Πέταξαν τα μετρητά οι Κύπριοι-Ολοένα και περισσότεροι χρησιμοποιούν τις πιστωτικές κάρτες

Στροφή προς το πλαστικό χρήμα κάνουν ολοένα και περισσότεροι Κύπριοι, με αποτέλεσμα ο όγκος συναλλαγών εκτός μετρητών να καταγράφει συνεχώς ανοδική πορεία και με ρυθμό αρκετά ταχύτερο σε σχέση με την ευρωζώνη.

Αυτό το συμπέρασμα συνάγεται από τα στοιχεία που επεξεργάστηκε και δημοσιοποίησε σε σχετική έκθεσή της η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Σύμφωνα με την έκθεση, στην Κύπρο ο συνολικός όγκος των συναλλαγών (εκτός μετρητών) αυξήθηκε κατά 15% σε 152 εκατομμύρια συναλλαγές το δεύτερο εξάμηνο του 2023, σε σύγκριση με το δεύτερο εξάμηνο του 2022, ενώ η συνολική αξία αυξήθηκε κατά 12% σε €129 δισεκατομμύρια για την ίδια περίοδο.

Μάλιστα, με βάση την έκθεση, τόσο ο συνολικός όγκος και η αξία των συναλλαγών αυξήθηκε με ταχύτερο ρυθμό στην Κύπρο παρά στη ζώνη του ευρώ.

Ενδεικτικά, αναφέρεται πως στη ζώνη του ευρώ ο συνολικός όγκος το δεύτερο εξάμηνο του 2023 αυξήθηκε κατά 7% σε 71 δισεκατομμύρια σε σύγκριση με το δεύτερο εξάμηνο του 2022, ενώ η συνολική αξία μειώθηκε κατά 7% σε €111 τρισεκατομμύρια για την ίδια περίοδο.

Όγκος συναλλαγών ανά μέσο πληρωμής

Από περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων, επίσης, προκύπτει ότι οι κάρτες πληρωμών χρησιμοποιήθηκαν σχεδόν πέντε φορές συχνότερα από ό,τι οι μεταφορές πιστώσεων, οι οποίες κατατάγηκαν δεύτερες σε όγκο συναλλαγών.

Ειδικότερα, για το δεύτερο εξάμηνο του 2023, τα σχετικά μερίδια ανήλθαν σε 73% για τις κάρτες πληρωμών και 15% για τις μεταφορές πιστώσεων.

Αντίστοιχα, στη ζώνη του ευρώ, οι πληρωμές με κάρτες αντιπροσώπευσαν το 56% του συνολικού όγκου των συναλλαγών και οι μεταφορές πιστώσεων το 21% για το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Επιπρόσθετα και όπως φαίνεται και στο διάγραμμα, οι μεταφορές πιστώσεων, οι πληρωμές με κάρτα και οι πληρωμές με ηλεκτρονικό χρήμα αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό στην Κύπρο από τις αντίστοιχες αυξήσεις της ζώνης του ευρώ σε όγκο συναλλαγών.

Αναλυτικότερα, στην Κύπρο, ο όγκος των μεταφορών πιστώσεων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023, αυξήθηκε κατά 13% σε €23 εκ., ενώ ο όγκος των άμεσων χρεώσεων μειώθηκε κατά 4% στα €8 εκ. σε σύγκριση με το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Επίσης, ο όγκος των πληρωμών με κάρτα και των πληρωμών με ηλεκτρονικό χρήμα σημείωσαν αύξηση 18% και ανήλθαν σε €111 εκ. και €5 εκ., αντίστοιχα, σε σύγκριση με το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Την ίδια ώρα, ο όγκος των επιταγών μειώθηκε κατά 12% σε €3 εκ., ενώ τα εμβάσματα εμφάνισαν ανοδική τάση ύψους 19% φτάνοντας στα €2 εκ. για την αντίστοιχη περίοδο.

