Powered by

Λ. Φουρλάς: Η ενεργειακή αυτονομία της Ε.Ε. και γιατί πρέπει να καταστεί ασφαλές ενεργειακό κέντρο η Κύπρος

Ως μια σημαντική πρόκληση στην οποία ως κράτος οφείλουμε να ανταποκρινόμαστε ταχύτατα και με επάρκεια, χαρακτηρίζει ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος(ΕΛΚ) Λουκάς Φουρλάς, την συμβολή της Κύπρου στη νέα Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Στρατηγική.

Τονίζοντας πως οι ποσότητες υδρογονανθράκων της Κύπρου είναι εξαιρετικής σημασίας για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ε.Ε.. ο κ. Φουρλάς-σε συνέντευξή του στο InBusinessNews-, διαμηνύει πως αυτό που απαιτείται, είναι ένα ρεαλιστικό και σωστά σχεδιασμένο πλάνο, ώστε να καταστεί η Κύπρος ένα ασφαλές ενεργειακό κέντρο, το οποίο θα έχει κεντρικό ρόλο στην εξόρυξη και διανομή του φυσικού πλούτου.

Με αυτό τον τρόπο, όπως επισημαίνει, θα αναδειχθεί η πατρίδα μας εντός της Ένωσης και θα αποκομίσει οικονομικές και πολιτικές ευκαιρίες και οφέλη, μέσω των οποίων θα εδραιωθεί στο διπλωματικό προσκήνιο, κάτι που είναι εξαιρετικής σημασίας.

Την ίδια ώρα, αναγνωρίζοντας πως ο ιδιωτικός τομέας διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο στην οικονομία της χώρας μας, ο Λουκάς Φουρλάς παροτρύνει τους επιχειρηματίες και όσους επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον χώρο των επιχειρήσεων, να ενημερώνονται για τα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης από ευρωπαϊκά κονδύλια, που προσφέρονται από την Ε.Ε.

Σημειώνεται πως το InBusinessNews απέστειλε το ερωτηματολόγιο σε όλους τους Κύπριους ευρωβουλευτές και θα ακολουθήσει κατά τις επόμενες ημέρες η δημοσίευση των συνεντεύξεων όλων όσοι ανταποκρίθηκαν θετικά.

Πώς σκοπεύετε να συμβάλετε στην προσπάθεια ενίσχυσης της οικονομίας της Κύπρου με την παρουσία σας στην Ευρωβουλή;

Με την συνεχή ανάδειξη της ανάγκης για ενεργειακή ασφάλεια και γιατί όχι ενεργειακή αυτονομία της ΕΕ.

Η συμβολή της Κύπρου στη νέα Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Στρατηγική, αποτελεί μια σημαντική πρόκληση στην οποία οφείλουμε να ανταποκρινόμαστε ταχύτατα και με επάρκεια.

Είναι εξαιρετικής σημασίας οι ποσότητες υδρογονανθράκων της Κύπρου για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ.

Αυτό που απαιτείται, είναι ένα ρεαλιστικό και σωστά σχεδιασμένο πλάνο, ώστε να καταστεί η Κύπρος ένα ασφαλές ενεργειακό κέντρο, το οποίο θα έχει κεντρικό ρόλο στην εξόρυξη και διανομή του φυσικού πλούτου.

Με αυτό τον τρόπο, θα αναδειχθεί η πατρίδα μας εντός της Ένωσης και θα αποκομίσει οικονομικές και πολιτικές ευκαιρίες και οφέλη, μέσω των οποίων θα εδραιωθεί στο διπλωματικό προσκήνιο, κάτι που είναι εξαιρετικής σημασίας.

Ο ιδιωτικός τομέας είναι καθοριστικός παράγοντας για την οικονομία. Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για την ώθηση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα;

Αναμφίβολα ο ιδιωτικός τομέας διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο στην οικονομία της χώρας. Οφείλουμε να τον στηρίζουμε προωθώντας προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης από ευρωπαϊκά κονδύλια, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό. Θα επικεντρωθώ στην ενημέρωση για τρέχοντα προγράμματα και για άλλα που θα υπάρξουν στο άμεσο μέλλον.

