Άδωνης Αμερικάνος: Οι επιλογές των Κυπρίων για σπουδές-Τα δίδακτρα και το κόστος ζωής

Με εξαίρεση την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στα παραδοσιακά της επίπεδα ή και κάπως αυξημένα, το ενδιαφέρον των νεών φοιτητών για σπουδές σε πανεπιστήμια της Ε.Ε. και της Μεγάλης Βρετανίας φαίνεται να είναι μειωμένο τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Κυπριακού Συνδέσμου Εκπαιδευτικών Συμβούλων (ΚΣΕΣ), δρα Άδωνη Αμερικάνο.

Κατά συνέπεια αυξάνεται το ενδιαφέρον για τα κυπριακά, δημόσια και ιδιωτικά, πανεπιστήμια, με το οικονομικό να φαίνεται ότι είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες που συντελούν σε αυτή την τάση.

Μιλώντας στο InBusinessNews για τις επιλογές που έχουν οι Κύπριοι φοιτητές ενόψει της νέας χρονιάς και κληθείς να παρουσιάσει το προφίλ των Κύπριων φοιτητών της Μεγάλης Βρετανίας, ο Δρ. Αμερικάνος μας είπε ότι παραδοσιακά υπάρχει ένας αριθμός φοιτητών ο οποίος επιλέγει να σπουδάζει στα καλύτερα πανεπιστήμια της κατηγορίας Russell Group π.χ. University of Cambridge, University of Oxford, Imperial College London, UCL και LSE, όπως επίσης και στα καλύτερα πανεπιστήμια της Σκωτίας (University of Glasgow, University of Edinburgh και University of St Andrews).

Πρόκειται για πανεπιστήμια με πολύ ψηλά δίδακτρα, τα οποία απευθύνονται σε σπουδαστές που δεν αντιμετωπίζουν οικονομική στενότητα και οι οποίοι θέλουν να σπουδάσουν στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.

Σύμφωνα με τον δρα Αμερικάνο, για την συγκεκριμένη κατηγορία υπάρχει ενδιαφέρον, καθώς πρόκειται για φοιτητές που προέρχονται από ιδιωτικά σχολεία, οι οποίοι ανέκαθεν είχαν αποκλειστικό στόχο να εισαχθούν σ’ ένα από αυτά τα πανεπιστήμια.

Παράλληλα, υπάρχει και η κατηγορία των φοιτητών οι οποίοι ψάχνουν τις επιλογές ανάμεσα στα περίπου 10 πανεπιστήμια – υπάρχουν κάποιες αξιόλογες επιλογές - που συνεχίζουν να προσφέρουν ακόμη και σήμερα τα χαμηλά δίδακτρα (home fees) που απολαμβάνουν οι Βρετανοί, ύψους £9,250.

Τέλος, υπάρχουν οι φοιτητές που για δικούς τους προσωπικούς ή οικογενειακούς λόγους θέλουν να σπουδάσουν σε συγκεκριμένες μεγάλες πόλεις, όπως το Μάντσεστερ, το Μπέρμιγχαμ, το Λέστερ, το Λιντς, το Νιούκαστλ, η Γλασκώβη κ.α. και οι οποίες δεν έχουν το υψηλό κόστος ζωής του Λονδίνου.

Μείωση παρατηρείται και στο ενδιαφέρον για τα πανεπιστήμια του Λονδίνου, η οποία, ωστόσο, όπως προαναφέραμε, δεν αφορά τους φοιτητές με καλή οικονομική κατάσταση.

Για τις άλλες πόλεις, μπορεί το ενδιαφέρον να είναι μειωμένο, όμως, τα ποσοστά τους παραμένουν στα ίδια επίπεδα με προηγουμένως εάν συγκριθούν με αυτό του Λονδίνου. Σε απόλυτους αριθμούς, ωστόσο, υπάρχει μια μείωση σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Αυτή η μείωση αναμένεται να διευρυνθεί όταν θα εκλείψουν και οι φοιτητές που κατέχουν το στάτους προεγκατάστασης (το λεγόμενο pre-settlement) και οι οποίοι απολαμβάνουν τα χαμηλά δίδακτρα στα πλείστα πανεπιστήμια της Βρετανίας και όχι μόνο στα 10 προαναφερθέντα.

