Κομισιόν: Δασμοί έως και 36% στα ηλεκτρικά οχήματα εάν η Κίνα δεν δώσει λύση στις επιδοτήσεις

Την πρόθεση της να επιβάλει στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα εισαγωγικούς δασμούς, διάρκειας πέντε ετών, που θα αγγίζουν και το 36%, εάν το Πεκίνο δεν δώσει εναλλακτική λύση στο θέμα του αθέμιτου ανταγωνισμού που δημιουργεί μέσω των κρατικών επιδοτήσεων κινέζικων αυτοκινητοβιομηχανιών, ανακοίνωσε, την Τρίτη (20/8), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναφέρει επίσης ότι τα αυτοκίνητα της εταιρείας Tesla που κατασκευάζονται στην Κίνα θα αντιμετωπίσουν χαμηλότερο δασμό, ύψους 9%.

Οι Βρυξέλλες επέβαλαν τον περασμένο μήνα στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα υψηλούς προσωρινούς δασμούς - οι οποίοι έρχονται να προστεθούν στους ισχύοντες δασμούς ύψους 10% - αφού έρευνα κατά των επιδοτήσεων διαπίστωσε ότι αυτές υπονομεύουν αθέμιτα τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες ηλεκτρικών οχημάτων.

Την Τρίτη, η Επιτροπή δημοσίευσε προσχέδιο για την οριστικοποίηση των εν λόγω δασμών, το οποίο θα πρέπει να υποβληθεί από τα ενδιαφερόμενα μέρη έως τα τέλη Αυγούστου και να εγκριθεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ το αργότερο έως τα τέλη Οκτωβρίου.

Οι οριστικοί συντελεστές που θα αντιμετωπίσουν οι μεγάλοι Κινέζοι κατασκευαστές θα είναι 17% για τη μεγάλη κινέζικη αυτοκινητοβιομηχανία BYD, από 17,4% προηγουμένως, 19,3% για την Geely, από 19,9%, και 36,3% για την SAIC, από 37,6%, προηγουμένως.

Άλλοι παραγωγοί οχημάτων στην Κίνα που συνεργάστηκαν με τις Βρυξέλλες θα αντιμετωπίσουν δασμό ύψους 21,3% - αναθεωρημένο ελαφρώς προς τα πάνω από 20,8% - ενώ όσοι δεν συνεργάστηκαν θα υπόκεινται στον μέγιστο δασμό 36,3%.

Η Tesla του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου Elon Musk - η οποία κατασκευάζει ηλεκτρικά οχήματα στην Κίνα - είχε ζητήσει από τις Βρυξέλλες δικό της συντελεστή δασμού, ο οποίος ορίστηκε στο 9%, αφού η Επιτροπή έκρινε ότι επωφελήθηκε λιγότερο από τις κινεζικές επιδοτήσεις από ό,τι οι εγχώριοι κατασκευαστές.

Το Πεκίνο αντιτίθεται σθεναρά στους δασμούς της ΕΕ και έχει καταθέσει προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, την οποία οι Βρυξέλλες έλαβαν υπόψη τους, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι τα μέτρα της είναι συμβατά με τον ΠΟΕ.

«Η ΕΕ είναι ανοιχτή στην επίτευξη λύσης που θα αποτελεί εναλλακτική λύση στην επιβολή δασμών, η οποία θα είναι αποτελεσματική και συμβατή με τον ΠΟΕ», δήλωσε στους δημοσιογράφους αξιωματούχος της Επιτροπής.

«Θεωρούμε ότι εναπόκειται σε μεγάλο βαθμό στην Κίνα να παρουσιάσει εναλλακτικές λύσεις», υπογράμμισε.

Δειτε Επισης

Αναθεωρούν προς τα κάτω την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων οι αυτοκινητοβιομηχανίες
Μιχάλης Παναγίδης: Νέα τάση στον κλάδο των υπεραγορών οι εξαγορές και συγχωνεύσεις
Ξεκαθαρίζει για καθορισμό πλαφόν στην τιμή του νερού το Υπουργείο Εμπορίου-Καμιά πρόθεση για εξαιρέσεις
Director και γενικός διευθυντής των Mall of Cyprus και Mall of Engomi ο Κύπρος Χατζηστυλλής
Καλούν στη Βουλή τον Παπαναστασίου για το πλαφόν στην τιμή εμφιαλωμένου νερού-Εξαιρούνται τα αεροδρόμια
Unicars: Στρατηγική συνεργασία με το δίκτυο pcharge της Πετρολίνα-Γιόρτασε την παγκόσμια ημέρα ηλεκτροκίνησης
Beauty Line: Γιορτάζουν την παγκόσμια ημέρα ομορφιάς με έναν μήνα αφιερωμένο στην εσωτερική και εξωτερική λάμψη
Η εφαρμογή της νομοθεσίας για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα
Χαμένοι στην «απομόνωση» οι καταστηματάρχες των πεζόδρομων της Λευκωσίας-Τι ζητούν από τον Προύντζο
Ετήσια μείωση 17% στο έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου το επτάμηνο