ΔΟΕ: Αναγκαία η γεφύρωσης χάσματος τεχνητής νοημοσύνης για ένα δίκαιο μέλλον

Τη σημασία της γεφύρωσης του χάσματος που δημιουργεί η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, για ένα δικαιότερο μέλλον για όλους, επισημαίνει σε έκθεσή της η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ), σε συνεργασία με το Γραφείο του απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την τεχνολογία. Στην έκθεση οι δύο οργανισμοί προειδοποιούν ότι χωρίς διεθνή δράση, η επανάσταση στην τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μεγαλώσει το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών κρατών.

Στην έκθεση, με τίτλο «Προσοχή στο χάσμα της τεχνητής νοημοσύνης: Διαμόρφωση μιας παγκόσμιας προοπτικής για το μέλλον της εργασίας» σημειώνεται ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη φέρνει επανάσταση στη βιομηχανία διεθνώς, προσφέροντας τεράστιες ευκαιρίες για καινοτομία και παραγωγικότητα. Ωστόσο, την ίδια ώρα, επιδεινώνει τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, εξαιτίας των άνισων ποσοστών επένδυσης, υιοθέτησης και χρήσης. Αυτό το αναδυόμενο "χάσμα τεχνητής νοημοσύνης" σημαίνει ότι τα πλούσια κράτη επωφελούνται δυσανάλογα από την πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ τα φτωχότερα κράτη και τα κράτη μεσαίου εισοδήματος, ειδικά στην Αφρική, μένουν πίσω.

Ο χώρος εργασίας είναι εκεί που η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε κέρδη στην παραγωγικότητα και να βελτιώσει τις εργασιακές συνθήκες. Ωστόσο, η άνιση πρόσβαση σε υποδομές, τεχνολογία, ποιοτική εκπαίδευση και επιμόρφωση μπορεί να οδηγήσει σε άνιση υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία, με τη σειρά της, βαθαίνει τις ανισότητες διεθνώς.

Τα πλούσια κράτη βρίσκονται σε καλύτερη θέση για να εκμεταλλευτούν τα οφέλη παραγωγικότητας που προκύπτουν από την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ οι αναπτυσσόμενες χώρες μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες, εξαιτίας της έλλειψης ψηφιακών υποδομών. Αυτή η ανισότητα θα μπορούσε να μετατρέψει μια προσωρινή διαφορά που προκαλείται από την τεχνητή νοημοσύνη σε μακροπρόθεσμο εμπόδιο για την οικονομική ευημερία.

Διεθνείς συνεργασίες και προληπτικές στρατηγικές για τη στήριξη των αναπτυσσόμενων κρατών, περιλαμβανομένης πρόσβασης σε ψηφιακές υποδομές, αναβάθμισης δεξιοτήτων και κοινωνικού διαλόγου, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να γεφυρωθεί το τεχνολογικό χάσμα, διασφαλίζοντας ότι η επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης δεν θα αφήσει πίσω σημαντικά τμήματα του παγκόσμιου πληθυσμού, αναφέρει η ΔΟΕ.

Ετησίως, πάνω από $300 δισ. ξοδεύονται διεθνώς σε τεχνολογία για την ενίσχυση της υπολογιστικής ικανότητας, αλλά αυτές οι επενδύσεις επικεντρώνονται κυρίως στα πλούσια κράτη, δημιουργώντας μια ανισότητα στην πρόσβαση σε υποδομές και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων που θέτει τις αναπτυσσόμενες χώρες και τις εγχώριες νεοφυείς επιχειρήσεις τους σε σοβαρό μειονέκτημα.

Επιπρόσθετα, χωρίς εθνικές τεχνολογικές βιομηχανίες, οι εργαζόμενοι στις αναπτυσσόμενες χώρες που έχουν τις δεξιότητες θα τις προσφέρουν σε τρίτες χώρες, προκαλώντας ένα εικονικό brain-drain.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στις αυτοματοποιητικές επιδράσεις της τεχνητής νοημοσύνης, ειδικά σε ρόλους γραφείου και εξωτερικής ανάθεσης επιχειρησιακών διαδικασιών, όπως τα τηλεφωνικά κέντρα, που επικρατούν στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι, ενώ η αυτοματοποίηση ενέχει τον κίνδυνο εκτόπισης θέσεων εργασίας, προσφέρει ταυτόχρονα δυνατότητες αύξησης των θέσεων εργασίας, βελτιώνοντας την ποιότητα και την παραγωγικότητα της εργασίας.

