Διαβεβαιώσεις Κομισιόν για GSI-«Θα προστατεύσουμε το έργο από το γεωπολιτικό ρίσκο»

Επιστολή προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, μέσω της οποίας φαίνεται να διαβεβαιώνει πως θα χρησιμοποιήσει όλα τα διπλωματικά μέσα, προκειμένου να προστατεύσει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας (Κρήτης), απέστειλε η Κομισιόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το energypress.gr, στην ίδια επιστολή οι Βρυξέλλες τονίζουν πως η ηλεκτρική διασύνδεση αποτελεί ένα ύψιστης σημασίας έργο.

Κατά την ιστοσελίδα, πάντως, η επιστολή της Κομισιόν παρέχει «εφαλτήριο στη ΡΑΕΚ, ώστε να απαλείψει ένα από τα σημαντικά ‘αγκάθια’ στην απόφασή της για τη μεθοδολογία εσόδου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου».

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress.gr, η Κομισιόν απέστειλε επιστολή σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, όπου αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρησιμοποιήσει όλα τα διπλωματικά μέσα, προκειμένου να προστατεύσει το πρότζεκτ από το γεωπολιτικό ρίσκο.

«Η ρητή πρόθεση της Επιτροπής να παράσχει διπλωματική ‘ασπίδα’ στο έργο, αποτελεί τη δεύτερη σημαντική και χειροπιαστή ευρωπαϊκή κίνηση για τη στήριξη της διασύνδεσης. Υπενθυμίζεται ότι το πρότζεκτ έχει εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση για έργο PCI, ύψους 657 εκατ. ευρώ», αναφέρει το energypress.gr.

Άκαρπη κι η νέα τηλεδιάσκεψη με ΑΔΜΗΕ

Επιπρόσθετα, το energypress.gr μεταδίδει και πληροφορίες σε σχέση με τη σημερινή (22/8) τηλεδιάσκεψη της ΡΑΕΚ με τον ΑΔΜΗΕ.

Όπως μεταδίδει, «στη σύσκεψη η ΡΑΕΚ συνέχισε την παρελκυστική τακτική που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα, ζητώντας εκ νέου διευκρινίσεις από τον ΑΔΜΗΕ επί του αιτήματος».

«Έτσι, όσο η κυπριακή ρυθμιστική αρχή προσπαθεί να βάλει νέες παραμέτρους στο ‘τραπέζι’, εκ των πραγμάτων οι διαβουλεύσεις για το αίτημα αναθεώρησης αποκτούν τον χαρακτήρα αέναης συζήτησης», υπογραμμίζει.

Νέο ραντεβού με Κομισιόν

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως, όπως έγραψε το InBusinessNews, την ερχόμενη Δευτέρα (26/8) έχει προγραμματιστεί νέα τηλεδιάσκεψη με την Κομισιόν για το θέμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, κατά τη νέα τηλεδιάσκεψη, η Κομισιόν θα ζητήσει νεότερη ενημέρωση για το πώς προχωρά το έργο και να ασκήσει, ενδεχομένως, νέες πιέσεις προς την πλευρά της ΡΑΕΚ για να λάβει τις τελικές της αποφάσεις.

Αποφασίζει η ΡΑΕΚ

Σημειώνεται πως, εντός της ερχόμενης εβδομάδας –το αργότερο μέχρι την Παρασκευή (30/8), η Ανώτατη Διοίκηση της ΡΑΕΚ, θα συνέλθει για να λάβει τις τελικές της αποφάσεις σε ό,τι αφορά το αίτημα που κατέθεσε ο ΑΔΜΗΕ για αναθεώρηση της τελευταίας της απόφασης.

Υπενθυμίζεται ότι, το αίτημα του ΑΔΜΗΕ αφορά την απάλειψη της φράσης «δύναται» στην απόφαση για πλήρη ανάκτηση όσων χρημάτων επενδύσει σε περίπτωση που το έργο δεν ολοκληρωθεί, όχι εξ υπαιτιότητας του φορέα υλοποίησης, αλλά λόγω άλλων παραγόντων –όπως π.χ. παρεμπόδιση κατασκευής του έργου από την Τουρκία από τους καταναλωτές τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας (γεωπολιτικό ζήτημα, το οποίο είναι καθαρά μη ρυθμιστικό ζήτημα), καθώς και για επιβάρυνση των καταναλωτών κατά την κατασκευή του έργου, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2025.

Δειτε Επισης

Το Ρότερνταμ ως διεθνής κόμβος εισαγωγής-μεταφοράς υδρογόνου και πώς θα μπορούσε να επωφεληθεί η Κύπρος
Προσφορές για δύο νέες γεννήτριες στον σταθμό Δεκέλειας...Δεν αναμένονται προβλήματα στην κάλυψη της ζήτησης
Πετρέλαιο: Σε τροχιά εβδομαδιαίας ανόδου εν μέσω ανησυχιών για διαταραχές προσφοράς στη Ρωσία
Γ. Γεωργίου: Βασικός άξονας για βιώσιμη ανάπτυξη και επιχειρηματική ανταγωνιστικότητα η εξοικονόμηση ενέργειας
Στην πρίζα για τις ενεργειακές εξελίξεις οι συντεχνίες της ΑΗΚ-Βλέπουν στασιμότητα στην υλοποίηση στρατηγικών αποφάσεων
Πετρέλαιο: Άνοδος στις τιμές για τρίτη συνεχόμενη ημέρα-Στα $76,48 το brent
Μαθιός Ρήγας: Υπάρχει μέλλον για επενδύσεις σε πετρέλαιο και αέριο, κάντε τις χώρες σας πιο ελκυστικές για τους επενδυτές
Πετρέλαιο: Επιθέσεις στη Ρωσία, κρύο στις ΗΠΑ και OPEC+ συνεχίζουν να ενισχύουν τις τιμές
Δοκιμάζεται η ενεργειακή μας επάρκεια... «Θα είναι δύσκολα τα πράγματα, θα είμαστε σε πολύ υψηλή ζήτηση»
Υπ. Ενέργειας: Ενισχύουν τον ρόλο της Κύπρου στη διαμόρφωση του ενεργειακού χάρτη στη Αν. Μεσόγειο οι συμφωνίες με Αίγυπτο