Ιδιαίτερη έμφαση στα παραδοσιακά προϊόντα, θεσπίζεται σήμα απονομής κυπριακού σήματος

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα παραδοσιακά μας προϊόντα ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Ανδρέας Α. Γρηγορίου μιλώντας την Παρασκευή το βράδυ κατά την έναρξη του Παραδοσιακού Φεστιβάλ Γεύσεων Αγίας Νάπας.

Είπε ακόμη πως στο πλαίσιο της φιλοαγροτικής πολιτικής της Κυβέρνησης, το Υπουργείο βρίσκεται στη διαδικασία για τη θέσπιση συστήματος απονομής κυπριακού σήματος, το οποίο θα δώσει μίαν επιπλέον ώθηση στην κυπριακή ύπαιθρο. 

Επεσήμανε εξάλλου πως δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι έχουν ήδη καταχωρισθεί στα μητρώα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις δέκα προϊόντα της Κύπρου, ενώ ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, δύο. 

Ο κ. Γρηγορίου τέλεσε τα εγκαίνια του Φεστιβάλ μαζί με τον Δήμαρχο Αγίας Νάπας Χρίστο Ζαννέττου.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Γρηγορίου επεσήμανε ότι «τέτοιου είδους εκδηλώσεις τιμούν και προβάλλουν την κυπριακή ύπαιθρο και τον κυπριακό πολιτισμό και παράλληλα συνεισφέρουν σημαντικά στην αγροτική οικονομία, συμβάλλουν στην προβολή και προώθηση της τοπικής μας παραγωγής και συντείνουν στην ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας».

Ανέφερε επίσης, ότι το Φεσττιβάλ είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον τόπο μας γιατί φέρνει σε επαφή το καταναλωτικό κοινό, ντόπιους και τουρίστες, με τα αγροτικά μας προϊόντα και τον τόπο παραγωγής τους, με τα νόστιμα τοπικά εδέσματα, όπως επίσης και με την παραδοσιακή κυπριακή χειροτεχνία. 

Σημείωσε πως το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα παραδοσιακά μας προϊόντα και δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι έχουν ήδη καταχωρισθεί στα μητρώα της ΕΕ ως Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις δέκα προϊόντα, ενώ ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, δύο». 

«Η προστασία ονομασιών των αγροτικών μας προϊόντων μέσω του συστήματος γεωγραφικών ενδείξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σημείωσε ο κ. Γρηγορίου «αποτελεί σταθερή επιδίωξη του Υπουργείου".

Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Χρίστος Ζαννέττου στο δικό του χαιρετισμό είπε ότι «το 6ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Γεύσεων αποτελεί την απαρχή των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δημοτικού Διαμερίσματος Αγίας Νάπας στον νεοσύστατο Δήμο Αγίας Νάπας και βρίσκει την Αγία Νάπα συνενωμένη με άλλα τέσσερα δημοτικά διαμερίσματα και ολόκληρο τον Δήμο σε μία νέα δυναμική τροχιά, σε μια νέα εποχή». 

Ο νέος Δήμος Αγίας Νάπας, πρόσθεσε «είναι ο μόνος Δήμος παγκύπρια που πραγματοποιεί τα περισσότερα φεστιβάλ προώθησης των κυπριακών προϊόντων και ταυτόχρονα ο μόνος που προωθεί τις περισσότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις που είναι αφιερωμένες στην κουλτούρα, τα ήθη, έθιμα και τις παραδόσεις μας, όπως είναι το «Φεστιβάλ Καρότου» στο Δημοτικό Διαμέρισμα Λιοπετρίου, το «Φεστιβάλ Πατάτας» στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αυγόρου το «Φεστιβάλ Κολοκασιού» στις 06 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Διαμέρισμα Σωτήρας». 

Σε χαιρετισμό του ο Αντιδήμαρχος του Δημοτικού Διαμερίσματος Αγίας Νάπας Αντώνης Χρίστου ανέφερε ότι «το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Γεύσεων έχει πλέον καθιερωθεί  ως θεσμός αφού κατάφερε σε διάστημα μόλις έξι χρόνων να αναδείξει το Δημοτικό μας Διαμέρισμα  και γενικά τον Δήμο μας σε σημείο αναφοράς για τις παραδόσεις του τόπου μας, αποτελώντας πόλο έλξης για ντόπιους και ξένους επισκέπτες, προσφέροντας σε όλους μια μοναδική εμπειρία».

Με απώτερο στόχο, πρόσθεσε, «την προβολή των παραδοσιακών κυπριακών προϊόντων, της παραδοσιακής καλλιτεχνικής δημιουργίας, των τοπικών εδεσμάτων και της κυπριακής χειροτεχνίας, το Φεστιβάλ μας έχει καταστεί πλέον σημαντικός πυλώνας για την προστασία, τη διατήρηση και τη διάδοση της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας». 

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αποτελεί χρέος μας να συνεχίσουμε να συμβάλλουμε στην διατήρηση  της πολιτιστικής μας κληρονομιάς γι’ αυτό διαβεβαιώνουμε ότι με κάθε ευκαιρία θα τη μεταδίδουμε και θα  την αξιοποιούμε δημιουργικά με κάθε τρόπο προς όφελος των νέων μας και των κατοπινών γενεών», είπε, καταλήγοντας ο κ. Χρίστου.

Οι επίσημοι περιηγήθηκαν στο χώρο του Φεστιβάλ, όπου είχαν την ευκαιρία να δουν τις διάφορες χειροτεχνίες και κατασκευές και  να απολαύσουν τα διάφορα κυπριακά προϊόντα και εδέσματα.

Δειτε Επισης

Αυξήθηκε το στεγαστικό επιτόκιο, μειώθηκε το επιτόκιο καταθέσεων νοικοκυριών
Μάκης Κεραυνός: Δεν μπορεί να υπολογιστεί το κόστος ενδεχόμενης επέκτασης του πολέμου στη Μ. Ανατολή
Γ. Παπαναστασίου: Αυτή τη βδομάδα οι οδηγίες ΑΔΜΗΕ για να προχωρήσουν οι έρευνες βυθού για GSI
Σημαντική ετήσια αύξηση στην αξία και τον όγκο εργασιών στο λιανικό εμπόριο τον Αύγουστο
ΚΤΚ: Δεν επηρεάζουν τις επενδύσεις οι συγκρούσεις στη Μ. Ανατολή-Οι αναθεωρημένες προβλέψεις για οικονομία
Agrocyprus.cy: Σε λειτουργία η πλατφόρμα που μειώνει την ψαλίδα τιμών μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή
Οι κραδασμοί του πολέμου στην Μέση Ανατολή-Πιθανή αύξηση τιμών ρεύματος, κίνδυνος ματαίωσης επενδύσεων
Μετά την επιτυχή εισαγωγή στο ΧΑ, ακόμη ένα μεγάλο επίτευγμα για την Τράπεζα Κύπρου στην Ελλάδα
Οι πέντε νέες αφίξεις στο Kings Avenue Mall-All and More
Αναπροσάρμοσε το business plan της η ΚΕΔΙΠΕΣ-Στόχος η πλήρης αποπληρωμή της κρατικής χορηγίας