Πανεπιστήμιο Νεάπολις: Ιδρύει Κέντρο Αριστείας για αξιοποίηση ΤΝ κατά του ξεπλύματος

Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος (NUP) ανακοινώνει την ίδρυση του Κέντρου Αριστείας Jean Monnet AI-2-TRACE-CRIME, το οποίο υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η πρωτοβουλία επικεντρώνεται στην εφαρμογή αξιόπιστης Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) στο χώρο της ανάκτησης περιουσιακών στοιχείων, της καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος (AML) και της πρόληψης του εγκλήματος.

Όπως αναφέρεται αυτό το σημαντικό έργο έχει λάβει την έγκριση και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καθίσταται σημαντικό ορόσημο για το NUP και την ακαδημαϊκή κοινότητα της Κύπρου.

Το Κέντρο, προστίθεται στην ανακοίνωση, στοχεύει να καταστεί κόμβος γνώσης, έρευνας, διδασκαλίας και ενημέρωσης στο σταυροδρόμι Τεχνητής Νοημοσύνης και πρόληψης του εγκλήματος εντός της ΕΕ αλλά και πέρα από αυτήν.

Με επικεφαλής τον Δρ. Γ. Παυλίδη, Αναπληρωτή Καθηγητή Νομικής και κάτοχο Έδρας Jean Monnet (2020) και Έδρας UNESCO (2023), το Κέντρο θα αξιοποιήσει διεπιστημονική εμπειρογνωμοσύνη από τα Τμήματα Νομικής, Πληροφορικής, και Ιστορίας, Πολιτικής και Διεθνών Σπουδών του NUP.

Επιπρόσθετα σημειώνεται πως το Κέντρο θα προάγει συνέργειες μεταξύ των Ευρωπαϊκών σπουδών και της έρευνας στην Τεχνητή Νοημοσύνη, με τη συμμετοχή ερευνητών υψηλού επιπέδου και των τριών συμμετεχόντων τμημάτων του NUP.

Ακόμη θα εισαχθούν επανασχεδιασμένα μαθήματα σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη, την κυβερνοασφάλεια, το Ευρωπαϊκό δίκαιο και το ποινικό δίκαιο. Θα αναπτυχθεί επίσης, ένα ασύγχρονο MOOC στα ερευνητικά πεδία του Κέντρου, με σκοπό την προώθηση της Ανοιχτής Εκπαίδευσης, ενώ θα οργανωθεί ειδικό πρόγραμμα κατάρτισης για επαγγελματίες νομικούς και επαγγελματίες της πληροφορικής.

Επιπλέον, το Κέντρο θα παράγει ακαδημαϊκά άρθρα, κείμενα πολιτικής και ένα πλήρες Εγχειρίδιο Έρευνας, συμβάλλοντας στον ακαδημαϊκό διάλογο σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη στην πρόληψη του εγκλήματος.

Το Κέντρο θα διοργανώνει webinars, συνέδρια, δημόσιες συζητήσεις και θα διατηρεί ενεργή διαδικτυακή παρουσία για να διασφαλίσει την ευρεία διάδοση του έργου του.

«Αυτή η πρωτοβουλία όχι μόνο ενισχύει ακαδημαϊκά το NUP, αλλά συμβάλλει και στις παγκόσμιες προσπάθειες για την αποτελεσματική και ηθική χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην καταπολέμηση του εγκλήματος» αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Δειτε Επισης

Μαρίνα Χατζημανώλη: Πρωταρχικής σημασίας η ποιοτική αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης
Σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης ο τομέας του στοιχήματος-Σταθερή άνοδος σε όλους τους δείκτες
Τα τέλη ελλιμενισμού στην μαρίνα Λάρνακας-«Ανταγωνιστικά σε σχέση με τις εμπορικές μαρίνες του νησιού»
Νέες προοπτικές στις επιχειρηματικές σχέσεις Κύπρου και βαλτικών κρατών-Επιχειρηματικός σύνδεσμος υπό την αιγίδα ΚΕΒΕ
Η κλήρωση του πρώτου γύρου του Coca-Cola Cup-Ποια ζευγάρια θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους
Το προσωπικό της Ελληνικής Τράπεζας στηρίζει την εκστρατεία «ΟΛΑ τα παιδιά με σχολικά»
Συμμόρφωση: Από μια κουραστική διαδικασία σε μια αποτελεσματική λειτουργία
Η Κύπρος για πρώτη φορά στην CSAR 2024 στο Παρίσι-Η παρέμβαση Δημήτρη Σκουρίδη στην συνάντηση
Mall of Cyprus και Κέντρο Αίματος Κύπρου συγκεντρώσαν πάνω από 2.000 μονάδες αίματος μέσω εκστρατειών αιμοδοσίας
Επενδύει στην πράσινη ανάπτυξη η Medochemie-Σειρά δράσεων, στρατηγικών πρωτοβουλιών και έργων