Πετρέλαιο: Άλμα 4% στο αμερικανικό αργό μετά τη δολοφονία Χανίγια

Άλμα σημείωσαν οι τιμές του αργού πετρελαίου με αμερικανικό να φτάνει σε αύξηση 4% την Τετάρτη (31/7) μετά τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε στην Τεχεράνη του Ιράν, ισχυροποιώντας τους φόβους ότι η Μέση Ανατολή βρίσκεται στα πρόθυρα ενός περιφερειακού πολέμου.

Το West Texas Intermediate βρέθηκε πιεσμένο και από τη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 3,4 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 3,7 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με τη Διοίκηση Πληροφοριών Ενέργειας.

Ακολουθούν οι τιμές για το αργό πετρέλαιο της Τετάρτης:

  • West Texas Intermediate Συμβόλαιο Σεπτεμβρίου: 77,76 δολάρια ανά βαρέλι, αυξημένο κατά 3,03 δολάρια ή 4,05%. Μέχρι σήμερα από τις αρχές του χρόνου, το αμερικανικό πετρέλαιο έχει κερδίσει 8,56%.
  • Brent συμβόλαιο Σεπτεμβρίου: 80,74 δολάρια ανά βαρέλι, με άνοδο 2,11 δολάρια ή 2,68%. Μέχρι σήμερα, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς έχει κερδίσει 4,8%.

Οι επενδυτές ήταν εμφανώς επηρεασμένη μετά την δολοφονία του αρχηγού της Χαμάς Χανίγια στην κατοικία του στην Τεχεράνη όπως ανακοίνωσε η παραστρατιωτική Φρουρά της Επανάστασης του Ιράν η οποία κατηγόρησε το Ισραήλ.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε ότι είναι καθήκον του Ιράν να τιμωρήσει το Ισραήλ για την ενέργεια αυτή, σύμφωνα με δημοσίευμα του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Η δολοφονία του Χανίγια δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα για μια πιθανή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς καθώς ο Χανίγια ήταν ανώτερος διαπραγματευτής στις συνομιλίες.

Οι αγορές πετρελαίου έχουν μέχρι στιγμής απορροφήσει τους κλυδωνισμούς από τις κλιμακούμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή, οι οποίες επιδεινώθηκαν κατά διαστήματα από τις εμπορικές διαταραχές που προκλήθηκαν από θαλάσσιες επιθέσεις στην Υεμένη και από επεισόδια άμεσων εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν ή της Χεζμπολάχ.

Ο Clay Seigle, διευθυντής της παγκόσμιας υπηρεσίας πετρελαίου της Rapidan Energy Group, δήλωσε στην Emily Tan του CNBC ότι οι επενδυτές πετρελαίου έχουν «λανθασμένα αποτιμήσει» τους γεωπολιτικούς κινδύνους στη Μέση Ανατολή, με την αγορά να έχει μείνει «λίγο αισιόδοξη» από μια αναμενόμενη διακοπή των βαρελιών στον απόηχο του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία που «δεν υλοποιήθηκε ποτέ», μαζί με μια 10μηνη υποβόσκουσα σύγκρουση στον θύλακα της Γάζας.

Δειτε Επισης

Πετρέλαιο: Τα δύο «αγκάθια» που φέρνουν σε θέση άμυνας τον OPEC
Τέσσερις προτάσεις Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την ενέργεια
Προς ηλεκτρική διασύνδεση με το σωστό περιεχόμενο... Κορύφωση διεργασιών για να κλειδώσει η συμφωνία
Tο πήραν πάνω τους Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης και πάνε για deal για την ηλεκτρική διασύνδεση
GSI: Ανακοίνωσε πρόοδο, σε διαρκή επαφή με Μητσοτάκη ο Χριστοδουλίδης-«Kάποιοι σκέφτονται τις εκλογές»
Μπουστάρισμα από Ισραήλ στην ηλεκτρική διασύνδεση-«Κορυφαία προτεραιότητα»
Χωρίς εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα η Κύπρος-Η προθεσμία Ιουνίου και η έκκληση από Κάντρι Σίμσον
Sarapis Energy: Ετοιμάζει φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 3,427 MW στην επαρχία Πάφου
Η επιβεβαίωση διαφωνιών, η αμηχανία και το νέο χρονικό ορόσημο για την ηλεκτρική διασύνδεση
Στρεβλώσεις στην εμπορία καυσίμων βλέπει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών-Ποια είναι η απόκλιση