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΚΑΡΤΕΣ1

Αξία συναλλαγών ανά μέσο πληρωμής

Σύμφωνα, ακόμη, με την έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας, στην Κύπρο οι πληρωμές μεγαλύτερης αξίας πραγματοποιούνται κυρίως μέσω των μεταφορών πιστώσεων, αντιπροσωπεύοντας το 83% των συνολικών συναλλαγών για το δεύτερο εξάμηνο του 2023, ενώ οι επιταγές κατέλαβαν τη δεύτερη θέση με μερίδιο 8%, επιβεβαιώνοντας έτσι τη σημαντική τους παρουσία στην εγχώρια αγορά για την ίδια περίοδο.

Στη ζώνη του ευρώ, πάντως, οι μεταφορές πιστώσεων συγκρότησαν το 93% της συνολικής αξίας των συναλλαγών για το δεύτερο εξάμηνο του 2023, ενώ το δεύτερο πιο δημοφιλές μέσο πληρωμής ήταν οι άμεσες χρεώσεις με μερίδιο 5%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το μερίδιο των επιταγών στη ζώνη του ευρώ ήταν αμελητέο (λιγότερο από 1%) για την ίδια περίοδο.

Βάσει των ίδιων στοιχείων, επίσης, η αξία συναλλαγών, οι μεταφορές πιστώσεων και οι πληρωμές με κάρτα αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό στην Κύπρο σε σχέση με τη ζώνη του ευρώ, ενώ οι άμεσες χρεώσεις και οι πληρωμές με ηλεκτρονικό χρήμα αυξήθηκαν με πιο χαμηλό ρυθμό στην Κύπρο παρά στη ζώνη του ευρώ.

Ακόμη, η αξία των επιταγών μειώθηκε με ταχύτερους ρυθμούς στη ζώνη του ευρώ σε σχέση με την Κύπρο, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η μέση αξία των πληρωμών με επιταγές στην Κύπρο (€3,351) ήταν 3 φορές μεγαλύτερη από αυτή της ζώνης του ευρώ (€1,112).

Επιπλέον, στην Κύπρο η αξία των μεταφορών πιστώσεων αυξήθηκε κατά 13% σε €106 δδις, ενώ η αξία των άμεσων χρεώσεων σημείωσε οριακή αύξηση 4% φτάνοντας στα €2 δις το δεύτερο εξάμηνο του 2023 σε σύγκριση με το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Η αξία των πληρωμών με κάρτα κατέγραψε, επίσης, αύξηση κατά περίπου 14% φτάνοντας στα €7 δις, ενώ η αξία των πληρωμών με ηλεκτρονικό χρήμα παρέμεινε σχετικά σταθερή στα €3 δις για την ίδια περίοδο και η αξία των επιταγών παρέμεινε σταθερή στα €11 δις.

Τα δημοφιλέστερα αγαθά και υπηρεσίες

Σε ό,τι αφορά τα δημοφιλέστερα αγαθά και υπηρεσίες που αποκτήθηκαν με πληρωμές μέσω κάρτας, σύμφωνα με την έκθεση, το μεγαλύτερο ποσό που δαπανείται αφορά πληρωμές που λαμβάνονται για ιδρύματα πληρωμών, το οποίο αντιστοιχεί σε 10% (€704 εκ.) της συνολικής αξίας των πληρωμών με κάρτα.

Ακολουθούν οι πληρωμές σε παντοπωλεία και υπεραγορές με μερίδιο 9% (€665 εκ.) της συνολικής αξίας των πληρωμών με κάρτα, οι κυβερνητικές υπηρεσίες (€642 εκ.), οι μετοχικοί κύκλοι (€551 εκ.) και οι χώροι φαγητού και εστιατόρια (€376 εκ.).

Επίσης, πληρωμές €320 εκ. αφορούσαν λογαριασμούς κοινής ωφελείας (ρεύμα, νερό, κ.ο.κ.), €316 εκ. τραπεζικά εμβάσματα και εντολές χρημάτων, €192 εκ. στοίχημα, €172 εκ. συναλλαγές σε πρατήρια καυσίμων και €125 εκ. συναλλαγές σε καταστήματα σε οικογενειακά καταστήματα.

