Προβληματισμός για τις συνεχείς αυξήσεις στις χορηγίες προς κρατικά πανεπιστήμια και το κρατικό μισθολόγιο

Το δρόμο της Ολομέλειας παίρνει ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το 2024, ύψους €351,4 εκατομμυρίων, ο οποίος συζητήθηκε στην κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών, με μέλη της επιτροπής να εκφράζουν προβληματισμό για τις συνεχείς αυξήσεις στις χορηγίες προς κρατικά πανεπιστήμια, και ειδικότερα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, αλλά και προς το κρατικό μισθολόγιο.

Κατά τη σημερινή συζήτηση, ο προεδρεύων της επιτροπής Χρύσης Παντελίδης ζήτησε όπως τα αρμόδια τμήματα απαντήσουν γραπτώς στις ερωτήσεις μέχρι το βράδυ της Τρίτης, προκειμένου ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση την Πέμπτη.

Τα σημαντικότερα κονδύλια του συμπληρωματικού προϋπολογισμού αφορούν την αγορά φαρμάκων και εμβολίων με €103,6 εκατ., αυξημένες εισφορές του κράτους ως τρίτο μέρος σε σχέδια ασφάλισης με €60 εκατ., την αγορά ύδατος για τη λειτουργία αφαλατώσεων με €58,1 εκατ., την αμυντική θωράκιση με €31,5 εκατ., την επιχορήγηση της αύξησης της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας με €13,5 εκατ.

Αφορά επίσης αποζημιώσεις και έξοδα αγωγών του Τμήματος Δημοσίων Έργων με €12,2 εκατ, την πρόσληψη έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού σε όλες τις βαθμίδες με €11,1 εκατ. αποζημίωση για επαναλειτουργία του Σταθμού Λυμάτων στη Μια Μηλιά με €10 εκατ., αυξημένη κρατική χορηγία προς το πανεπιστήμιο Κύπρου με €10 εκατ.,  δαπάνες που προκύπτουν από το Σχέδιο Αμάλθεια με €8 εκατ., καθώς και μέτρα στήριξης γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων με €2,2 εκατ., χορηγία για συντήρηση κατεχόμενων ναών και μνημείων με €1,5 εκατ. και εργοδότηση πρόσθετων βοηθώ/συνοδών για παιδιά με ειδικές ανάγκες με ένα κονδύλι €1,1 εκατ.

Στη συνεδρία εκφράστηκε προβληματισμός για τις συνεχείς αυξήσεις στον προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου Κύπρου, με τον Βουλευτή ΔΗΣΥ Χάρη Γεωργιάδη εκφράζει στήριξη από την μια πλευρά στα κρατικά πανεπιστήμια αλλά από την άλλη να σημειώνει ότι «η κατάσταση δεν πρέπει να γίνει ανεξέλεγκτη».

Από τη πλευρά του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης άσκησε κριτική στην πολιτική του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργείου Οικονομικών που, όπως είπε, γνώριζαν από την αρχή τις ανάγκες του Πανεπιστημίου Κύπρου και δεν περιέλαβαν από την αρχή τα κονδύλια αυτά. «Η φιλοσοφία αυτή ακυρώνει την έννοια του προϋπολογισμού. Αυτή τη λογική να εγκρίνουμε προϋπολογισμό τον ένα μήνα και τον επόμενο να ερχόμαστε με συμπληρωματικούς εκατομμυρίων δεν την κατανοώ», είπε.

Εξάλλου, ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης επέκρινε το γεγονός ότι δεν υπάρχουν κονδύλια για το θέμα της ανέγερσης φοιτητικών εστιών, θέμα για το οποίο, όπως είπε, τόσο ο ίδιος και άλλοι Βουλευτές εξέφρασαν έντονη άποψη σε συνεδρίες επιτροπών. «Πότε θα αρχίσει αυτό το έργο για να σταματήσει η εκμετάλλευση των φοιτητών με δυσβάσταχτα ενοίκια», διερωτήθηκε.

