αβεβαιότητα. Ο Δείκτης Οικονομικής Αβεβαιότητας σημείωσε σημαντική άνοδο τον Αύγουστο λόγω εξωτερικών και εγχώριων παραγόντων. Οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, κυρίως στη Μέση Ανατολή, η έντονη μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές τον Αύγουστο που αποτυπώνει ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα, αλλά και ανατροπές σε μεγάλα επενδυτικά έργα στην Κύπρο (σχετικών κυρίως με την ενεργειακή υποδομή) αποτελούν παράγοντες αύξησης της αβεβαιότητας ανάμεσα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Η καταγραφή του οικονομικού κλίματος στην Κύπρο διεξάγεται μέσω της συμμετοχής του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΚΟΕ), σε συνεργασία με την εταιρεία RAI Consultants Ltd, στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Joint Harmonised European Union Programme of Business and Consumer Surveys. Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Υπουργείο Οικονομικών και το Πανεπιστήμιο Κύπρου.