Διατηρεί τη δυναμική της η αγορά ακινήτων σε Κύπρο, Ελλάδα και Σερβία

Καθώς οι Ευρωπαϊκές αγορές ακινήτων προσπαθούν να συμβιβαστούν με τις πληθωριστικές πιέσεις και αυξημένα επιτόκια, οι αγορές στην Κύπρο, την Ελλάδα και τη Σερβία διατηρούν μια θετική προοπτική, προσφέροντας ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες.

Σύμφωνα με έρευνα του Όμιλου ΔΑΝΟΣ, οι ξένες επενδύσεις συνεχίζουν να διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην αγορά κατοικίας, με τη ζήτηση από τους ντόπιους αγοραστές να ενισχύει περαιτέρω τον τομέα στην Κύπρο και την Ελλάδα, ενώ η Σερβία δείχνει σημάδια ανάκαμψης μετά από δυο χρόνια πτωτικής πορείας.

Παράλληλα, η ζήτηση για γραφεία κατηγορίας A παραμένει ισχυρή και στις τρεις χώρες.

Σύμφωνα με τον Δείκτη Τιμών Κατοικιών (HPI) της Eurostat, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν κατά 0,4% στη ζώνη του ευρώ, ενώ αυξήθηκαν κατά 1,3% στην ΕΕ σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Στο νησί, η Κεντρική Τράπεζα αναφέρει πως, σε ετήσια βάση, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 7,8% το πρώτο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με αύξηση 8,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

Οι τιμές των διαμερισμάτων σημείωσαν άνοδο κατά 13,9%, ενώ οι τιμές των σπιτιών αυξήθηκαν κατά 4,7% κατά την ίδια περίοδο.

Οι πολυτελείς κατοικίες συνέχισαν να οδηγούν την κυπριακή αγορά, με τις συνολικές πωλήσεις να φτάνουν τα €2 δισεκατομμύρια, μια τάση που συνεχίζεται και το 2024.

Οι ξένοι αγοραστές απέκτησαν 6.900 ακίνητα το 2023, σημειώνοντας αύξηση 16% σε σχέση με τα 5.928 ακίνητα που αγοράστηκαν το 2022, με το πρόγραμμα της «Χρυσή Βίζας», να αποτελεί σημαντικό παράγοντα αυτών των επενδύσεων.

Στο μέλλον, αναμένεται μια μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία θα ενθαρρύνει περισσότερους ντόπιους να εισέλθουν στην αγορά.

Παράλληλα, σημειώνεται αύξηση στην προσφορά κατοικιών, γεγονός που θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης με την πάροδο του χρόνου.

Παρόμοιο σκηνικό διαμορφώνεται και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος, το πρώτο τρίμηνο του 2024, η μέση τιμή για σπίτια στα νότια προάστια της Αθήνας έφτασε τα €3.750 ανά τετραγωνικό μέτρο, η υψηλότερη στη χώρα.

Η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση τιμών σημειώθηκε στον Πειραιά, όπου οι τιμές εκτοξεύτηκαν κατά 28,9%. Σε εθνικό επίπεδο, οι τιμές των διαμερισμάτων σημείωσαν ετήσιο ρυθμό αύξησης 10,4%, με περιφερειακές διακυμάνσεις: η Αθήνα κατέγραψε αύξηση 9,4%, η Θεσσαλονίκη 12,2%, άλλες πόλεις 10,3% και άλλες περιοχές της Ελλάδας 12,1%.

Ζήτηση για επαγγελματικούς χώρους και γραφεία

Σύμφωνα, επίσης, με τον Όμιλο ΔΑΝΟΣ, η ζήτηση για επαγγελματικούς χώρους στην Κύπρο έχει φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών, ανακάμπτοντας από τις επιπτώσεις της COVID-19.

Οι αυξημένες ξένες επενδύσεις έχουν ενισχύσει τη ζήτηση για γραφειακούς χώρους, ιδιαίτερα για σύγχρονα, γραφεία κατηγορίας Α, τα οποία αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλή ζήτηση καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024.

Σε εθνικό επίπεδο, οι τιμές ενοικίασης αυξήθηκαν κατά 8,5% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2024 και είναι περίπου 10% υψηλότερες σε σύγκριση με το 2019.

Οι τιμές των ενοικίων γραφείων, που έφτασαν στο χαμηλότερο σημείο τους το πρώτο τρίμηνο του 2022, είναι πλέον περίπου 14% υψηλότερες.

Η Λεμεσός και η Λάρνακα οδηγούν την αγορά, ενώ η πρωτεύουσα, η Λευκωσία, δείχνει σταθερή ανάκαμψη.

Παρά την υπάρχουσα προσφορά και τα προσεχή έργα, οι τιμές των ενοικίων γραφείων αναμένεται να παραμείνουν σχετικά υψηλές λόγω της διαρκούς ζήτησης και των νέων προτύπων.

Η αγορά επαγγελματικών ακινήτων στην Κύπρο είναι ιδιαίτερα ελκυστική, με ξένες εταιρείες να προσελκύονται στο νησί μας, λόγω της υψηλής ποιότητας ζωής, της στρατηγικής τοποθεσίας και του ευνοϊκού φορολογικού συστήματος.

Η Δανός, διεξήγαγε πρόσφατα έρευνα αποτίμησης, διευκολύνοντας την πώληση γραφείων αξίας περίπου 40 εκατ. ευρώ σε Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑ) από την Ελλάδα.

Στην Ελλάδα, η ζήτηση για γραφειακούς χώρους κατηγορίας Α παραμένει ισχυρή, τροφοδοτούμενη από την αναπτυσσόμενη εθνική οικονομία και την εισροή νέων επενδυτών που αναζητούν περιουσιακά στοιχεία που πληρούν τα κριτήρια ESG.