Παροτρύνω παράλληλα, τους επιχειρηματίες αλλά και όσους επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον χώρο των επιχειρήσεων, να ανατρέχουν στον επίσημο ιστότοπο της ΕΕ, όπου υπάρχει κατάλογος των προγραμμάτων χρηματοδότησης που υλοποιούνται μέσω του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2021-2027 ανά τομέα και ομάδα.

Επίσης παρέχονται σημαντικές πληροφορίες και σχέδια για επιχορηγήσεις καινοτόμων επιχειρήσεων για νέους που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν.

Ποια είναι μια οικονομική πολιτική που θεωρείτε «κόκκινη γραμμή» και δεν θα υποστηρίζατε ή ψηφίζατε;

Κοιτάξτε, ο χώρος της οικονομίας και της εργασίας είναι συνεχώς μεταβαλλόμενος, όπως άλλωστε και ο κόσμος μας. Αυτό που δεν αλλάζει, είναι η επικέντρωση στον άνθρωπο.

Θέλουμε μια ανθρωποκεντρική Ευρώπη και οικονομία, όπου οι πολίτες θα είναι σε θέση να βελτιώνουν το βιοτικό τους επίπεδο, καθώς θα εναρμονίζονται με νέα δεδομένα και τάσεις.

Αυτό ακριβώς επιχείρησα και με το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων ως Εισηγητής της Έκθεσης. Ο αυτοματισμός, η ρομποτική και η τεχνητή νοημοσύνη προχωρούν γρήγορα, αλλάζοντας δραματικά τη φύση και τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων εργασίας. Κατ’ επέκταση την οικονομία και τις μεταβλητές της. Εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι η κλιματική αλλαγή.

Οι παραδοσιακές βιομηχανίες ενέργειας και τα εκατομμύρια των ατόμων που απασχολούνται σε αυτές, θα δουν μια αναπόφευκτη αναδιάρθρωση.

Θα δημιουργηθούν καινούριες θέσεις εργασίας σε εναλλακτική ενέργεια, κυβερνοασφάλεια, νέες τεχνικές διαδικασίες, σχεδιασμό προϊόντων, διαχείριση και επαναχρησιμοποίηση αποβλήτων.

Έχοντας λοιπόν μπροστά μας τις προκλήσεις των καιρών, οφείλουμε να ανταποκριθούμε με επάρκεια και σοβαρότητα.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Κύπρου που εμποδίζει την περαιτέρω ανάπτυξή της και την άνοδο του ΑΕΠ της;

Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά όσα πέρασε ο τόπος πριν από μια δεκαετία και ότι πολλοί συμπατριώτες μας αδικήθηκαν χάνοντας τους κόπους μιας ζωής. Σήμερα η χώρα μας έχει ορθοποδήσει σε μεγάλο βαθμό, χάρη στους ανθρώπους της και πάλι.

Η προσπάθεια για περαιτέρω πρόοδο ωστόσο, δεν πρέπει να αποδυναμώνεται. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Κύπρου που εμποδίζει την περαιτέρω ανάπτυξή της και την άνοδο του ΑΕΠ της, είναι η συνεχιζόμενη διαίρεση της χώρας μας.

Φανταστείτε πως θα ήταν η Κύπρος σε τομείς όπως ο τουρισμός, οι κατασκευές, οι υπηρεσίες, το εμπόριο και οι επενδύσεις, αν το Κυπριακό είχε επιλυθεί.

Ποιος είναι, κατά τη γνώμη σας, ο τομέας της οικονομίας που υποβαθμίζεται και πιστεύετε ότι πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω;

Μιλώντας και με τους γεωργούς, πιστεύω πως είναι ένας τομέας που χρήζει στήριξης, καθώς παραδοσιακά έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην οικονομία της Κύπρου, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει υποβαθμιστεί.

Στην Ε.Ε. προωθούνται διάφορες αλλαγές σχετικά με τον τομέα και για αυτό, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της Κύπρου, πρέπει να βοηθήσουμε ώστε οι αγρότες και οι γεωργοί μας, να μπορέσουν να εναρμονιστούν και να συμβαδίσουν με τη νέα εποχή στον χώρο της καλλιέργειας.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με χρηματοδότηση και υποστήριξη παρέχοντας χρηματοδοτήσεις αγροτικών επιχειρήσεων για τις νέες τεχνολογίες και υποδομές που θα απαιτούνται.

