powered by cbn INB-DIGITAL-EDITIONS LOGO-PNG-108
Powered byEurobank - Οικονομία | Κύπρος

Ευρωβαρόμετρο: Σχεδόν οι μισοί Κύπριοι θεωρούν υπερβολικά μικρή τη στήριξη της ΕΕ στους αγρότες

Η γεωργία παραμένει θέμα-κλειδί για το μέλλον της Ευρώπης στα μάτια των Κυπρίων, αλλά η Κύπρος ξεχωρίζει σε σχέση με την ευρωπαϊκή εικόνα σε δύο σημεία, καθώς ζητά περισσότερη χρηματοδότηση για τους αγρότες, αλλά και δείχνει σαφώς μικρότερη προθυμία να πληρώνει περισσότερα για «πράσινα» προϊόντα.

Σύμφωνα με το Ειδικό Ευρωβαρόμετρο 577 - οι Ευρωπαίοι, η γεωργία και η ΚΑΠ - της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του οποίου η δημοσκόπηση στην Κύπρο διενεργήθηκε από τις 26 Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου 2026 σε δείγμα 502 ανθρώπων (26.456 συνολικά στην ΕΕ των 27), η συντριπτική πλειοψηφία, το 86% των Κυπρίων θεωρεί ότι η γεωργία και οι αγροτικές περιοχές είναι σημαντικό θέμα για το μέλλον μας το 64% πολύ σημαντικό και ακόμη 22% αρκετά σημαντικό. Στην ΕΕ των 27, το 74% απαντά πολύ σημαντικό.

Ως δύο κύριες ευθύνες των αγροτών στην κοινωνία, οι Κύπριοι θέτουν πρώτα την παροχή ασφαλών, υγιεινών και ποιοτικών τροφίμων (52%, έναντι 56% στην ΕΕ) και, στη συνέχεια, την εξασφάλιση σταθερού εισοδήματος για τους αγρότες (30%, έναντι 21% στην ΕΕ), σχεδόν 10 μονάδες πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ακολουθούν η καλή μεταχείριση των ζώων (27% έναντι 29% ΕΕ), η προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων (24% έναντι 20% ΕΕ), η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή (22% έναντι 16% ΕΕ), η δημιουργία θέσεων εργασίας στις αγροτικές περιοχές (18% έναντι 23% ΕΕ) και η ενίσχυση της ζωής στην ύπαιθρο (16% έναντι 21% ΕΕ).

Στην αξιολόγηση της κατάστασης στις αγροτικές περιοχές της Κύπρου περιβάλλον και τοπίο, πρόσβαση σε υπηρεσίες, εκπαιδευτικές υποδομές, οι Κύπριοι τις αξιολογούν ως «αρκετά καλές».

Το 73% των Κυπρίων συμφωνεί ότι οι αγρότες της ΕΕ χρειάζεται να αλλάξουν τον τρόπο παραγωγής τους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ακόμα κι αν αυτό μειώσει την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής γεωργίας (70% στην ΕΕ). Πλειοψηφικές είναι και οι απαντήσεις ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα μπορεί να επηρεάσουν τον εφοδιασμό και την ασφάλεια των τροφίμων στην ΕΕ, καθώς και ότι η γεωργία έχει ήδη συνεισφέρει σημαντικά στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η μεγαλύτερη απόκλιση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο καταγράφεται στην προθυμία πληρωμής για «πράσινα» προϊόντα, με μόλις το 39% των Κυπρίων να δηλώνει διατεθειμένο να πληρώσει 10% περισσότερο για γεωργικά προϊόντα με μειωμένο αποτύπωμα άνθρακα, όταν στην ΕΕ το ποσοστό αγγίζει το 80%. Σχεδόν οι μισοί Κύπριοι (44%) απαντούν αρνητικά, έναντι 18% στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σε σύγκριση με πριν από δέκα χρόνια, το 48% των Κυπρίων πιστεύει ότι το επίπεδο της επισιτιστικής ασφάλειας στην Κύπρο έχει αυξηθεί, το 30% ότι έχει παραμείνει το ίδιο και το 17% ότι έχει μειωθεί.

Ως σημαντικότερους κινδύνους για την ασφάλεια τροφίμων στην ΕΕ οι Κύπριοι αναφέρουν την έλλειψη νερού και την ξηρασία (57%, έναντι 37% στην ΕΕ, τη  μεγαλύτερη απόκλιση από πλευράς της Κύπρου σε όλο το ερωτηματολόγιο, και τα ακραία καιρικά φαινόμενα (46%, έναντι 51% στην ΕΕ). Ακολουθούν τα γεωπολιτικά γεγονότα, όπως πόλεμοι και συγκρούσεις (32%, σχεδόν ίσα με το 33% της ΕΕ).

Το 71% των Κυπρίων έχουν ακούσει για τη στήριξη που παρέχει η ΕΕ στους αγρότες μέσω της ΚΑΠ, το 10% δηλώνει ότι γνωρίζει και τις λεπτομέρειες και το 61% ότι έχει ακούσει αλλά δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες, ενώ το 29% δεν έχει ακούσει ποτέ (71% και στην ΕE των 27). Σχεδόν επτά στους δέκα Κυπρίους (68%) συμφωνούν ότι η ΚΑΠ ωφελεί όλους τους Ευρωπαίους πολίτες και όχι μόνο τους αγρότες (55% στην ΕΕ).

Ως προς τον ρόλο που εκπληρώνει η ΕΕ μέσω της ΚΑΠ, το 78% των Κυπρίων αναγνωρίζει θετικά την παροχή ασφαλών, υγιεινών και ποιοτικών τροφίμων (73% στην ΕΕ), με θετικές αξιολογήσεις και για τη βιώσιμη παραγωγή, την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς και την εξασφάλιση αποδεκτού βιοτικού επιπέδου για τους αγρότες.

Επιπλέον, το 47% των Κυπρίων θεωρεί υπερβολικά μικρή τη χρηματοοικονομική στήριξη της ΕΕ στους αγρότες, η οποία αντιστοιχεί σε περίπου 30% του συνολικού προϋπολογισμού της Ένωσης — όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 29%. Μόνο το 41% τη θεωρεί περίπου σωστή (55% στην ΕΕ) και το 5% υπερβολικά μεγάλη (8% στην ΕΕ).

Ως καταναλωτές τροφίμων, το 70% των Κυπρίων θεωρούν θετικές τις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες (16% «πολύ θετικές», 54% «αρκετά θετικές»), με μόνο το 21% να τις αξιολογεί αρνητικά.

Στις αγοραστικές τους αποφάσεις, οι Κύπριοι βάζουν πρώτα την ασφάλεια των τροφίμων (70% «πολύ σημαντικός» παράγοντας), ενώ το 62% θεωρεί πολύ σημαντική την τιμή και άλλο 62% τη γεύση. Υψηλή βαρύτητα έχει και η προέλευση των προϊόντων.

Σχεδόν έξι στους δέκα Κυπρίους (58%) αναγνωρίζουν το λογότυπο της ΕΕ για τη βιολογική γεωργία, διπλάσια σχεδόν ποσοστά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 28%. Ακολουθούν το λογότυπο Fair Trade (47% έναντι 14% ΕΕ) και της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (25% έναντι 12% ΕΕ). Ωστόσο, το 37% δεν αναγνωρίζει κανένα από τα λογότυπα (19% στην ΕΕ).

Ροή Ειδήσεων

Hellenic Bank Χορηγός Ροής INB
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