Η έκθεση προτείνει τρεις πυλώνες πολιτικής: την ενδυνάμωση της διεθνούς συνεργασίας, την οικοδόμηση των εθνικών δυνατοτήτων και την αντιμετώπιση της τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο της εργασίας. Αυτό περιλαμβάνει την ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών. Οι αναπτυσσόμενες χώρες χρειάζονται ισχυρές ψηφιακές υποδομές που να υποστηρίζουν την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό περιλαμβάνει πρόσβαση σε ηλεκτρισμό, ευρυζωνικότητα, και σύγχρονες τεχνολογίες επικοινωνιών.

Επιπλέον, προτείνεται η προώθηση της μεταφοράς τεχνολογίας. Τα πλούσια κράτη πρέπει να βοηθήσουν στη μεταφορά των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και της τεχνογνωσίας στα αναπτυσσόμενα κράτη, προωθώντας ένα συνεργατικό περιβάλλον για την τεχνολογική πρόοδο.

Ακόμα, η έκθεση προτείνει την οικοδόμηση δεξιοτήτων τεχνητής νοημοσύνης. Σημειώνει ότι η εκπαίδευση και η επιμόρφωση είναι κρίσιμες για να εξοπλιστεί το εργατικό δυναμικό με τις απαραίτητες δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό θα επιτρέψει στους εργαζόμενους να προσαρμοστούν και να επωφεληθούν από τις αλλαγές που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη.

Τέλος, ενθαρρύνεται ο κοινωνικός διάλογος, καθώς η αποτελεσματική ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στους χώρους εργασίας απαιτεί τον κοινωνικό διάλογο για να διασφαλίσει ότι οι τεχνολογικές πρόοδοι σέβονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και βελτιώνουν την ποιότητα της εργασίας.

Η έκθεση καλεί τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τους ηγέτες του κλάδου και τους διεθνείς οργανισμούς να συνεργαστούν για τη διαμόρφωση ενός δίκαιου και χωρίς αποκλεισμούς μέλλοντος με γνώμονα την τεχνητή νοημοσύνη.

Δειτε Επισης

Φεύγει από τη Superhome Center η CTC-Πουλά σε ξένο αγοραστή το 51% που κατέχει η Ermes
Premium Access Cyprus και Thanos Hospitality Services ενώνουν δυνάμεις για μια επένδυση πέραν των 100 εκατ.
Καθολική αποτίμηση του τουρισμού με πρόσημο κάτι περισσότερο από θετικό-Οι προοπτικές και οι προκλήσεις
Πώς προχωρά και πότε ολοκληρώνεται ο αυτοκινητόδρομος Αστρομερίτη-Ευρύχου... Εύσημα Βαφεάδη στους εργολάβους(pics)
Where to Invest Forum 2024: Ο οδηγός για έξυπνες επενδυτικές επιλογές (video)
Μια στις τρεις μεγάλες επιχειρήσεις χρησιμοποίησε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης το 2024-Έρευνα Στατιστικής
Η πρώτη διοργάνωση των CBN Young Dragon Awards-Όσα δήλωσαν οι βραβευθέντες (video)
Λήξη συναγερμού στην ξενοδοχειακή βιομηχανία-Πέρασε και από ΠΑΣΥΞΕ η πρόταση Παναγιώτου για την συλλογική σύμβαση
Ξένιος Κονομής: Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ηγέτες και ο δρόμος προς τη βιώσιμη ανάπτυξη (video)
Σκυρόδεμα: Πιάνουν δουλειά στις εταιρείες που θα υπογράψουν την σύμβαση, απεργία σε αυτές που δεν αποδεχθούν