Powered by

Απειλούν τη Κυβέρνηση οι συντεχνίες του δημοσίου-Μέτρα αν υιοθετηθούν οι εισηγήσεις ΔΝΤ

Με λήψη μέτρων δυναμικής αντίδρασης, σε περίπτωση που υιοθετηθούν οι εισηγήσεις του ΔΝΤ για το κρατικό μισθολόγιο, προειδοποιούν την Κυβέρνηση οι συντεχνίες του δημοσίου.

Όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των συντεχνιών, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (9/7) στα κεντρικά γραφεία της ΠΑΣΥΔΥ, στη Λευκωσία, σύσκεψη των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων του Κρατικού Τομέα, ΠΑΣΥΔΥ, ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, ΠΑΣΥΚΙ, ΠΑΣΥΝΟ, ΣΑΚ, ΣΥΠΥΚ, Σύνδεσμος Αξιωματικών Εθνικής Φρουράς και Σύνδεσμος Υπαξιωματικών Εθνικής Φρουράς.

Κύριο αντικείμενο της συζήτησης, ήταν η μελέτη του ΔΝΤ για το κρατικό μισθολόγιο και οι εισηγήσεις του που είδαν το φως της δημοσιότητας και τις οποίες οι Οργανώσεις απορρίπτουν στην ολότητά τους, αφού όπως επισημαίνουν γίνονται στο πλαίσιο της πάγιας πρακτικής για υποβάθμιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, προστίθεται, η ΠΑΣΥΔΥ πληροφόρησε τις υπόλοιπες Οργανώσεις ότι ζητήθηκε επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με το περιεχόμενο της μελέτης, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε ότι έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις από πλευράς Υπουργείου ότι δεν τίθεται θέμα οποιασδήποτε μείωσης στα δικαιώματα και ωφελήματα των κρατικών υπαλλήλων, όπως επιβεβαιώθηκε και με τις δημόσιες δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών.

Μετά από περαιτέρω συζήτηση επί του θέματος, οι Οργανώσεις αποφάσισαν ομόφωνα ότι σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η κυβέρνηση προτίθεται να υιοθετήσει τις εισηγήσεις του ΔΝΤ, θα προχωρήσουν άμεσα σε μέτρα δυναμικής αντίδρασης.

Ιδιαίτερα και σε ό,τι αφορά το ζωτικό θέμα της ΑΤΑ, αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι Οργανώσεις επανατόνισαν την αποφασιστικότητα του συνδικαλιστικού κινήματος για την επίτευξη ολοκληρωμένης και τελικής Συμφωνίας, με στόχο την πλήρη απόδοσή της και στη βάση της φιλοσοφίας της και επεσήμαναν την ανάγκη επέκτασης του θεσμού και στους υπόλοιπους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα μέσω των Συλλογικών Συμβάσεων.

Περαιτέρω οι Οργανώσεις υπογράμμισαν ότι για να καλυφθεί η μισθολογική διαφορά εκεί και όπου παρατηρείται, μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η λύση δεν είναι η μείωση ωφελημάτων και μισθών στον δημόσιο τομέα, αλλά η βελτίωση των αντίστοιχων στον ιδιωτικό τομέα.

Στο ίδιο πλαίσιο οι Οργανώσεις επεσήμαναν ότι πιθανή εφαρμογή των εισηγήσεων του ΔΝΤ θα οδηγούσε την οικονομία σε ύφεση με όλα τα δυσμενή επακόλουθα.

Υπό το φως των πιο πάνω οι Οργανώσεις αποφάσισαν όπως βρίσκονται σε στενή μεταξύ τους επικοινωνία και επανασυνέλθουν σε συνεδρία ανάλογα με τις όποιες εξελίξεις με στόχο τη διαμόρφωση κοινών θέσεων και προώθηση κοινών ενεργειών σε σχέση με τα προαναφερόμενα σοβαρά θέματα.

Δειτε Επισης

Μ. Παναγιώτου: Χρειάζονται συντονισμένες δράσεις πολιτικής για υγεία, ανθεκτικότητα και παραγωγικότητα των ωκεανών
Μελέτη ILO: Οικονομικά βιώσιμο μέχρι το 2032 το Ταμείο του ΓεΣΥ-Σταθερά θετικό το αποθεματικό
Γ. Παναγιώτου: Η τεχνητή νοημοσύνη και τα ζητούμενα στην αγορά εργασίας-«Να λαμβάνονται υπόψη όλα τα δεδομένα»
Άνοιξε δίαυλος στο πεδίο των επενδύσεων με την Συρία-Πιθανή επίσκεψη επιχειρηματικής αντιπροσωπείας στην χώρα
Με ζημιές έκλεισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου
Και €12 εκατ. για παραγωγούς με απώλειες άνω του 30% πέραν της έκτακτης βοήθειας €3,5 εκατ. από Ε.Ε.
Στο μικροσκόπιο των συντεχνιών το νέο πλαίσιο εργοδότησης αλλοδαπών-Διαφωνούν με το περιεχόμενο
ΚΕΒΕ: Χαιρετίζει το νέο πλαίσιο ξένο εργατικό προσωπικό-Διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία επιχειρήσεων
Ο φόβος της επιβολής δασμών στην Ε.Ε. από τις ΗΠΑ και οι πικρές αλήθειες του Μάριο Ντράγκι...Μια βαρυσήμαντη παρέμβαση
Με απώλειες έκλεισε την Τετάρτη το ΧΑΚ