Powered by

Σιγκαπούρη: Κατηγορούμενοι δύο τραπεζίτες για συμμετοχή σε ξέπλυμα $2,2 δισ.

Δικαστήριο της Σιγκαπούρης κατηγόρησε σήμερα δύο πρώην τραπεζίτες, επειδή βοήθησαν μια ομάδα αλλοδαπών που καταδικάστηκαν πέρυσι για ξέπλυμα 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο μεγαλύτερο οικονομικό έγκλημα για ξέπλυμα χρήματος στη χώρα.

Τόσο ο Wang Qiming όσο και ο Liu Kai, διευθυντές δημοσίων σχέσεων και Κινέζοι υπήκοοι, απασχολούνταν στη Citibank και στην ελβετική ιδιωτική τράπεζα Julius Baer, σύμφωνα με δήλωση της αστυνομίας της Σιγκαπούρης και τα δικαστικά αρχεία.

Ο Wang, 26 ετών, αντιμετωπίζει 10 κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης εκείνης για ξέπλυμα σχεδόν $379,708 και της πλαστογράφησης εγγράφων δανείου. Ο Liu, 35 ετών, κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε πλαστό κινεζικό φορολογικό έγγραφο για να βοηθήσει έναν από τους καταδικασθέντες να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό στην Julius Baer στην Ελβετία, σύμφωνα με τα στοιχεία του δικαστηρίου.

Οι δικηγόροι των δύο κατηγορούμενων δεν απάντησαν σε αίτημα για σχολιασμό.

H Julius Baer αναφέρει σε δήλωσή της ότι συνεργάζεται με τις αρχές και ότι «δεσμεύτηκε να υποστηρίξει τις προσπάθειές τους να διατηρήσουν την ακεραιότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Σιγκαπούρης». Σε ξεχωριστή δήλωση, η Citibank ανέφερε ότι «το εν λόγω άτομο δεν εργαζόταν στην εταιρεία από τον Απρίλιο του 2022» προσθέτοντας ότι δεν σχολιάζει «θέματα που βρίσκονται ενώπιον των δικαστηρίων».

Τον περασμένο Αύγουστο, οι αρχές πραγματοποίησαν ταυτόχρονες εκστρατείες και συνέλαβαν 10 αλλοδαπούς με πολλαπλά διαβατήρια σε μια υπόθεση που συγκλόνισε τη Σιγκαπούρη, καθώς ενέπλεκε απίστευτα μεγάλα χρηματικά ποσά, αυτοκίνητα, είδη πολυτελείας και ακίνητα.

Οι 10 καταδικασθέντες για ξέπλυμα χρήματος καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από 13 έως 17 μήνες και απελάθηκαν, ενώ απαγορεύτηκε η εκ νέου είσοδός τους στη Σιγκαπούρη μετά την ολοκλήρωση της ποινής τους.

Η υπόθεση οδήγησε σε μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνουν τη διευκόλυνση της δίωξης υποθέσεων ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Οι αρχές έχουν συστήσει μια διυπουργική επιτροπή για επανεξέταση της διαδικασίας καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και επιθεώρηση ύποπτων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Τον Ιούνιο, η κυβέρνηση δήλωσε ότι ο τραπεζικός τομέας της Σιγκαπούρης αποτελεί τον υψηλότερο κίνδυνο ξεπλύματος χρήματος στη χώρα.

Δειτε Επισης

Απώλειες για το bitcoin εν αναμονή της μείωσης επιτοκίων από Fed
Γερμανία: Άνοιξε έρευνα για την Commerzbank-Δυσαρέσκεια για UniCredit
Αγορές: Όλα τα βλέμματα στραμμένα στη Fed-Οι κινητήριοι μοχλοί της εβδομάδας
Πλουσιότεροι θα γίνουν οι πλούσιοι-Στα πόσα τρις δολάρια θα εκτοξευθεί η περιουσία τους
Νάγκελ: Χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια για να βγει από το τέλμα η γερμανική οικονομία
Βρετανία: Κρατικοποιεί τον φορέα εκμετάλλευσης δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας για €746 εκ.
Οριστικοποίησαν υψηλούς δασμούς στα κινεζικά EVs και σε μπαταρίες οι ΗΠΑ-Αυξήσεις δισεκατομμυρίων
Η εκτίμηση του CEO της μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας της Τουρκίας για μείωση των επιτοκίων στην χώρα
Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας: Αύξησε το επιτόκιο αναφοράς της κατά 100 μονάδες βάσης στο 19%
Κομισιόν: «Όχι» στις συμβιβαστικές προτάσεις κινεζικών εταιρειών EV για το σχέδιο δασμών