Ι. Γεωργούλας: Οι προοπτικές ανάπτυξης της τεχνολογίας και η απαιτούμενη αρωγή κράτους-πανεπιστημίων

Προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης του τομέα της τεχνολογίας στην κυπριακή αγορά, διαβλέπει ο πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Χρήματος & Ιδρυμάτων Πληρωμών και ανεξάρτητος μη εκτελεστικός διοικητικός σύμβουλος της ECOMMBX, Ιωάννης Γεωργούλας, τονίζοντας ότι έχουν τεθεί οι σωστές βάσεις, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα να προκαλούν αισιοδοξία.

Μιλώντας στο πλαίσιο του Economist Impact's 28th Annual Economist Government Roundtable, ο κ. Γεωργούλας αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Κύπρου, η οποία αντλεί 13% του ΑΕΠ της από τον τομέα της τεχνολογίας, που αποτελεί τον δεύτερο τομέα με τη μεγαλύτερη συνεισφορά μετά τον τουρισμό, ενώ προσελκύει νέες εταιρείες και ανθρώπινο δυναμικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από 300 εταιρείες fintech λειτουργούν στην Κύπρο, ενώ νέοι άνθρωποι έχουν δημιουργήσει τις δικές τους startups, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί.

Την ίδια ώρα, χαρακτήρισε ως κρίσιμο για την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών το κατάλληλο προσωπικό, αλλά και τον εντοπισμό του κατάλληλου συνεργάτη.

Η απαιτούμενη αρωγή κράτους και πανεπιστημίων

Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews, ο Ιωάννης Γεωργούλας επεσήμανε ότι η Κύπρος βρίσκεται σε καλό δρόμο όσον αφορά τον τομέα της τεχνολογίας, εξηγώντας, ωστόσο, ότι χρειάζεται μεγαλύτερη βοήθεια από πλευράς του κράτους για ανάπτυξη του τομέα.

«Θα πρέπει να εξευρεθούν νέοι τρόποι χρηματοδότησης των νεοφυών επιχειρήσεων, όπως τα venture capital funds που μπορούν να ενισχύσουν και να στηρίξουν έμπρακτα τις προσπάθειες νέων επιχειρηματιών του κλάδου», σημείωσε σχετικά.

Ερωτηθείς κατά πόσο η τεχνολογία αποτελεί δημοφιλή τομέα δραστηριοποίησης για το νέο ανθρώπινο δυναμικό, χαιρέτισε το γεγονός ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον μεταξύ των νέων για ενασχόληση με την τεχνολογία και δημιουργία των δικών τους επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τα πανεπιστήμια να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια, δημιουργώντας εξειδικευμένα προγράμματα σπουδών με στόχο την εκπαίδευση και την κατάρτιση των νέων όσον αφορά την τεχνολογία.

Οι προκλήσεις για την Ευρώπη

Με την τεχνολογία να βρίσκεται παντού και να αποτελεί το μέλλον όλων και ειδικά της επόμενης γενιάς προάγοντας τη διαφάνεια και αλλάζοντας τομείς της καθημερινής ζωής, οι προκλήσεις για την προώθηση της καινοτομίας στην Ευρώπη εξακολουθούν να υφίστανται.

Βασικό πρόβλημα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κυπριακού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Χρήματος & Ιδρυμάτων Πληρωμών και ανεξάρτητο μη εκτελεστικό διοικητικό σύμβουλο της ECOMMBX, αποτελεί το γεγονός ότι δεν έχει επιτευχθεί ενοποίηση κεφαλαιαγορών, με τις startups να αναζητούν ευκαιρίες στην αμερικανική αγορά, σε συνδυασμό με την υπερρύθμιση του τομέα.

«Χρειαζόμαστε μεν τις αυστηρές ρυθμίσεις που έχουν θεσπιστεί, αλλά με την υπερρύθμιση αυξάνονται τα κόστη σε μη βιώσιμα επίπεδα για τις επιχειρήσεις», ανέφερε ο κ. Γεωργούλας, εξηγώντας ότι απαιτούνται λύσεις σε αυτά τα θέματα.

Δειτε Επισης

Η κυκλοφοριακή ρύθμιση που προκρίνει για την Μακαρίου η Πρωτοβουλία «Λευκωσία-Πρωτεύουσα Κύπρου»
Είχαν την τιμητική τους οι υπεραγορές...Ιδιαίτερα αυξημένη και στα ίδια επίπεδα με το περσινό Πάσχα η κίνηση
Προ των πυλών μεγάλη οικιστική ανάπτυξη από το My Mall Λεμεσού-Προς ολοκλήρωση το Leptos Limassol Park
Μάκης Κετώνης: Το ταξίδι στην αειφορία και το επόμενο κεφάλαιο μιας συναρπαστικής επαγγελματικής διαδρομής
Νίκος Χριστοδουλίδης: Βελτιώνεται η φήμη και η αξιοπιστία της Κύπρου, προσελκύουμε ποιοτικές επενδύσεις
Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Εννέα κορυφαίες εταιρείες με έδρα την Κύπρο που υιοθέτησαν εργαλεία AI
Η ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου και ο δρόμος για ένα ανθεκτικό και βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης
Familychef: Πλάνα...διατροφής και μια εταιρεία που έχει ως στόχο οι πελάτες της να μάθουν να τρώνε σωστά
Έτσι θα διαμορφωθεί ο χώρος που δεσπόζει το ιστορικό εργοστάσιο της ΚΕΑΝ στη Λεμεσό (photos)
Αλ. Ιωσηφίδης: Ευεργετική για την κυπριακή ναυτιλία η ένταξη στη ζώνη Σένγκεν-Επιπρόσθετο κίνητρο στη φαρέτρα μας