Τερματικό: Σκληρή διαπραγμάτευση για την πλωτή μονάδα-Κλειδί για τις λύσεις σε προβλήτα και χερσαίο τμήμα του έργου

Γίνονται προσπάθειες ώστε να υπάρξει κατάληξη για το όλο θέμα του απόπλου της πλωτής μονάδας στο έργο του τερματικού φυσικού αερίου στο Βασιλικό, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, σημειώνοντας ότι η διαπραγμάτευση δεν είναι εύκολη.

«Πρόκειται για μια σκληρή διαπραγμάτευση που συνδέει τον απόπλου της πλωτής μονάδας με τις υπόλοιπες λύσεις οι οποίες προδιαγράφεται να δοθούν για τα υπόλοιπα δύο μέρη του τερματικού», είπε ο Υπουργός προσερχόμενος στην παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης της ΑΗΚ για το 2023.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Υπουργός ανέφερε ότι υπάρχουν τρία μέρη στο συγκεκριμένο τερματικό με το πιο σημαντικό την πλωτή μονάδα υλοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, ενώ υπάρχουν άλλα δύο μέρη, η προβλήτα και το χερσαίο κομμάτι του τερματικού.

«Πιστεύουμε ότι τα δύο τελευταία είναι εύκολο να ολοκληρωθούν, έχουν ήδη 60% κατασκευή και το υπόλοιπο 40% πιστεύουμε ότι με κάποια δικά μας μέσα μπορούμε να το ολοκληρώσουμε», ανέφερε.

Σχετικά με την πλωτή μονάδα, είπε ότι πρόκειται αυτή τη στιγμή για το σημείο διαπραγμάτευσης.

«Η ΕΤΥΦΑ έχει επικεντρωθεί στην παραλαβή της συγκεκριμένης πλωτής μονάδας αφού αποτελεί το 75% του έργου», ανέφερε.

Ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια διαβούλευση μεταξύ της Εταιρείας Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ) και της εταιρεία CPP που ηγείται της κοινοπραξίας για την κατασκευή και λειτουργία του τερματικού στο Βασιλικό.

«Δεν υπάρχει τίποτα ανακοινώσιμο όσον αφορά την κατάληξη. Το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι μια έντονη διαβούλευση μεταξύ των δύο μερών ώστε να καταλήξουν σε μια λύση», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι αυτή η λύση προδιαγράφηκε μέσα σε δύο σχέδια, δύο στοχεύσεις από πλευράς της ΕΤΥΦΑ που συμφωνήθηκαν με το Υπουργείο.

Εξήγησε ότι το πλάνο Α ήταν πάντοτε η ολοκλήρωση του τερματικού με μέσα που διαθέτει η συγκεκριμένη κοινοπραξία και το πλάνο Β είναι εκτός της συγκεκριμένης σύμβασης.

Σημείωσε ότι δεν έχει καταλήξει οπουδήποτε η διαβούλευση μεταξύ των συμβαλλομένων μερών, και είναι εύκολο να καταλήξει.

Πρόσθεσε ότι και τα δύο μέρη αντιλαμβάνονται τη δυσκολία της συνέχισης της σύμβασης.

«Η πλευρά η δική μας βλέπει ότι υπάρχει ένα τερματικό το οποίο δεν ολοκληρώνεται, έχει πάρει πολλές παρατάσεις για να ολοκληρωθεί, φαίνεται ότι υπάρχει αδυναμία στην άλλη πλευρά να το ολοκληρώσει και ουσιαστικά θα ήθελε να υπάρχει μια λύση γύρω από αυτές τις καθυστερήσεις τις οποίες έχουμε για τη λειτουργία του τερματικού αποϋγροποίησης φυσικού αερίου», ανέφερε.

Όσον αφορά την άλλη πλευρά, είπε ότι πιθανόν και η ίδια να αντιλαμβάνεται τις αδυναμίες της, οι οποίες πιθανόν να είναι τεχνικές ή και οικονομικές, «οπότε φαίνεται ότι η κατεύθυνση είναι κοινή προς μια λύση η οποία θα είναι έξω από τη συγκεκριμένη σύμβαση».

Διευκρίνισε πώς αναφερόμενος σε λύση εκτός της σύμβασης, εννοείται ότι δεν θα είναι κάτι το οποίο περιγράφεται πλήρως μέσα από τη σύμβαση.

Δειτε Επισης

Ν. Χριστοδουλίδης: Υπάρχει έρευνα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, δεν θα κάνει δική της για το τερματικό η Κ.Δ.
Γ. Παπαναστασίου: Δεν μπορεί να υπάρχει κουκούλωμα, θέμα με ευαισθησίες η σύμβαση για το τερματικό
Κ. Κουμής: Ξεπεράσαμε τις προκλήσεις για τον τουρισμό-«Να μην αφήνουμε τα μικρά να δυσφημίζουν την Κύπρο»
Βλέπει κατάληξη σε συμφωνία για την συλλογική σύμβαση στην οικοδομική βιομηχανία ο Παναγιώτου
«Απόδοση τυχόν ευθυνών εκεί και όπου υπάρχουν για το τερματικό»-Οι οδηγίες του Νίκου Χριστοδουλίδη
Κίνα: Ετήσια αύξηση 7,7% στην κατανάλωση φυσικού αερίου το 2024
Φθινόπωρο οι πρώτες επενδύσεις του Εquity Fund-Πρώτος θεσμικός επενδυτής η Τράπεζα Κύπρου
Ο άγνωστος αλλά σημαντικός ρόλος των τραπεζών στη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης(video)
Μ. Σιζόπουλος: Επιφυλάξεις ΕΔΕΚ για ηλεκτρική διασύνδεση-Υπάρχουν δύο σοβαροί κίνδυνοι
Αγκάθι για τις επιχειρήσεις στην Κύπρο η διαφθορά-Πρόβλημα για την επιχειρηματική δραστηριότητα