Επιπλέον, προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης για να εξοικειωθούν με τις σύγχρονες πρακτικές και τεχνολογίες, μέσω των οποίων θα βελτιώσουν την αποδοτικότητα και ανταγωνιστικότητά τους.

Δημιουργία απαραίτητων συγκλίσεων ανεξαρτήτως πολιτικών ομάδων

Πέραν της πολιτικής ομάδας στην οποία ανήκετε, με ποιους άλλους πολιτικούς σχηματισμούς στην Ευρωβουλή θα επιδιώξετε συνεργασία;

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο ανήκω, παρέμεινε η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου και αυτό γιατί πρεσβεύει την ανάπτυξη, την ευημερία και το επιχειρείν που είναι μια συνεχής εξέλιξη.

Σκοπός μας είναι να δημιουργούμε τις απαραίτητες συγκλίσεις, ανεξαρτήτως πολιτικών ομάδων, ώστε να διασφαλίζουμε πλειοψηφία για τη δημιουργία μιας ισχυρότερης και με περισσότερη αυτοπεποίθηση Ευρώπης.

Μια Ευρώπη ανταγωνιστική και δημοκρατική, όπου οι άνθρωποι μπορούν να χτίσουν ένα ευοίωνο μέλλον σε ένα αξιόπιστο περιβάλλον.

Θέλω να σημειώσω ότι στην προηγούμενη θητεία, είχαμε εξαιρετική συνεργασία μεταξύ μας όλοι οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές σε σοβαρά ζητήματα όπως το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου ή τη διαχείριση της πανδημίας και ευελπιστώ ότι το ίδιο ενωμένοι θα είμαστε και τώρα.

Ποια είναι η συμβουλή που δώσατε τους νεοεκλεγέντες, ώστε να εισακούγονται περισσότερο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Δεν θεωρώ τον εαυτό μου αρμόδιο για συμβουλές, αλλά εννοείται πως θα βοηθήσω εκεί και όπου μου ζητηθεί.

Το Ευρωκοινοβούλιο είναι το μόνο σώμα όπου οι αντιπρόσωποι ψηφίζονται από τους πολίτες και οφείλει να συνεχίσει τον ειλικρινή διάλογο με σκοπό να καταστεί η ΕΕ ακόμη πιο ανθρωποκεντρική και ακόμη καλύτερη.

Επομένως, αυτό που έχω να πω, είναι δουλειά, δουλειά, δουλειά, μακριά από λαϊκισμούς και μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Δειτε Επισης

«Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει πειθαρχημένη οικονομική πολιτική-Στόχος η συνέχιση των αναβαθμίσεων»
Ικανοποίηση Μάκη Κεραυνού για την διπλή αναβάθμιση από Moody’s-«Αποτέλεσμα συνετούς πολιτικής»
Ν. Χριστοδουλίδης: Ανοίγει τον δρόμο για σημαντικές προοπτικές και πιο δυναμική ανάπτυξη η νέα αναβάθμιση(vid)
Διπλή αναβάθμιση και σε επενδυτική βαθμίδα Α από Moody's μετά από 13 χρόνια η Κύπρος-Τι αντανακλά η αξιολόγηση
Προβληματική η εναλλαξιμότητα του διοικητικού και γραμματειακού προσωπικού στο δημόσιο-Αναζητούνται λύσεις
Οριακή πτώση κατέγραψε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο
ΟΕΒ: Αχρείαστη, ατελέσφορη και αυτοτραυματική η απεργία στα δημόσια νοσηλευτήρια
Συνεχίζει για νομικά πρόσωπα–εταιρείες η υποβολή αιτήσεων για αντισταθμιστικά Ακάμα
Κωνσταντίνος Ιωάννου: Πέραν του 50% η αύξηση στα εγκεκριμένα ευρωπαϊκά κονδύλια για την Κύπρο
Επισκέφθηκε το Παν. Κύπρου η πρόεδρος της ΕΤΕπ-Τόνισε την στρατηγική σημασία της χώρας μας στην περιοχή