Το κόστος διαβίωσης και τα δίδακτρα

Αναφερόμενος στο ετήσιο κόστος διαβίωσης ενός φοιτητή, ο Δρ. Αμερικάνος το όρισε σε μια κλίμακα μεταξύ €12,000 και €20,000, αναλόγως της πόλης. Αντίθετα, το εύρος των διδάκτρων σε βρετανικά πανεπιστήμια είναι μεγαλύτερο, αφού αρχίζει από τις £9,250 και φτάνει μέχρι τις £35,000 για τα περισσότερα προγράμματα σπουδών με την ιατρική να κυμαίνεται από £45,000 μέχρι £50,000 περίπου.

Το ίδιο ισχύει και για άλλες πόλεις στην Ε.Ε. στις οποίες το ετήσιο κόστος διαβίωσης ενός φοιτητή κυμαίνεται μεταξύ €12,000, που είναι σε κάποιες φτηνές πόλεις ή κάποιες πρώην ανατολικές χώρες και €20,000, που είναι σε κάποιες ακριβότερες, όπως σε κάποιες πόλεις της Ολλανδίας. Πάντα εξαιρουμένων των πρωτευουσών, όπως το Παρίσι και το Άμστερνταμ, στις οποίες το κόστος είναι υψηλότερο.

Η Ολλανδία

Όσον αφορά την Ολλανδία, η οποία έγινε βασική επιλογή για Κύπριους φοιτητές μετά το Brexit, το ενδιαφέρον για σπουδές είναι επίσης μειωμένο (αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται στις επιλογές των φοιτητών), για δύο κύριους λόγους.

Ο πρώτος, σύμφωνα με τον κ. Αμερικάνο, είναι η δυσκολία αποπεράτωσης των σπουδών, αφού χρειάζεται σκληρή δουλειά από μέρους των φοιτητών, σε ένα διαφορετικό σύστημα, στο οποίο δεν είναι συνηθισμένοι οι Κύπριοι φοιτητές και ο δεύτερος η δυσκολία εξεύρεσης διαμονής, παρά το ότι το τελευταίο διάστημα η κατάσταση παρουσιάζει βελτίωση, λόγω της μείωσης του ενδιαφέροντος των φοιτητών.

Τα πανεπιστήμια που προσελκύουν ενδιαφέρον στην Ολλανδία είναι αρκετά, ωστόσο το ελκυστικότερο είναι το University of Groningen και ακολουθούν άλλα, όπως τα: VU University Amsterdam, Utrecht University, Maastricht University, Erasmus University Rotterdam, University of Amsterdam κ.α..

Ιταλία, Σουηδία, Δανία, Νορβηγία και πολλές από τις πρώην ανατολικές χώρες αποτελούν επίσης κύριους προορισμούς για τους Κύπριους φοιτητές.

Μεγάλη προσφορά για ιατρική

Ο κ. Αμερικάνος στάθηκε ιδιαίτερα στη μεγάλη προσφορά που υπάρχει στο εξωτερικό για αγγλόφωνα προγράμματα ιατρικής – περιλαμβανομένης και της Ελλάδας, η οποία από φέτος προσφέρει και την τέταρτη αγγλόφωνη επιλογή του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας στη Λάρισα.

Οι επιλογές για σπουδές στην ιατρική σε δυτικές χώρες με δημόσιες σχολές που προσφέρουν αγγλόφωνα προγράμματα είναι περιορισμένες, με τις πρώτες επιλογές (Ιρλανδία, Αγγλία και Ολλανδία) να είναι και οι δυσκολότερες.

Ως εκ τούτου, όπως μας σημειώθηκε, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που καταγράφεται για σπουδές στην ιατρική, η Ιταλία είναι η χώρα που προσελκύει αρκετούς φοιτητές ενώ εναλλακτική επιλογή είναι οι χώρες της κεντρικής ή ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες προσφέρουν αρκετές και αξιόλογες επιλογές όπως είναι η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Βουλγαρία αλλά και άλλες.

Μηδενικά δίδακτρα

Ερωτηθείς για τις χώρες που προσφέρουν σπουδές με μηδενικά δίδακτρα ο κ. Αμερικάνος στάθηκε στις σκανδιναβικές χώρες, σημειώνοντας όμως το υψηλό κόστος ζωής που έχουν.

