Πού ξόδεψαν €4 δισ. με πιστωτικές κάρτες οι Κύπριοι-Οι δημοφιλείς υπηρεσίες και αγαθά

Ποσό που ξεπερνά τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ σε μόλις 10 υπηρεσίες και αγαθά, δαπάνησαν με πιστωτικές κάρτες, το δημοφιλέστερο πλέον μέσο των συναλλαγών τους, το δεύτερο εξάμηνο του 2023, οι Κύπριοι, σύμφωνα με έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας.

Ειδικότερα και με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Κεντρική Τράπεζα, ο συνολικός όγκος των συναλλαγών (εκτός μετρητών) στην Κύπρο αυξήθηκε κατά 15% σε 152 εκατομμύρια συναλλαγές το δεύτερο εξάμηνο του 2023, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, ενώ η συνολική αξία αυξήθηκε κατά 12% σε €129 δισ. για την ίδια περίοδο.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα μεγαλύτερα ποσά που δαπανήθηκαν μέσω πιστωτικών καρτών αφορούσαν πληρωμές που λαμβάνονται για ιδρύματα πληρωμών, πληρωμές σε παντοπωλεία/ υπεραγορές και πληρωμές σε κυβερνητικές υπηρεσίες.

Αναλυτικότερα, σε πληρωμές που λαμβάνονται για ιδρύματα πληρωμών δαπανήθηκαν €704 εκατ., σε υπεραγορές και παντοπωλεία €665 εκατ. και σε κυβερνητικές υπηρεσίες €642 εκατ.

Ακολουθούν οι πληρωμές σε μετοχικούς κύκλους κύκλους (€551 εκατ.) και οι χώροι φαγητού και εστιατόρια (€376 εκατ.).

Απ’ εκεί και πέρα, πληρωμές €320 εκατ. με πιστωτικές κάρτες αφορούσαν λογαριασμούς κοινής ωφελείας (ρεύμα, νερό, κ.ο.κ.), €316 εκατ. τραπεζικά εμβάσματα και εντολές χρημάτων, €192 εκατ. στοίχημα, €172 εκατ. συναλλαγές σε πρατήρια καυσίμων και €125 εκατ. συναλλαγές σε καταστήματα σε οικογενειακά καταστήματα.

Ολοένα και περισσότεροι Κύπριοι με πιστωτική κάρτα

Αξίζει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Κεντρική Τράπεζα, ολοένα και περισσότεροι Κύπριοι αποκτούν πιστωτική κάρτα, την οποία αξιοποιούν, μάλιστα, και ως το βασικότερο μέσο για τις συναλλαγές τους.

Ειδικότερα και βάσει της έκθεσης της Κεντρικής Τράπεζας, το δεύτερο εξάμηνο του 2023, ο συνολικός αριθμός των καρτών πληρωμών αυξήθηκε κατά 8% φτάνοντας στα 1.9 εκατομμύρια σε σύγκριση με το δεύτερο εξάμηνο του 2022, με μέσο όρο 2 κάρτες πληρωμών να αντιστοιχούν σε κάθε Κύπριο πολίτη.

Σημειώνεται πως, στη ζώνη του ευρώ, ο συνολικός αριθμός των καρτών πληρωμών αυξήθηκε κατά 7% φτάνοντας στα 703.1 εκατ. σε σύγκριση με το δεύτερο εξάμηνο του 2022, με μέσο όρο 2 κάρτες πληρωμών για κάθε πολίτη της ζώνης του ευρώ.

Την ίδια ώρα, με βάση τα ίδια στοιχεία, οι χρεωστικές κάρτες αποτελούν τις πλέον δημοφιλείς κάρτες πληρωμών στην Κύπρο, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι το κοινό είναι 84% πιο πιθανόν να διαθέτει χρεωστική κάρτα παρά πιστωτική κάρτα ή κάρτα μεταγενέστερης χρέωσης.

Δειτε Επισης

Fitch: Αναβάθμισε την αξιολόγηση στήριξης μετόχων της Ελληνικής Τράπεζας σε «bb» λόγω Eurobank
«Ανοίγουν βιβλία» στις ξένες αγορές οι ελληνικές τράπεζες-Τα τρία κρίσιμα road shows
Ουνς (ΕΚΤ) για μειώσεις επιτοκίων: To be continued, αλλά προσοχή στον πληθωρισμό
Επιτόκια: Το στίγμα πορείας που έδωσε η Λαγκάρντ και γιατί είναι δύσκολη νέα μείωση από την ΕΚΤ τον Οκτώβριο
Μ. Ζαχαριάδης: Αναμένεται πτώση καταθετικών επιτοκίων, σταθεροποίηση δανειστικών-Οι εκτιμήσεις του Καθ. Οικονομικών
Μειώνει το επιτόκιο κατά 0.60% η Τράπεζα Κύπρου-Απόφαση με σημαντική θετική επίδραση στους πελάτες της
Τράπεζα Κύπρου: Back to Athens με συντριπτικό «ναι» από τους μετόχους-Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας
Τάκης Αράπογλου: Τα τέσσερα «συν» από την επανεισαγωγή της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Ελληνική Τράπεζα: Μειωμένο εισαγωγικό επιτόκιο και ωφελήματα για δάνειο πρώτης κατοικίας
«Bye» London, «καλησπέρα» Αθήνα…Οι μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου σφραγίζουν την επιστροφή στο ΧΑ