Powered by

ΥΠΟΙΚ: Επιβεβαιώνεται η ανθεκτικότητα και ευελιξία της κυπριακής οικονομίας

Την ικανοποίησή του για την εκτίμηση της Στατιστικής Υπηρεσίας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας για το 2ο τρίμηνο του 2024 είναι στο 3,7%, εξέφρασε το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο τόνισε πως τα στοιχεία τόσο για την Κύπρο, όσο και συγκρινόμενα με αυτά της ΕΕ επιβεβαιώνουν την ανθεκτικότητα της κυπριακής οικονομίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσιεύτηκε χθες, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας για το 2ο τρίμηνο του 2024 υπολογίζεται στο 3.7% (στοιχεία εποχικά διορθωμένα) σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 και στο 0.7% σε σύγκριση με το 1ο τρίμηνο του 2024.

«Ο ρυθμός αυτός αποτελεί και συνέχεια στον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης που σημειώθηκε το 1ο τρίμηνο του 2024 αλλά και μια επιτάχυνση της οικονομίας αφού η ανάπτυξη το 2ο τρίμηνο ξεπέρασε τον ρυθμό ανάπτυξης του 1ου τριμήνου του 2024 που ήταν 3.3%».

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως με βάση τα στοιχεία αυτά η πρόβλεψη του Υπουργείου Οικονομικών, που είχε εκτιμήσει συντηρητικά το ρυθμό ανάπτυξης για το 2024 στο 2.9%, θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω.

«Σύμφωνα με αντίστοιχα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), ο ρυθμός ανάπτυξης της Κύπρου για το 2ο τρίμηνο του 2024 είναι ο 2ος υψηλότερος ανάμεσα στα Κράτη Μέλη, μετά την Πολωνία, και πολύ υψηλότερος, σχεδόν κατά 3 π.μ., από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. που είναι στο 0.6% και 0.8% αντίστοιχα».

Καταλήγοντας, το Υπουργείο Οικονομικών τόνισε πως «τα στοιχεία τόσο για την Κύπρο, αλλά και συγκρινόμενα με αυτά της Ε.Ε., έρχονται να επιβεβαιώσουν την ανθεκτικότητα και ευελιξία της κυπριακής οικονομίας σε ένα αβέβαιο και με προκλήσεις εξωτερικό περιβάλλον. Η συνετή δημοσιονομική πολιτική και οικονομική διαχείριση από την Κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την υλοποίηση του του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ), έχουν συμβάλει στην ανθεκτικότητα αυτή ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις στο εξωτερικό περιβάλλον και τους εξωτερικούς κλυδωνισμούς».

Δειτε Επισης

Οι κενές θέσεις εργασίας σε κάθε κλάδο-Οι περισσότερες και οι λιγότερες
Ξεπέρασε τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας το ποσοστό υλοποίησης των αναπτυξιακών δαπανών
Σημαντικά μηνιαία κέρδη 6,24% στο ΧΑΚ
Στην τελική ευθεία οι προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις αξιωματούχων-Αγκάθι τα συνταγματικά κωλύματα
Αυξάνεται το ανώτατο όριο de minimis ενισχύσεων στη γεωργία λόγω πληθωρισμού
Από 15 Οκτωβρίου χωρίς βίζα στην Κίνα οι Κύπριοι-Για πόσες μέρες και για ποιους λόγους θα μπορούν να μένουν στην χώρα
Ζητούν εξισορρόπηση για την κατάργηση του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά είδη οι δανειολήπτες
Ετήσια μείωση στις τιμές παραγωγού στην βιομηχανία-Η εικόνα τον Αύγουστο και το οκτάμηνο
Καθησυχάζει το υπ. Οικονομικών για το 1,5%, επιφυλακτικοί οι βουλευτές, δεν ψηφίζει τις γενικές αυξήσεις στο δημόσιο ο ΔΗΣΥ
Υπουργείο Γεωργίας: Αιτήσεις μέχρι 29 Νοεμβρίου για επιδοτήσεις για «ευφυή έλεγχο» στις καλλιέργειες