ΔΟΕ: Αναγκαία η γεφύρωσης χάσματος τεχνητής νοημοσύνης για ένα δίκαιο μέλλον

Τη σημασία της γεφύρωσης του χάσματος που δημιουργεί η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, για ένα δικαιότερο μέλλον για όλους, επισημαίνει σε έκθεσή της η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ), σε συνεργασία με το Γραφείο του απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την τεχνολογία. Στην έκθεση οι δύο οργανισμοί προειδοποιούν ότι χωρίς διεθνή δράση, η επανάσταση στην τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μεγαλώσει το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών κρατών.

Στην έκθεση, με τίτλο «Προσοχή στο χάσμα της τεχνητής νοημοσύνης: Διαμόρφωση μιας παγκόσμιας προοπτικής για το μέλλον της εργασίας» σημειώνεται ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη φέρνει επανάσταση στη βιομηχανία διεθνώς, προσφέροντας τεράστιες ευκαιρίες για καινοτομία και παραγωγικότητα. Ωστόσο, την ίδια ώρα, επιδεινώνει τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, εξαιτίας των άνισων ποσοστών επένδυσης, υιοθέτησης και χρήσης. Αυτό το αναδυόμενο "χάσμα τεχνητής νοημοσύνης" σημαίνει ότι τα πλούσια κράτη επωφελούνται δυσανάλογα από την πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ τα φτωχότερα κράτη και τα κράτη μεσαίου εισοδήματος, ειδικά στην Αφρική, μένουν πίσω.

Ο χώρος εργασίας είναι εκεί που η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε κέρδη στην παραγωγικότητα και να βελτιώσει τις εργασιακές συνθήκες. Ωστόσο, η άνιση πρόσβαση σε υποδομές, τεχνολογία, ποιοτική εκπαίδευση και επιμόρφωση μπορεί να οδηγήσει σε άνιση υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία, με τη σειρά της, βαθαίνει τις ανισότητες διεθνώς.

Τα πλούσια κράτη βρίσκονται σε καλύτερη θέση για να εκμεταλλευτούν τα οφέλη παραγωγικότητας που προκύπτουν από την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ οι αναπτυσσόμενες χώρες μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες, εξαιτίας της έλλειψης ψηφιακών υποδομών. Αυτή η ανισότητα θα μπορούσε να μετατρέψει μια προσωρινή διαφορά που προκαλείται από την τεχνητή νοημοσύνη σε μακροπρόθεσμο εμπόδιο για την οικονομική ευημερία.

Διεθνείς συνεργασίες και προληπτικές στρατηγικές για τη στήριξη των αναπτυσσόμενων κρατών, περιλαμβανομένης πρόσβασης σε ψηφιακές υποδομές, αναβάθμισης δεξιοτήτων και κοινωνικού διαλόγου, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να γεφυρωθεί το τεχνολογικό χάσμα, διασφαλίζοντας ότι η επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης δεν θα αφήσει πίσω σημαντικά τμήματα του παγκόσμιου πληθυσμού, αναφέρει η ΔΟΕ.

Ετησίως, πάνω από $300 δισ. ξοδεύονται διεθνώς σε τεχνολογία για την ενίσχυση της υπολογιστικής ικανότητας, αλλά αυτές οι επενδύσεις επικεντρώνονται κυρίως στα πλούσια κράτη, δημιουργώντας μια ανισότητα στην πρόσβαση σε υποδομές και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων που θέτει τις αναπτυσσόμενες χώρες και τις εγχώριες νεοφυείς επιχειρήσεις τους σε σοβαρό μειονέκτημα.