Παράλληλα, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφιος Κουλλά εξέφρασε ερωτηματικά για το θέμα των φαρμάκων αλλά ανησυχίες για την ανελαστική δαπάνη που αφορά το κρατικό μισθολόγιο. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Σάββια Ορφανίδου ανέφερε σε δηλώσεις της πως «η τάση διόγκωσης του κρατικού μισθολογίου και η συνεχής αύξηση του αριθμού των εργαζομένων μας ανησυχεί».

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης ζήτησε στοιχεία όσον αφορά τα έξοδα αγωγών του Τμήματος Δημοσίων Έργων και ποιους αφορά.

ΥΠΟΙΚ: Προβληματίζει η συνεχής αύξηση των χορηγιών προς κρατικά πανεπιστήμια

Απαντώντας ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικού Ελέγχου Μάριος Χατζηδαμιανού είπε πως η συνεχής αύξησης των χορηγιών προς τα κρατικά πανεπιστήμια προβληματίζει το Υπουργείο Οικονομικών, για να προσθέσει πως με πρωτοβουλία του Υπουργείου έγινε μια «μικρής εμβέλειας» μελέτη που κατέδειξε κάποια προκαταρτικά συμπεράσματα.

Σημείωσε ότι με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου έχει συσταθεί μια τεχνική επιτροπή, που απαρτίζεται από το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Παιδείας και την Προεδρία, προκειμένου να αξιολογήσει τα αποτελέσματα αυτά και να υποβάλει εισηγήσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο, «ώστε το κράτος να επιβεβαιώσει πως μια χορηγία δίνεται για τον σκοπό που δίνεται και ότι οι χορηγίες δεν θα αυξάνονται με γεωμετρική ακρίβεια». Πρόσθεσε ότι οι εισηγήσεις αναμένεται να δοθούν εντός του 2024.

Όσον αφορά στο κρατικό μισθολόγιο, ο κ. Χατζηδαμιανού αναφέρθηκε στην επίσκεψη κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι το Υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της αποδοχής των εισηγήσεων του ΔΝΤ και ότι δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί οι εισηγήσεις του Ταμείου.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις δαπάνες του σχεδίου Αμάλθεια, ο κ. Δαμιανού σημείωσε ότι μέρος από τις δαπάνες αυτές θα ανακτηθεί από ειδική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού GOLD: The 12th Invest Cyprus International Investment Awards
Bege: Ο νέος γαστρονομικός προορισμός του St Raphael Resort & Marina
«Να μην χρειαστεί να διακόψουμε την σύμβαση...»Ψάχνουν φως στο τούνελ του δρόμου Πάφου-Πόλεως Χρυσοχούς
Το σκληρό μέτρο που αποφεύγεται και πώς θα παρακολουθούνται οι μισθοί στην οικοδομική βιομηχανία
Ε.Ε.: Χαλλούμι ΠΟΠ και αύξηση εμπορίου μέσω Πράσινης Γραμμής στις προσπάθειες προετοιμασίας της επανένωσης
Ικανοποίηση συντεχνιών για συμφωνία πλαίσιο και αυξήσεις στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα
Τι προνοεί η μεσολαβητική πρόταση Παναγιώτου για την οικοδομική βιομηχανία-Αναμένει απαντήσεις μέχρι την Τετάρτη
Δεν πιάνουν τα αεροδρόμια της Κύπρου τα... κενά αέρος λόγω Microsoft-Πιθανές καθυστερήσεις αφίξεων
Στα χέρια των κοινωνικών εταίρων η μεσολαβητική πρόταση Παναγιώτου για την οικοδομική βιομηχανία
Απαντά στις ανησυχίες για τις αυξήσεις στο δημόσιο το Υπ. Οικονομικών-Στόχος η βιωσιμότητα του κρατικού μισθολογίου