Η αλματώδης αύξηση των τιμών βασικών καταναλωτικών την τελευταία τετραετία

Πέραν του 19% υπολογίζεται ότι αυξήθηκαν οι τιμές των τροφίμων στην κυπριακή αγορά από τον Μάιο του 2020 μέχρι τον Μάιο του 2024, με τις επιπτώσεις της πανδημίας, του μετέπειτα πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης να παραμένουν εμφανείς.

Βασικά είδη στο καλάθι αγορών είναι αισθητά ακριβότερα τέσσερα χρόνια μετά, ταλανίζοντας τους καταναλωτές, με τις αυξήσεις σε ορισμένες κατηγορίες να αγγίζουν ακόμα και το 100% και το κόστος των προϊόντων να έχει διπλασιαστεί.

Σύμφωνα με το food price monitoring tool της Eurostat, το οποίο συγκεντρώνει στοιχεία με βάση τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της Κύπρου, οι αυξήσεις στις τιμές σε μία τετραετία επηρεάζουν πέραν των 20 βασικών κατηγοριών καταναλωτικών προϊόντων.

Ελαιόλαδο από χρυσό

Τη μεγαλύτερη αύξηση ύψους 98%, έπειτα από τέσσερα χρόνια, κατέγραψε τον Μάιο του 2024 η τιμή του ελαιόλαδου.

Αυξήσεις 55,3% και 53,6% κατέγραψαν τον φετινό Μάιο σε σχέση με τον Μάιο του 2022 τα έλαια και τα λίπη, αλλά και τα άλλα βρώσιμα λάδια αντίστοιχα.

Με την τιμή του κρέατος να σημειώνει αύξηση 17,9%, ανοδικά κινήθηκαν και οι υπόλοιπες υποκατηγορίες, όπως αρνί και κατσίκι (51,4%), μοσχαρίσιο κρέας (33,9%) και χοιρινό (23,3%).

Τσιμπημένες οι τιμές ζάχαρης και καφέ

Το 43% άγγιξε η αύξηση στην τιμή της ζάχαρης μέσα σε μία τετραετία, την ώρα που η άνοδος στην τιμή καφέ, τσαγιού και κακάο έφτασε το 20,2%.

Στην κατηγορία του ψωμιού υπολογίζεται ότι το κόστος αυξήθηκε κατά 18,5%, ενώ αν συμπεριληφθούν και τα δημητριακά, τότε η αύξηση πλησιάζει το 20%.

Στην κατηγορία που αφορά γάλα, τυριά και αυγά, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 14,3%, στο φρέσκο πλήρες γάλα κατά 12,3%, στο γιαούρτι κατά 7,%, στο βούτυρο 12%, ενώ μόνο στην κατηγορία των αυγών η αύξηση ανήλθε στο 27,4%.

Στο 10% διαμορφώθηκε η αύξηση μέσα σε μία τετραετία στην κατηγορία των ψαριών και των θαλασσινών, ενώ πιο ήπια ήταν η άνοδος στις τιμές των κρασιών (6%) και της μπύρας (6%).


Διαφοροποίηση τιμών (Μάιος 2020-Μάιος 2024)

Ψωμί και δημητριακά: 19,8%

Ψωμί: 18,5%

Κρέας: 17,9%

Μοσχαρίσιο κρέας: 33,9%

Χοιρινό: 101,7% - 125: 23,3%

Αρνί και κατσίκι: 51,4%

Πουλερικά: 7,8%

Ψάρια και θαλασσινά: 10%

Γάλα, τυριά, αυγά: 14,3%

Φρέσκο πλήρες γάλα: 12,3%

Γιαούρτι: 7,5%

Τυρί και τυρόπηγμα: 17,1%

Αυγά: 99,4 - 126,8%: 27,4%

Έλαια και λίπη: 103,8% - 159,1%: 55,3%

Βούτυρο: 142,3% - 154,3%: 12%

Ελαιόλαδο: 105,8% - 203,8: 98%

Άλλα βρώσιμα λάδια: 92% -145,6%: 53,6%

Πηγή: Food price monitoring tool/Eurostat

Δειτε Επισης

Έτοιμες οι υπεραγορές για την εποχή του e-kalathi...Στην πορεία οι συζητήσεις για προσθήκες
Η συνταγή της Τρ. Κύπρου για διατήρηση υψηλής κερδοφορίας-Οι πέντε βασικές προτεραιότητες και οι επί μέρους στόχοι
Το δυναμικό τοπίο των επενδύσεων στον τομέα της φιλοξενίας και τι προσελκύει τους επενδύτες στην Κύπρο
Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των Leaders in Hospitality Awards
Μαρία Κουρούπη: H στρατηγική της Hermes Airports για ενίσχυση της αεροπορικής συνδεσιμότητας της Κύπρου
Μίλτος Μιχαηλάς: Ενισχύσαμε την κερδοφορία μας, κερδίσαμε σημαντικές μάχες στην αγορά-Η απαρχή ενός νέου κεφαλαίου για την Alpha Bank
Τα ΜΕΔ στις εταιρείες... Δυσκολεύονται να τα φέρουν βόλτα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις-Τα στοιχεία της ΚΤΚ
Φιλοξενία: Οι εξατομικευμένες εμπειρίες, η απλοποίηση διαδικασιών και το κλικ σε βιώσιμους προορισμούς
FT: Συζητήσεις για επένδυση της Tesla στην Nissan-Άλμα της μετοχής της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας κατά 12%
Ο κύκλος δέκα ετών που έκλεισε και η νέα στρατηγική του Υφυπουργείου Τουρισμού...Έμφαση στην ποιότητα παρά την ποσότητα