Αποδίδουν καρπούς οι προσπάθειες για αύξηση συνδεσιμότητας… Οι νέες αγορές και ο στόχος για ΗΠΑ-Ινδία
Μάριος Αδάμου 06:30 - 17 Αυγούστου 2024
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προσπάθειες της διαχειρίστριας εταιρείας των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου, Hermes Airports, για αύξηση της συνδεσιμότητας της Κύπρου, οι οποίες ήδη αποδίδουν καρπούς, με την Κύπρο πλέον να βάζει στο… στόχαστρό της τις αγορές των ΗΠΑ και της Ινδίας.
Μάλιστα, σαν αποτέλεσμα των δράσεων της Hermes και όχι μόνο, η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της Κύπρου αυξάνεται συνεχώς σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα το Υπουργείο Μεταφορών, η επιβατική κίνηση Ιουλίου 2024 των αερολιμένων Λάρνακας και Πάφου ανήλθε στους 1.496.715 επιβάτες, σημειώνοντας αύξηση 1,45% σε σχέση με το 2023, ενώ για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου καταγράφηκε η μεγαλύτερη διαχρονικά διακίνηση επιβατών, με αύξηση της τάξης του 4,42% σε σύγκριση με το 2023.
Οι ενέργειες της Hermes Airports
Σε δηλώσεις της στο InBusinessNews η Διευθύντρια Αεροπορικής Ανάπτυξης, Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας της Hermes Airports, Μαρία Κουρούπη, τόνισε πως διαχρονικός στόχος της εταιρείας είναι η προσέλκυση περισσότερων αεροπορικών εταιρειών και η επέκταση των υφιστάμενων πτητικών προγραμμάτων, με έμφαση σε προορισμούς με τους οποίους δεν υπάρχει αεροπορική σύνδεση ή που μπορούν να επεκταθούν περαιτέρω και ιδιαίτερα τη χειμερινή περίοδο.
«Οι διαχρονικές μας προσπάθειες αποδίδουν καρπούς και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια καταφέραμε να διεισδύσουμε και σε νέες αγορές, πέραν των παραδοσιακών, λόγω των βελτιωμένων συμφωνιών που κάναμε με αεροπορικές εταιρείες», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την κ. Κουρούπη, «πλέον, προσελκύουμε μεγάλο αριθμό ταξιδιωτών σε επίπεδα που δεν είχαμε ξαναδεί στο παρελθόν από ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες αποτελούν και αγορές στόχο για τον τουρισμό, όπως η Πολωνία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Ελβετία κ.ά.».
Βεβαίως, τόνισε, «οι προσπάθειές μας προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζονται αδιάκοπα».
«Οι επαφές μας με αεροπορικές εταιρείες εστιάζουν στην δρομολόγηση πτήσεων από Ευρωπαϊκές πόλεις για τις οποίες δεν υπάρχει συνδεσιμότητα, στην αύξηση της εβδομαδιαίας συχνότητας σε δημοφιλείς προορισμούς και βεβαίως στην διατήρηση πτητικών προγραμμάτων σε ολόχρονη βάση όσον το δυνατό περισσότερο», εξήγησε, υπογραμμίζοντας ότι μεσοπρόθεσμος στόχος της Hermes είναι η δρομολόγηση πτήσεων σε μακρινούς προορισμούς, όπως η Ινδία και η ΗΠΑ, κάτι για το οποίο, όπως επεσήμανε, χρειάζεται η εμπλοκή και η συνεργασία όλων των εταίρων.
Πώς εξελίσσεται η χρονιά
Ερωτηθείσα πώς εξελίσσεται η φετινή χρονιά για τα κυπριακά αεροδρόμια, η Διευθύντρια Αεροπορικής Ανάπτυξης, Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας της Hermes Airports ανέφερε στο InBusinessNews πως «παρά το γεγονός ότι η φετινή χρονιά ξεκίνησε λίγο μουδιασμένα, λόγω της αβεβαιότητας, κυρίως για την αγορά του Ισραήλ, αλλά και της μείωσης των πτητικών προγραμμάτων από κάποιες εταιρείες, ιδιαίτερα σε σχέση με τεχνικά θέματα, εντούτοις η κατάσταση εξελίχθηκε θετικά».
Όπως είπε, «είναι ενδεικτικό, μάλιστα, το γεγονός ότι από Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούλιο του 2024 διακινήθηκαν συνολικά 6,6 εκατ. επιβάτες από και προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, αριθμός ο οποίος αντιστοιχεί σε αύξηση περίπου 4.5% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, μια τάση που εκτιμούμε ότι θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, εκτός βεβαίως και αν υπάρξουν περαιτέρω δυσάρεστες γεωπολιτικές εξελίξεις».
«Η φετινή χρονιά αναμένεται να κλείσει πιο πάνω από το 2023 όσον αφορά την επιβατική κίνηση, αλλά πιο σημαντική παράμετρος είναι η σταθεροποίηση και ανάπτυξη της αεροπορικής συνδεσιμότητας της χώρας μας με 55 αερογραμμές, που εκτελούν 156 δρομολόγια, σε 38 χώρες», συμπλήρωσε.
Βέβαια, τα καλά αποτελέσματα δεν εφησυχάζουν την Hermes Airports, με την κ. Κουρούπη να υποδεικνύει ότι «συνεχίζουμε αδιάκοπα τις προσπάθειες για κάλυψη οποιωνδήποτε ‘κενών’ υπάρχουν σε ευρωπαϊκές χώρες με τις οποίες υπάρχει συνδεσιμότητα και για ενίσχυση υφιστάμενων δρομολογίων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ενώ ταυτόχρονα έχουμε το βλέμμα μας στραμμένο και σε νέους προορισμούς, με τους οποίους σήμερα δεν υπάρχει απευθείας σύνδεση».