Επιπρόσθετα, χωρίς εθνικές τεχνολογικές βιομηχανίες, οι εργαζόμενοι στις αναπτυσσόμενες χώρες που έχουν τις δεξιότητες θα τις προσφέρουν σε τρίτες χώρες, προκαλώντας ένα εικονικό brain-drain.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στις αυτοματοποιητικές επιδράσεις της τεχνητής νοημοσύνης, ειδικά σε ρόλους γραφείου και εξωτερικής ανάθεσης επιχειρησιακών διαδικασιών, όπως τα τηλεφωνικά κέντρα, που επικρατούν στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι, ενώ η αυτοματοποίηση ενέχει τον κίνδυνο εκτόπισης θέσεων εργασίας, προσφέρει ταυτόχρονα δυνατότητες αύξησης των θέσεων εργασίας, βελτιώνοντας την ποιότητα και την παραγωγικότητα της εργασίας.

Η έκθεση προτείνει τρεις πυλώνες πολιτικής: την ενδυνάμωση της διεθνούς συνεργασίας, την οικοδόμηση των εθνικών δυνατοτήτων και την αντιμετώπιση της τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο της εργασίας. Αυτό περιλαμβάνει την ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών. Οι αναπτυσσόμενες χώρες χρειάζονται ισχυρές ψηφιακές υποδομές που να υποστηρίζουν την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό περιλαμβάνει πρόσβαση σε ηλεκτρισμό, ευρυζωνικότητα, και σύγχρονες τεχνολογίες επικοινωνιών.

Επιπλέον, προτείνεται η προώθηση της μεταφοράς τεχνολογίας. Τα πλούσια κράτη πρέπει να βοηθήσουν στη μεταφορά των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και της τεχνογνωσίας στα αναπτυσσόμενα κράτη, προωθώντας ένα συνεργατικό περιβάλλον για την τεχνολογική πρόοδο.

Ακόμα, η έκθεση προτείνει την οικοδόμηση δεξιοτήτων τεχνητής νοημοσύνης. Σημειώνει ότι η εκπαίδευση και η επιμόρφωση είναι κρίσιμες για να εξοπλιστεί το εργατικό δυναμικό με τις απαραίτητες δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό θα επιτρέψει στους εργαζόμενους να προσαρμοστούν και να επωφεληθούν από τις αλλαγές που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη.

Τέλος, ενθαρρύνεται ο κοινωνικός διάλογος, καθώς η αποτελεσματική ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στους χώρους εργασίας απαιτεί τον κοινωνικό διάλογο για να διασφαλίσει ότι οι τεχνολογικές πρόοδοι σέβονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και βελτιώνουν την ποιότητα της εργασίας.

Η έκθεση καλεί τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τους ηγέτες του κλάδου και τους διεθνείς οργανισμούς να συνεργαστούν για τη διαμόρφωση ενός δίκαιου και χωρίς αποκλεισμούς μέλλοντος με γνώμονα την τεχνητή νοημοσύνη.

Δειτε Επισης

Βασικοί παράγοντες που οδηγούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό
Η εμπειρία στο 4th Summer School For Female Leadership In The Digital Age-Ένα πρόγραμμα της Huawei (pics)
Το European Researchers’ Night επιστρέφει στην Κρατική Έκθεση στις 27 Σεπτεμβρίου
Cablenet: Φέρνει το γαλλικό πρωτάθλημα Ligue 1 ξανά στην οθόνη σας με νέα πενταετή συμφωνία
Google: Πώς γεννήθηκε η μηχανή αναζήτησης που άλλαξε τον κόσμο
Η κυπριακή startup τεχνητής νοημοσύνης Placy συγκεντρώνει €1 εκατ. στον pre-seed γύρο χρηματοδότησης
Πώς να εξασφαλίσετε απρόσκοπτη ενσωμάτωση του ERP και η σημασία του συστήματος
Τεχνητή Νοημοσύνη: Το 92% των θέσεων εργασίας στον τομέα της πληροφορικής θα αλλάξει λόγω AI
Microsoft: Έρχονται αλλαγές μετά το παγκόσμιο IT μπλακ άουτ
Ο ΑΔΜΗΕ επενδύει στην Κύπρο μέσω θυγατρικής του στις τηλεπικοινωνίες