Κομμάτι της γαστρονομικής κουλτούρας τα Χαλίτζια Τηλλυρίας-Ένα λευκό τυρί, κάτι ανάμεσα σε φέτα και χαλλούμι

Σημαντικό κομμάτι της παράδοσης και της γαστρονομικής κουλτούρας του τόπου μας είναι τα περίφημα Χαλίτζια Τηλλυρίας, τα οποία από το 2023 έχουν καταχωρηθεί ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) της ΕΕ, σύμφωνα με την μελετήτρια της παράδοσης Άννα Τσέλεπου.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η κ. Τσέλεπου αναφέρει πως τα Χαλίτζια Τηλλυρίας είναι ένα είδος λευκού ημίσκληρου τυριού που σε απλή περιγραφή είναι κάτι ανάμεσα σε ελληνική φέτα και κυπριακό χαλλούμι.

Σύμφωνα με την περιγραφή της, τα Χαλίτζια έχουν τρύπες και όξινη γεύση. Επιδέχονται παλαίωσης και διατηρούνται για πολύ καιρό στο ψυγείο. Η όψη τους μοιάζει με μεγάλα λευκά θαλασσινά βότσαλα γι' αυτό και του δόθηκε το κυπριακό όνομα "χαλίτζια" (χαλίκια), προσθέτει η κ. Τσέλεπου.

Το συγκεκριμένο τυρί παράγεται, όπως είπε, στην Τηλλυρία. Στο χωριό Πηγαίνια τα χαλίτζια παρασκευάζει για πάνω από 70 χρόνια η κ. Ελπίδα.

Είναι εποχιακό προϊόν και παρασκευάζεται τους καλοκαιρινούς μήνες από το γάλα που οι βοσκοί συλλέγουν τους μήνες αυτούς. Απαραίτητη προϋπόθεση, όπως αναφέρει η παρασκευάστρια, είναι τα πρόβατα την περίοδο αυτή να βόσκουν σε χωράφια που μόλις έχουν θεριστεί τα σιτάρια.

Τα ζώα δηλαδή να έχουν καταναλώσει τα υπολείμματα του θερισμού. Η ποιότητα του γάλακτος των ζώων με αυτές τις προϋποθέσεις θα φέρει την εξαιρετική ποιότητα του τυριού αυτού, λέει, εξηγώντας ότι η Παρασκευή του χαλιτζιού πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Πρόκειται για μία πρακτική που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά.

Η κ. Τσέλεπου αναφέρει πως το 2023 μετά από τις σχετικές έρευνες και την εξαιρετική δουλειά που έγινε από τους ανθρώπους του χώρου τα Χαλίτζια Τηλλυρίας καταγράφηκαν ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για μία διάκριση που κατοχυρώνει την αξία των προϊόντων του τόπου μας».

Πρόσθεσε επίσης πως τα Χαλίτζια καταναλώνονται σε μικρά κομμάτια στη σαλάτα ή μόνα τους με ψωμί αφού έχει ραντιστεί με ελαιόλαδο και ρίγανη. Τα τελευταία χρόνια έχουμε είπε, «δει και προσπάθειες από σύγχρονους σεφ να χρησιμοποιείται και σε φαγητά».

Η εποχικότητα και η εντοπιότητα των Κυπριακών προϊόντων είναι ο μοναδικός δρόμος για να τα καταστήσει ανταγωνιστικά. Να ξεχωρίσουν και να δώσουν υπεραξία στην γαστρονομική κουλτούρα του τόπου μας, καταλήγει η κ. Τσέλεπου.

Δειτε Επισης

Στηρίζουν όλοι, αλλά στήνουν πόδι για την Εθνική Μονάδα Εφαρμογής Κυρώσεων οι δικηγόροι-Το πακέτο νομοσχεδίων
Αφήνει ανοικτό παράθυρο για εξαγορές από την Τράπεζα Κύπρου ο Πανίκος Νικολάου-«Υπάρχουν επιλογές...»
Μαγνητίζει η Τράπεζα Κύπρου-Διαφοροποίηση μετοχικής βάσης με προσέλκυση ξένων funds και θεσμικών επενδυτών
Αυξήθηκε το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου το πρώτο τρίμηνο-Οι συνολικές εισαγωγές αγαθών και οι εξαγωγές
Προς αποκλιμάκωση η εμπορική ένταση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου-Τι συμφώνησαν ΗΠΑ και Κίνα
Τα λένε για την ηλεκτροκίνηση Βαφεάδης, ΣΕΜΗΟ και ΟΕΒ...Τι ζητούν οι εισαγωγείς και η διαβεβαίωση του Υπουργείου
Hadjikyriakos & Sons: Φέρνει σε αποκλειστική διάθεση τα καινοτόμα συστήματα κουζίνας BORA στην Κύπρο
Τράπεζα Κύπρου: Κέρδη €117 εκατ. και ρεκόρ νέου δανεισμού ύψους €842 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2025
Γιορτή του κυπριακού επιχειρείν...Πλησιάζει η τελετή απονομής των 17ων IN Business Awards
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το brain gain-Τα κίνητρα, οι διευκολύνσεις και το κέρδος για την Κυπριακή Δημοκρατία