powered by

Ήπια πτώση στις πωλήσεις ακινήτων-Οι πόλεις με τις μεγαλύτερες απώλειες και οι εξαιρέσεις

Σε πτωτική πορεία παραμένουν τα ακίνητα, με τις απώλειες στην κυπριακή κτηματαγορά να είναι ηπιότερες τον Ιούνιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, τον Ιούνιο του 2024 κατατέθηκαν παγκύπρια 1.322 πωλητήρια έγγραφα έναντι 1.397 τον Ιούνιο του 2023, καταγράφοντας μείωση 5%, ενώ για το πρώτο εξάμηνο του 2024 οι ζημιές περιορίστηκαν στο 2%, με 7.553 πωλητήρια έγγραφα σε σύγκριση με 7.689 το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Την πρωτιά, αλλά με συνεχιζόμενη πτώση, διατηρεί η Λεμεσός. Συγκεκριμένα, η Λεμεσός για τον φετινό Ιούνιο μετρά 394 πωλήσεις ακινήτων από 444 τον περσινό Ιούνιο, σημειώνοντας απώλειες 11%. Αντίστοιχη μείωση (-10%), καταγράφηκε στα πωλητήρια έγγραφα της πρώτης εξαμηνίας του 2024, τα οποία ανήλθαν στα 2.401 σε σχέση με 2.676 την πρώτη εξαμηνία του 2023.

Ανοδικά κινήθηκαν Λευκωσία και Λάρνακα

Μία από τις ελάχιστες εξαιρέσεις αποτελεί η Λευκωσία, στην οποία καταγράφηκαν 348 πωλήσεις τον Ιούνιο του 2024 από 312 τον Ιούνιο του 2023, σημειώνοντας άνοδο 12%. Για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου του 2024, το ποσοστό αύξησης στην πρωτεύουσα φτάνει το 24%, με 1.762 πωλητήρια έγγραφα έναντι 1.416 την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Κερδισμένη τον Ιούνιο ήταν επίσης η Λάρνακα, με 274 πωλήσεις σε σχέση με 258 τον αντίστοιχο μήνα της περσινής χρονιάς, καταγράφοντας αύξηση 6%. Την πρώτη εξαμηνία του 2024, στη Λάρνακα κατατέθηκαν 1.576 πωλητήρια έγγραφα έναντι 1.451 την αντίστοιχη περίοδο του 2023, σημειώνοντας άνοδο 9%.

Στην Πάφο οι μεγαλύτερες ζημιές

Τις μεγαλύτερες απώλειες ύψους 21% μετρά η Πάφος, με 249 πωλήσεις ακινήτων τον Ιούνιο του 2024 από 316 τον Ιούνιο του 2023. Για το πρώτο εξάμηνο του 2024, η πτώση των πωλήσεων στην Πάφο έφτασε το 16%, με 1.486 πωλητήρια έγγραφα σε σύγκριση με 1.776 το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Κατά 15% μειώθηκαν οι πωλήσεις ακινήτων στην ελεύθερη Αμμόχωστο, φτάνοντας τις 57 τον φετινό Ιούνιο συγκριτικά με 67 τον περσινό Ιούνιο. Για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2024, τα πωλητήρια έγγραφα υποχώρησαν κατά 11% στα 328 από 370 την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Δειτε Επισης

Στην κυκλοφορία τμήμα του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού-Σαΐττά... Ολοκληρώθηκε η Φάση Α1 του έργου μήκους 3,6 χλμ.
Απευθείας έκδοση άδειας οικοδομής μαζί με πολεοδομική άδεια εισηγούνται οι πολιτικοί μηχανικοί-Επιστολή σε Κ. Ιωάννου
Με οδηγίες Μπουντζίνσκι... Άρχισαν οι εργασίες ανέγερσης του νέου σύγχρονου προπονητικού κέντρου της ΑΕΛ
Έπεσαν οι υπογραφές για εργασίες εκβάθυνσης στη μαρίνα Λάρνακας-Πόσο θα διαρκέσουν τα έργα
Έπεσαν οι υπογραφές για την φάση Β3 του περιμετρικού αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας-Η περιγραφή του έργου
Πότε θα ολοκληρωθούν οι δύο φάσεις του έργου στη Λεωφόρο Τσερίου... Η πρόοδος των εργασιών
Είκοσι έξι διαμερίσματα και επαύλεις με θέα τη θάλασσα από την Altamira Real Estate
Δυναμική επιστροφή για την αγορά ακινήτων υψηλής αξίας-Πού και ποια η ακριβότερη πώληση
Σε νέα φάση ανάπτυξης εισέρχεται το λιμάνι Βασιλικού-Εξασφάλισε συγχρηματοδότηση €18,8 εκατ. από Ε.Ε.
Συνεχίστηκε η αύξηση στις τιμές κατοικιών το πρώτο τρίμηνο του 2025-Οι μεταβολές σε κατοικίες και διαμερίσματα