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΚΑΡΤΕΣ2

Αυξάνονται κάρτες, σταθερά τα ATMs

Βάσει της έκθεσης της Κεντρικής Τράπεζας, το δεύτερο εξάμηνο του 2023, ο συνολικός αριθμός των καρτών πληρωμών αυξήθηκε κατά 8% φτάνοντας στα 1.9 εκατομμύρια σε σύγκριση με το δεύτερο εξάμηνο του 2022, με μέσο όρο 2 κάρτες πληρωμών να αντιστοιχούν σε κάθε Κύπριο πολίτη.

Στη ζώνη του ευρώ, ο συνολικός αριθμός των καρτών πληρωμών αυξήθηκε κατά 7% φτάνοντας στα 703.1 εκ. σε σύγκριση με το δεύτερο εξάμηνο του 2022, με μέσο όρο 2 κάρτες πληρωμών για κάθε πολίτη της ζώνης του ευρώ.

Την ίδια ώρα, οι χρεωστικές κάρτες αποτελούν τις πλέον δημοφιλείς κάρτες πληρωμών στην Κύπρο, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι το κοινό είναι 84% πιο πιθανόν να διαθέτει χρεωστική κάρτα παρά πιστωτική κάρτα ή κάρτα μεταγενέστερης χρέωσης.

Αναφορικά τον αριθμό των ATMs, αυτός παρέμεινε σχετικά σταθερός από το τέλος του δεύτερου εξαμήνου του 2022 (ATMs: 392) στο τέλος του δεύτερου εξαμήνου του 2023 (ATMs:398).

Είναι αξιοσημείωτο, όμως, ότι, πέραν του 74% των ATMs αποδέχονται κάρτες με λειτουργία ανέπαφης πληρωμής.

Ομοίως, ο συνολικός αριθμός των ATMs στη ζώνη του ευρώ παρέμεινε σχετικά σταθερός από το τέλος του δεύτερου εξαμήνου του 2022 (ATMs: 266,817) στο τέλος του δεύτερου εξαμήνου του 2023 (ATMs: 265,624).

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι ATMs εξακολουθούν να παραμένουν ένα πολύτιμο εργαλείο αυτό-εξυπηρέτησης του κοινού στην Κύπρο καταγράφοντας αναλήψεις ύψους €2.4 δις κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023, σημειώνοντας μια περιορισμένη αύξηση της τάξης του 3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Δειτε Επισης

Αναβάθμισε την Ελληνική ο Moody’s-Θετικές προοπτικές και οφέλη από την εξαγορά από Eurobank
Η σύνθεση των Επιτροπών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Τράπεζας
Σχεδόν βέβαιο ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια
Συνεχίζει στην προεδρία του Δ.Σ. της Ελληνικής ο Πέτρος Χριστοδούλου-Ποιος εξελέγη αντιπρόεδρος
Ο Μιχάλης Λούης CEO της Ελληνικής Τράπεζας-Διορισμός με άμεση ισχύ από το Διοικητικό Συμβούλιο
Το νέο Δ.Σ. της Ελληνικής Τράπεζας-Οι εκλεγέντες, οι ψήφοι που έλαβαν και ποιος έμεινε εκτός
Σε αναζήτηση συναινετικής διευθέτησης για το «Αφροδίτη» Κ.Δ. και Chevron-Χρονοδιάγραμμα τεσσάρων μηνών
Η Ελληνική Τράπεζα σε νέα εποχή...«Γυρίζουμε σελίδα ως μέλος ενός χρηματοπιστωτικού κολοσσού»
Πέτρος Χριστοδούλου: Πολλαπλά οφέλη για την Ελληνική από την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου από Eurobank
Eurobank: Επιτυχής τιμολόγηση πράσινου ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας ύψους 850 εκατ. ευρώ