Powered by

Ικανοποιητικά η υλοποίηση των 88 δράσεων που παρουσίασε στις αρχές του έτους για το 2024 ο Πρόεδρος

Η υλοποίηση του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη αποτελεί το κοινωνικό του συμβόλαιο με τους πολίτες, δήλωσε τη Δευτέρα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σε δηλώσεις του μετά την ειδική συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου για την ετοιμασία του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2025.  

Στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε ότι έχουν αναπτύξει τις προτεραιότητές τους τα Υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Εξωτερικών και τα Υφυπουργεία Τουρισμού, Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Πολιτισμού, Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας, Ναυτιλίας, Κοινωνικής Πρόνοιας και η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων και θα συνεχιστεί η συνεδρία με νέα ημερομηνία εντός της εβδομάδας για να αναπτύξουν τις προτεραιότητές τους τα υπόλοιπα Υπουργεία.

Σημείωσε ότι, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την έναρξη της συνεδρίασης, η προετοιμασία του κρατικού προϋπολογισμού εντάσσεται στην υλοποίηση του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη, «που αποτελεί το κοινωνικό του συμβόλαιο με τους πολίτες».

«Απαραίτητη προϋπόθεση, και αυτό είναι δεδομένο, ότι ο προϋπολογισμός για το 2025 θα είναι και φέτος πλεονασματικός και αντίστοιχα με την περσινή χρονιά, στις αρχές του έτους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προχωρήσει εκ νέου στη δημόσια παρουσίαση των προτεραιοτήτων για το 2025», πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος.

Σημείωσε ότι, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναφέρει στην αρχή της συνεδρίας, «ο προϋπολογισμός ενός κράτους στέλνει και το στίγμα που η κάθε διακυβέρνηση θέλει να αφήσει στην κοινωνία» και ότι οι προτεραιότητες για το 2025, όπως και για το δεύτερο εξάμηνο του 2024, θα είναι, «η ραγδαία επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας μας, αλλά και οι τολμηρές μεταρρυθμίσεις που θα έχουν στο επίκεντρό τους τον πολίτη και το όφελος του πολίτη».

Η πράσινη μετάβαση και η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, αλλά και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας, πρέπει να τεθούν στο επίκεντρο, πρόσθεσε.

Ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε ακόμη ότι έμφαση θα δοθεί στη στήριξη της μεσαίας τάξης, «στην αναβίωση της μεσαίας τάξης, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναφέρει».

Αυτό που πραγματοποιείται σε αυτές τις ειδικές συνεδριάσεις, είπε, «είναι μέσα από στοχοπροσήλωση, μέσα από μια πολύ συγκεκριμένη ανταλλαγή απόψεων στο κάθε Υπουργείο, στο κάθε Υφυπουργείο ως προς το χαρτοφυλάκιο, να μπορέσουν να επιτευχθούν οι απαραίτητες ενέργειες για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θέλουμε να υλοποιήσουμε».

Ερωτηθείς, ο Εκπρόσωπος είπε ότι θα συνεχίσουν και άλλες παρουσιάσεις Υπουργείων στην επόμενη συνεδρίαση, «ακριβώς γιατί θέλουμε και αυτός ο προϋπολογισμός, ο δεύτερος ετήσιος κρατικός προϋπολογισμός που θα καταρτιστεί, να αποτυπώνει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό το όραμα του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και τις προτεραιότητες του προγράμματος διακυβέρνησης».

Ανέφερε ακόμη ότι, κατά τη συνεδρία, έγινε και «μια συνοπτική παρουσίαση, συζήτηση για το πού βρισκόμαστε μέχρι σήμερα με την υλοποίηση των 88 δράσεων» τις όποιες ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε παρουσιάσει στις αρχές του έτους για το 2024 «και βρισκόμαστε σε ένα πολύ ικανοποιητικό στάδιο». Κλείνοντας, ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε ότι θα συνεχίσει η Κυβέρνηση τις προσπάθειες για να επιταχυνθεί η υλοποίησή τους ακόμη περισσότερο, «γιατί γνωρίζουμε ότι η κυπριακή κοινωνία έχει, και καλά κάνει να έχει, υψηλές απαιτήσεις από αυτή την Κυβέρνηση».

Δειτε Επισης

Τα έσοδα του κράτους από φόρους και οι τέσσερις δράσεις για ενίσχυση των επιπέδων είσπραξης από το Τμ. Φορολογίας
Το πρόγραμμα «Νυχτερινή οικονομία για βιώσιμη ανάπτυξη», οι νέες ευκαιρίες και οι μεγάλες προοπτικές της Λευκωσίας
Μαρία Παναγιώτου: Η κυβέρνηση επιδιώκει να προσδώσει νέα δυναμική για πρόοδο και ευημερία στους αγρότες
Η διαδρομή του προϋπολογισμού στη Βουλή-Η πορεία που θα ακολουθήσει από την Επ. Οικονομικών έως την Ολομέλεια
Συνέχισε τη θετική πορεία το ΧΑΚ με εβδομαδιαία κέρδη 0,76%
Ετήσια μείωση 16% στους εγγεγραμμένους ανέργους τον Σεπτέμβριο
Στις 152,7 μονάδες ο δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία τον Ιούλιο
Υπογράφηκε η νέα συλλογική σύμβαση μεταξύ ΚΟΑΠ και ΠΑΣΥΔΥ
Μεταβαίνει στο Λουξεμβούργο ο Μ. Κεραυνός-Θα συμμετάσχει στις συνεδρίες Eurogroup και Ecofin
Συνεχίζονται οι πτήσεις Λάρνακα-Τελ Αβίβ και οι αφίξεις σκαφών από Λίβανο