powered by

Πρωταθλήτρια στην αύξηση αγοραπωλησιών κατοικιών στην Ε.Ε. η Κύπρος το 2023

Ετήσια αύξηση κατά 31%, τη μεγαλύτερη μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. για τα οποία υπάρχουν στοιχεία, κατέγραψαν οι αγοραπωλησίες κατοικιών στην Κύπρο το 2023, σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ε.Ε..

Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη χρονιά που καταγράφεται αύξηση στην Κύπρο, τη στιγμή που στις περισσότερες υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. καταγράφηκε μείωση για δεύτερο συνεχόμενο έτος.

Ειδικότερα, το 2023 ο αριθμός των στεγαστικών συναλλαγών μειώθηκε σε 13 από 16 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, σε σύγκριση με το 2022.

Οι μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις στις εν λόγω συναλλαγές καταγράφηκαν στην Κύπρο (+31,0%), την Πολωνία (+3,9%) και την Ιρλανδία (+0,6%).

Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (-43,3%), την Αυστρία (-26,4%), και την Ουγγαρία και τη Φινλανδία (η καθεμία -24,5%).

Το 2022, 10 από τις 16 χώρες για τις οποίες υπήρχαν στοιχεία κατέγραψαν μείωση του αριθμού των πωλήσεων σε σχέση με το 2021.

Η μεγαλύτερη αύξηση είχε καταγραφεί και πάλι στην Κύπρο (+27,4%), ενώ η μεγαλύτερη μείωση είχε καταγραφεί στη Δανία (-24,8%).

Όπως σημειώνει η Eurostat, το 2020, η αγορά στον τομέα των κατοικιών επηρεάστηκε από την πανδημία της COVID-19, καταγράφοντας γενική πτώση των συναλλαγών λόγω των περιοριστικών μέτρων.

Μόνο τέσσερις από τις 16 χώρες της Ε.Ε. για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία κατέγραψαν αύξηση των πωλήσεων το συγκεκριμένο έτος. Η Κύπρος ήταν μια από τις χώρες όπου καταγράφηκε πτώση (-23,3%).

Το 2021 πάντως, οι πωλήσεις κατοικιών αυξήθηκαν σε 14 χώρες της Ε.Ε., με την Κύπρο να σημειώνει αύξηση κατά 17,2%.

Δειτε Επισης

Cyfield: Ποιότητα κατασκευής και σίγουρος τίτλος ιδιοκτησίας-Έκδοση τίτλων για τρία ακόμα έργα
FIBA Eurobasket 2025: Με γοργούς ρυθμούς οι εργασίες της A&A Apostolides στο «Σπύρος Κυπριανού»
H Viomar Ltd εξοπλίζει τους The Landmark Nicosia Towers με πατώματα και επιφάνειες δαπέδου
J+A Philippou architects-engineers: Το αρχιτεκτονικό γραφείο πίσω από το ιδιόκτητο γήπεδο του ΑΠΟΕΛ
Μαρίνος Κυναιγείρου: Με το δεξί στο 2025 η κτηματαγορά-Θετικές οι προοπτικές για το μέλλον
Στεγαστική πολιτική: Διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια για το σχέδιο στέγασης μέτρια αμειβόμενων του ΚΟΑΓ
Ανοδικά οι τιμές των κατασκευαστικών υλικών το πρώτο τρίμηνο...Σε ποια οι μεγαλύτερες αυξήσεις
Πρόσβαση για περισσότερους πολίτες στα στεγαστικά σχέδια του ΚΟΑΓ-Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου
Ανακαλύψτε μοναδικές ευκαιρίες οικοπέδων από την Gordian σε Λεμεσό και Λάρνακα
Γ. Μισιρλής: Η αποδεδειγμένη συνεισφορά του τομέα των ακινήτων στην οικονομία και η άδικη στοχοποίηση