Powered by

Γιατί η κινεζική οικονομία αδυνατεί να ανακάμψει

Η εξασθενημένη οικονομική δυναμική της Κίνας δεν κατάφερε να ανακάμψει, καθώς η υποτονική εμπιστοσύνη επιβαρύνει την κατανάλωση και τις επενδύσεις, θέτοντας σε κίνδυνο τον ετήσιο στόχο της κυβέρνησης για την ανάπτυξη.

Οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία επιβραδύνθηκαν απροσδόκητα στο 3,6% τους πρώτους επτά μήνες του έτους, ενώ η κατανάλωση παρέμεινε αδύναμη παρά την εποχική άνοδο τον περασμένο μήνα.

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες των κρατικών επιχειρήσεων επιβραδύνθηκαν στο 6,3% το πρώτο επτάμηνο από 6,8% το πρώτο εξάμηνο, ενώ αυτές των ιδιωτικών επιχειρήσεων παρέμειναν στάσιμες σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Οι επενδύσεις σε υποδομές της Κίνας επιβραδύνονται Οι υποδομές συνέβαλαν στην αντιστάθμιση της ύφεσης των επενδύσεων σε ακίνητα. Οι επενδύσεις σε υποδομές ήταν ένας από τους σημαντικότερους κινητήριους μοχλούς της εγχώριας ζήτησης, η οποία έχει μείνει πίσω από την παραγωγή φέτος, δήλωσε ο David Qu, του Bloomberg Economics, προσθέτοντας ότι η αναμενόμενη επιβράδυνση εκεί αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι.

«Αυτό σημαίνει ότι ένας κινητήριος μοχλός της κινεζικής οικονομίας από την πλευρά της ζήτησης μετριάζεται επίσης και χάνει την ισχύ του», πρόσθεσε. «Μας λέει ότι ίσως μια μέρα, η αδυναμία στην πλευρά της ζήτησης θα επιστρέψει για να δαγκώσει την άλλη πλευρά».

Το τελευταίο στιγμιότυπο της οικονομίας των 17 τρισεκατομμυρίων δολαρίων δείχνει ότι η εγχώρια ζήτηση ελάχιστα επωφελείται από τις πρόσφατες κυβερνητικές προσπάθειες για την τόνωση της κατανάλωσης και τη διόρθωση των ανισορροπιών στην ανάκαμψη της Κίνας.

Αντίθετα, η οικονομία συνεχίζει να λειτουργεί με δύο ταχύτητες, με τη μεταποίηση να πρωτοστατεί στην ανάπτυξη.

Ενώ οι λιανικές πωλήσεις σκαρφάλωσαν 2,7% τον Ιούλιο, ελαφρώς καλύτερα από τις προβλέψεις, πιθανότατα επωφελήθηκαν από μια πιο ευνοϊκή βάση σύγκρισης και την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών, σύμφωνα με τη Σερένα Ζου, ανώτερη οικονομολόγο της Κίνας στην Mizuho Securities Asia Ltd.

«Πιστεύουμε ότι η οικονομία αντιμετωπίζει σημαντική απειλή από τις αυτοεκπληρούμενες προσδοκίες αποπληθωρισμού», πρόσθεσε η ίδια. «Η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι να σπάσει νωρίς αυτό το καθοδικό σπιράλ με πιο δυναμικά μέτρα».

Δειτε Επισης

Γερμανία: Υποχώρηση του καταναλωτικού κλίματος λόγω αυξημένης προθυμίας για αποταμίευση
Η Shell διαψεύδει τα σενάρια εξαγοράς της BP-«Καμία πρόθεση για πρόταση»
Χρυσός: Κέρδη για το πολύτιμο μέταλλο με το βλέμμα σε Μέση Ανατολή και Fed-Στα 3.340 δολάρια η ουγγιά
O Τραμπ θα ανακοινώσει πρόωρα τον αντικαταστάτη του Πάουελ-Πιέσεις στο δολάριο
Κίνα: Επενδύει στην κατανάλωση για να ενισχύσει την οικονομία
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι το ευρώ-Πλησιάζει το όριο του 1,2 δολαρίου
Ανάκαμψη για την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία με ώθηση από υβριδικά και EVs
Bloomberg: Έτοιμη για αντίποινα η Ε.Ε. εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν βασικούς δασμούς
Πράσινο από την ΕΚΤ στην εξαγορά της Mediobanca από Monte dei Paschi
Μεγάλες απώλειες για τον χρυσό καθώς υποχωρεί ο γεωπολιτικός κίνδυνος