Η Αθήνα παραμένει μια από τις πιο προσιτές πρωτεύουσες στην Ευρώπη για ενοικίαση σύγχρονων χώρων γραφείων, ενώ η Θεσσαλονίκη έχει γίνει πρωταρχικός προορισμός για πολυεθνικές εταιρείες όπως η Pfizer, η Deloitte και η Chubb.

Ακόμη και η Κρήτη, μια αγορά λιγότερο δυναμική από τις μεγάλες πόλεις, παρέχει ένα σταθερό περιβάλλον με σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης, ιδιαίτερα στα Χανιά και το Ηράκλειο, με εντυπωσιακές αποδόσεις 6%-6,5%.

Μια σειρά από νέα έργα για ενεργειακά πιστοποιημένα γραφεία, αναμένεται να ικανοποιήσουν εν μέρει τη συνεχιζόμενη ζήτηση.

Με βάση, δε, τα δεδομένα του Ομίλου Δανός, το 75% των συμφωνιών ενοικίασης αφορά κτίρια υψηλών προδιαγραφών που προσφέρουν ποιοτικές εγκαταστάσεις και υψηλή ενεργειακή απόδοση.

Σερβία

Στη Σερβία, η εμπορική αγορά ακινήτων επωφελείται από την αυξημένη ζήτηση για γραφεία, εμπορικά ακίνητα και την αύξηση των αφίξεων τουριστών.

Η αγορά κατοικιών της χώρας ανακάμπτει μετά από μια πτωτική τάση έξι τριμήνων, λόγω της αύξησης της δραστηριότητας των αγοραστών καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις και τα επιτόκια αρχίζουν να μειώνονται.

Σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, οι τιμές των διαμερισμάτων στη Σερβία αυξήθηκαν κατά 4,74% το πρώτο τρίμηνο του 2024, αντικατοπτρίζοντας την αυξημένη ζήτηση.

Η αγορά γραφείων στη Σερβία συνεχίζει να αναπτύσσεται, με «πρωτογενή απόδοση» 8,5% το πρώτο εξάμηνο του 2024, προσφέροντας ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες. Η διαθεσιμότητα γραφειακών χώρων παραμένει χαμηλή, με το ποσοστό κενών θέσεων να ανέρχεται στο 6,3% για τα κτίρια κατηγορίας Α.

Παράλληλα, ο τομέας του τουρισμού παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη.

Τον Μάιο του 2024, η Σερβία κατέγραψε αύξηση 16,9% στις αφίξεις τουριστών και 14,0% αύξηση στις διανυκτερεύσεις τουριστών σε σύγκριση με τον Μάιο του 2023.

Η τουριστική αγορά της Σερβίας αναμένεται να αποφέρει σημαντικά έσοδα τα επόμενα χρόνια, γεγονός που ώθησε μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες όπως η Swissotel και η Marriott International να επενδύσουν σε νέα έργα στο Βελιγράδι.

Με σημαντική υποστήριξη για επενδυτές από την κυβέρνηση της χώρας, η Σερβία είναι έτοιμη να ενισχύσει σημαντικά τη φήμη της ως ένας ποικιλόμορφος και ελκυστικός τουριστικός προορισμός.

Συνοψίζοντας, η Κύπρος, η Ελλάδα και η Σερβία μοιάζουν να αψηφούν τις τάσεις με συνεχιζόμενη ανάπτυξη τόσο στον οικιστικό όσο και στον εμπορικό τομέα. Στη Danos International Property Consultants and Valuers προτρέπουμε σθεναρά τους επενδυτές να κάνουν τις κινήσεις τους νωρίτερα παρά αργότερα, εάν θέλουν να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες που προσφέρονται σε αυτές τις πολλά υποσχόμενες αγορές.

Δειτε Επισης

Όλα έτοιμα για το άνοιγμα της PadelPro στη Λευκωσία-Open days στις 22 και 24 Σεπτεμβρίου
Βγαίνει νέο Δ.Σ. και παραδίδει τα κλειδιά στην Eurobank η Ελληνική-Το νέο στίγμα πορείας για την τράπεζα
Τα σημεία που έγειραν την πλάστιγγα στη ζυγαριά της Λευκωσίας για την ηλεκτρική διασύνδεση-Όλο το παρασκήνιο
Έτσι έλυσαν την σύνθετη εξίσωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης-Οι διασφαλίσεις που έλαβε η Κύπρος και τι προβλέπει η συμφωνία
Χωρίς κόστος για τους καταναλωτές η περίοδος κατασκευής του καλωδίου-Στο κράτος η επιβάρυνση των 125 εκατ.
Με σφραγίδα Υπουργικού Συμβουλίου μπήκε το νερό στ’ αυλάκι για το καλώδιο-«Ναι» Λευκωσίας στη συμφωνία
Πήρε έγκριση από Χρηματιστήριο Αθηνών η Τράπεζα Κύπρου-Πότε αρχίζει η διαπραγμάτευση των μετοχών της
ΕΤΕΚ: Ζητά εφαρμογή ολιστικής στρατηγικής για πολεοδομική αμνηστία-«Να κλείσει ο κύκλος της αναρχίας»
Το αναβαθμισμένο χαρτοφυλάκιο στην Κ.Δ. και οι πολιτικές που θα κληθεί να διαχειριστεί ο Κώστας Καδής
Μαρίνα Παραλιμνίου: Ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος του έτους η πρώτη φάση-Η πορεία υλοποίησης του έργου