Άλλες προσιτές επιλογές είναι η Ολλανδία, στην οποία τα δίδακτρα είναι στις €2.300 και η Ιταλία στην οποία τα δίδακτρα είναι ανάλογα με το οικογενειακό εισόδημα του φοιτητή και μπορεί να ανέρχονται π.χ. σε €1,000, €2,000 ή και €3000.

Ασφαλώς, το οικονομικό δεν είναι ο μόνος κύριος παράγοντας για την επιλογή του πανεπιστήμιου όπως ανέφερε. Ο πιο σημαντικός είναι η ποιότητα και η κατάταξη του πανεπιστημίου, ενώ άλλοι παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη είναι οι ανέσεις που προσφέρει η κάθε πόλη, η παρουσία άλλων Κυπρίων και οι κλιματολογικές συνθήκες, μας εξήγησε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι δύσκολα συνυπάρχουν όλα τα κριτήρια που θέτουν οι μαθητές μας.

Παράλληλα, κάλεσε τους φοιτητές να αρχίζουν από νωρίς τις διαδικασίες επιλογής των σπουδών τους, αφού οι καταληκτικές ημερομηνίες για τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια λήγουν από νωρίς.

Ελληνικά πανεπιστήμια

Όσον αφορά τα ελληνικά πανεπιστήμια, ο Δρ. Αμερικανός εξέφρασε την άποψη ότι οι Κύπριοι θα αρχίσουν να ψάχνουν και να επιλέγουν πανεπιστήμια τα οποία, παραδοσιακά, δεν ήταν ανάμεσα στις επιλογές τους.

«Υπάρχουν πάρα πολλές θέσεις οι οποίες μένουν ανεκμετάλλευτες και η πρόβλεψή μου είναι ότι σιγά σιγά θα αρχίσουμε να αξιοποιούμε και άλλες αξιόλογες θέσεις σε μικρές πόλεις της Ελλάδας με καλό βιοτικό επίπεδο και καλή φοιτητική ζωή πέραν από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη», ανέφερε.

Γίνεται καλή δουλειά και από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Κύπρο και το δίλλημα αρκετών φοιτητών και των οικογενειών τους είναι ανάμεσα στο να επιλέξουν την Ελλάδα, στην οποία θα έχουν να πληρώνουν τα έξοδα διαβίωσης και μηδενικά δίδακτρα ή την Κύπρο στην οποία θα πληρώνουν δίδακτρα και είτε θα διαμένουν στο πατρικό τους σπίτι είτε θα πρέπει να επωμιστούν και το κόστος ενοικίασης ή τις καθημερινές μετακινήσεις εκτός της πόλης τους αν το επιλέξουν.

Σε κάθε περίπτωση, η οικονομική στενότητα πολλών νοικοκυριών είναι σημαντικός παράγοντας για την απόφαση τους, υπέδειξε καταληκτικά.

Δειτε Επισης

Ιωάννα Φιάκκου: Αδιαπραγμάτευτη η ανάπτυξη της ΕΑΣ-Στόχος η εμπιστοσύνη παικτών, αγοράς και κοινωνίας
Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος: «Σύγχρονες τάσεις στην τραπεζική: Προκλήσεις και κίνδυνοι»
Mastercard: Έρχεται ξανά το «Level up with Mastercard» στις Foody παραγγελίες με πλούσια δώρα
Σωτήρης Σκιαδάς: Ο σκοπός της PadelPro...Να συμβάλουμε στην ανάπτυξη του padel στην Κύπρο (video)
Η ImarComms λανσάρει το νέο short course «AI in Digital Marketing»
Bird Aviation: Επενδύει σε νέες εγκαταστάσεις στη Λάρνακα-Το νέο έργο που υλοποιεί
Deal στον χώρο της διαφήμισης και της επικοινωνίας-Συγχωνεύονται Red Wolf και Ogilvy Κύπρου
Inspire 2024: Το Cocktail Stage κερνάει Business on the Rocks
Η Ακαδημία Γυναικών Επιχειρηματιών Κύπρου ξεκινά τη δεύτερη χρονιά της με 50 νέες συμμετέχουσες
Η Universal Life τίμησε τους κορυφαίους ασφαλιστικούς συμβούλους της